ODTÜ’de Bilgisayar Mühendisliği bölümünde halen okuyan öğrenciler Alperen Keleş, Türker Kerim Akpınar, Anıl Utku Ilgın, Göktuğ Ekinci ve Taner Sarp Tonay uzaktan eğitimin, eğitime ve öğrencilere etkisini ODTÜ’de araştırdı. Araştırmaya halen ODTÜ’de hazırlık, lisans, yüksek lisans ve doktora okuyan bin 634 öğrenci katıldı.

ODTÜ’LÜLER ARAŞTIRDI

Kameralı sınavlar, kopya çekme, çevrimiçi dersler, ders işleme yöntemleri, internete bağlanamama, psikolojik sıkıntılar, bursların kesilmesi, laboratuvar derslerinin uzaktan işlenmesi gibi 30 soru yöneltildi. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi ve raporu hazırlayan isimlerden Alperen Keleş şunları söyledi:



“KARARTICI BİR TABLO”

“Üniversite öğrencileri 1.5 yıllık pandemi sürecinde, çok fazla problem yaşadı. Araştırma raporumuzu rektörlük ve üniversite senatosuna da verdik. Ders yükü arttı ama derslerde verimin düşmesi gibi çok karartıcı bir tablo ile karşılaştık. Covid-19’la ilgili belirsiz ve istikrarsız ilerleyen süreç, eğitim-öğretimde moral ve motivasyonu her geçen gün daha kötüye götürüyor.”


Rapordaki tespitler: “Kopyadan bıktık”


“Pandemide ciddi bir kopya endüstrisi gelişti. Etik değerler gün geçtikçe erirken, öfke arttı. Uzaktan eğitimde, sınavlar ciddi sorun oldu. Öğrenciler, bıktı. Sınavda, ‘geri dönmeme, çift kamera gibi önlemler de kopyayı önlemiyor. Hocalar ne yaparsa yapsın, ikinci monitör alan veya teknolojik hilelere başvurup, kopya çekenler olacak.”



“MOTİVASYON ÇOK KÖTÜ”

“ODTÜ’ deki öğrenciler, yüzde 70.6 gibi çok yüksek bir oran ile psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Salgında evlere tıkılmaları, tüm günü bilgisayar başında geçirmeleri üniversite öğrencilerinin psikolojilerinde ciddi hasarlar oluşturdu. Çok karamsar düşüncelere sahip, umudunu kaybetmiş, ciddi bir kesim var.”

[old_news_related_template title="Türkiye'nin beyin göçünü Covid-19 da durduramadı!" desc="Covid-19 salgını gerekçesiyle üniversite sınavında 1 milyonuncu bile olamayanlar yurt dışından gelip Çapa Tıp gibi en iyi fakültelere kayıt yaptırırken, sınavda ilk bine giren Türkiye’nin en iyi liselerinden mezun gençler, Covid-19 riskine rağmen yurt dışındaki üniversitelere gitti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/13/iecrop/basliksiz-egitim_16_9_1605308742.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/egitim/tukiyenin-beyin-gocunu-covid-19-da-durduramadi-6124574/"]

 

[old_news_related_template title="Üniversiteli moto kurye hayatını kaybetti" desc="İzmir'in Bornova ilçesinde, ailesine yardım etmek için moto kuryelik yapan üniversite öğrencisi Abdullah Barış Çay (20), direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaldırıma çarptı. Kazada, yola savrulan Çay, olay yerinde yaşamını yitirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/26/iecrop/detay-kopya_16_9_1622002737.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/universiteli-moto-kurye-kazada-yasamini-yitirdi-6450922/"]

[old_news_related_template title="Zorluklar içinde üniversite bitirdi, şimdi üniversiteli gençlerin amcası oldu" desc="Gündüz çalışıp, geceleri eğitim hayatına devam ederek üniversiteyi maddi zorluklarla okuyan 73 yaşındaki Hasan Kabadağ, şimdi ise üniversite öğrencilerine burs vermek için gece gündüz çalışıyor. Kabadağ ilerleyen yaşına rağmen öğrendiği naht sanatından eserler yapıp satarak yıllık 50 bin TL elde ettiği gelirin tamamıyla yılda 200’e yakın üniversite öğrencisine destek oluyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/25/iecrop/hasan-kabadag-sozcu.jpg1__16_9_1616662963.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/zorluklar-icinde-universite-bitirdi-simdi-universiteli-genclerin-amcasi-oldu/"]