Ankara'da ikisi Irak, biri Ürdün uyruklu üç kişi tarafından 3 ay önce kurulan şirket, yabancı öğrencilere Türkiye'de tıp fakültesi eğitimi vaadinde bulundu.

Ürdün, Filistin, Tunus ve Suriye'den öğrenciler kayıt işlemleri için 10'ar bin dolar ödeyerek tıp fakültesi okuma hayaliyle Türkiye'ye geldi. Öğrenci adayları firmanın ayarladığı evlerde beşer kişilik gruplar halinde kalmaya başladı. Öğrenciler, üniversitelerde kayıt dönemi kapanıp kendi işlemleri yapılmayınca dolandırıldıklarını anladı.

32 öğrenci adayı, şirket yetkilileri Irak uyruklu Faisal Ali İsmail Suleman, Lokman Muhammed Suleyman ile Ürdün uyruklu Haitham Abdallah Dhib hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan suç duyurusunda bulundu.


'BİZ 178 KİŞİLE ULAŞTIK, SAYI ARTABİLİR'

Avukat Mehmet Emin Bozyiğit, Ankara Adliyesi önünde mağdur öğrencilerle birlikte açıklama yaptı. Bozyiğit, Filistin, Tunus, Suriye ve Ürdün'den gelen 178 öğrencinin Türkiye'de tıp fakültesi okutma vaadiyle dolandırıldığını söyledi.

Bozyiğit dolandırıcılık hikayesini şöyle özetledi:

"Ankara'da 3 ay önce kurdukları şirketle, İsveç hükumetinin verdiği bir bursla 10 bin dolar karşılığında yabancı uyruklu öğrencilere tıp fakültesini 6 yıl boyunca okutma vaadinde bulundular. Bununla ilgili basit bir sözleşme hazırlayıp, öğrencilere ve ailelerine imzalattılar ve karşılığında 10 bin dolar aldılar.

Bizim bildiğimiz 178 kişi var ve sayı her geçen gün artıyor. Bu konuyla alakalı savcılığa ayrıntılı suç duyurusunda bulunduk. Şüpheliler hakkında en kısa sürede yurt dışına çıkış yasağı konulmasını talep ettik. Hem yurt dışından getirenler yabancı hem de öğrenciler yabancı. Getirenlerden resmi olarak 3 kişi tespit edebildik. 2'si Iraklı 1'i Ürdünlü. Asıl yetkili Irak vatandaşı ve bu firma hala faaliyetlerine devam ediyor."



'BİR UMUT SON PARALARINI VERMİŞLER'


Avukat Bozyiğit, şirket yetkililerinin çok kötü bir sözleşme imzalattığını ve oradaki bozuk Türkçe'den bile öğrencilerin dolandırıldığının belli olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Bu şekilde toplamda 2 milyon dolar tutarında bir dolandırıcılık olduğunu tahmin ediyoruz. Gelen öğrenciler 'tıp fakültesi okuyacağım' diye son paralarını vermiş. Getiren şirket onlara ev ayarlama konusunda da yardımcı olmuş; ama paralarını kendileri veriyor.

Beş öğrenci beraber aynı evde yaşayıp hayatlarını idame ettiriyorlar. Bu olay netleştikten sonra tamamı kendi ülkelerine dönecekler. Türkiye'de şu anda 90 günlük turist vizesiyle kalıyorlar. Herhangi bir okula kayıtları olmadığı için öğrenci vizesi alamayacaklar. Sadece Ankara'da değil, İstanbul ve Bursa'ya da öğrenci götürmüşler."



VİDEO DELİL OLARAK SUNULDU



Öğrencilerden Ürdün uyruklu Ahmad Raed Salem Abu Zbeid'in (20), firma yetkilisi Haitham Abdallah Dhib ile görüşüp, sözleşmeyi imzalarken ve parayı teslim ederken çekilen videosu da suç duyurusunda delil olarak savcılığa sunuldu. Videoda Ahmad Raed Salem Abu Zbeid'in, sözleşmeyi okurken ve 10 bin doları firma yetkilisi Abdullah Dhibe teslim etme anı yer alıyor.
DHA



[old_news_related_template title="Yabancı uyruklu öğrenci kontenjanında ciddi artış" desc="Türkiye'de, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ile üniversitelere yüzde 31 oranında yabancı uyruklu öğrenci alınacak olmasına tepkiler artıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/18/iecrop/e800dff4-10db-4a93-80aa-ba5698802e3b_16_9_1629265603.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/egitim/yabanci-uyruklu-ogrenci-kontenjaninda-ciddi-artis-6599405/"]

[old_news_related_template title="300 milyar dolarlık öğrenci pazarı" desc="Dünyada, gittikleri ülkeye ortalama 40 bin dolar bırakan uluslararası öğrenciler önemli bir pazar oluşturdu. 2030’da öğrenci sayısının 10 milyonu aşması ve öğrenci pazarının 500 milyar dolara çıkması bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/30/iecrop/whatsapp-image-2019-12-30-at-11.41.39-1_16_9_1577696776.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/300-milyar-dolarlik-ogrenci-pazari-5538450/"]