Son dönemde peş peşe gelen torpille eş dost partili öğretim üyesi alımlarına bir ölçüde engel getirecek yeni bir düzenleme yapıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikte belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar öğretim üyesi alımları ve atama ilanlarında yazılamayacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikte şu ifadelere yer verildi: 

"Öğretim Üyeliğine Yükseltme ve Atama Yönetmeliği'nin 3'ücnü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez." 



"FIRSAT EŞİTLİĞİ, REKABET, KALİTE..."

Kararın resmi gazetede yayınlanmasının ardından YÖK Başkanı Yekta Saraç, Twitter hesabından değişikliğin gerekçesiyle ilgili bir dizi açıklamada bulundu. Saraç paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

* Yeni YÖK olarak ilk kez hayata geçirdiğimiz “YÖK Akademik Kariyer Liyakat” Projemizin tanıtım toplantısında bazı akademik kadro alımlarında yaşanan durumlardan rahatsız olduğumuzu belirterek bunları engellemeye yönelik “düzenlemeler” yapacağımızı ifade etmiştik.

* Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarımızın akademik kadro istihdamında “liyakat ve fırsat eşitliğini” artırmak amacıyla "Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği"nde yaptığımız düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

* Yaptığımız bu çalışma neticesinde; Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek.

* Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve “fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen” bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim...

[old_news_related_template title="Rektör Bey’in 3 kızı ve iki damadı aynı üniversitede" desc="Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal’ın üç kızının ve iki damadının üniversitede öğretim görevlisi olduğu ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/18/iecrop/2318898-iha_16_9_1579388286.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/rektor-beyin-3-kizi-ve-iki-damadi-ayni-universitede-5576108/"]

[old_news_related_template title="Rektörün oğul torpili mahkemelik oldu" desc="Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş, İlahiyat Fakültesi Dekanlığı dönemde, 28 adayı eleyip oğlu Halit Ziya Pakiş’i fakültesine araştırma görevlisi olarak aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/23/iecrop/123505_16_9_1600819666.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/rektorun-ogul-torpili-mahkemelik-oldu-6050176/"]