ABD Senatosu 1 trilyon dolar büyüklüğündeki altyapı harcama tasarısını dün onaylarken, bunun hemen ardından başlayan ABD Başkanı Joe Biden'in 3.5 trilyon dolarlık harcama planıyla ilgili görüşmeler ikinci gününe girdi.

Aylar süren görüşmelerden sonra dün 1 trilyon dolarlık altyapı harcama tasarısı Senato'da 30'a karşı 69 oyla geçirildi. Yollar, köprüler, havalimanları ve kanallarla ilgili ABD tarihinde on yıllardır olan en büyük yatırımların yapılmasını kapsayan altyapı tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'ndeki geleceği ise belirsiz.

3.5 TRİLYONLUK PAKET GÜNDEMDE


Senato'daki Demokratlar, genel anaokullarını, bütçeye uygun konutları ve iklim dostu teknolojileri oluşturmayla ilgili maddelerin yer aldığı 3.5 trilyon dolarlık bir sonraki paketine yönelik harcama yönergesini kapsayan bütçe önergesine odaklandılar.

Görüşülecek paketteki harcama tasarısı 3-4 yaş için ülke çapında okul öncesi eğitim ve ücretsiz lisans eğitimi için 726 milyar dolar, ucuz konut yapılması için 332 milyar dolar ve temiz kaynaklardan enerji üretimi için 198 milyar dolar kaynak ayıracak.

Demokratlar, yasa tasarısını basit çoğunluk oyuyla geçirmelerine olanak sağlayan "bütçe mutabakatı" denen işlemle bu paketi birkaç ay içinde geçirmeyi planlıyorlar.

KRİPTO PARA İŞLEMLERİNE DÜZENLEME


Paket ayrıca ülkedeki kripto para işlemlerine de önemli bir düzenleme getirdi. Pakete göre, kripto paralarla işlem yapıp komisyon kazancı elde eden kişi ve kuruluşların menkul kıymet piyasasında işlem yapan herhangi bir kişi veya kuruluşla aynı kurallara tabi olmasını amaçlıyor.

Böylece kripto para kazançlarında vergi gelirleri de daha kolay hesaplanabilecek.

Kongre, planın 10 yılda yaklaşık 28 milyar dolar gelir getirebileceğini tahmin ediyor.

PAKET TEMSİLCİLER MECLİSİNDE


Senato'daki senatörlere bütçe önergesi üzerinde değişiklikler yapma fırsatı veren "vote-a-rama" süreci ise dün başladı. Bu süreç bugün erken saatlerde de devam etti. Parti liderleri daha kısa bir zaman aralığı üzerinde uzlaşmadıkları sürece görüşmeler günlerce sürebilir.

Başkan Biden, 1 trilyon dolarlık altyapı paketinin lehine oy veren 19 Cumhuriyetçiyi övdü fakat Demokratların az farkla çoğunluğa sahip olduğu Temsilciler Meclisi'nde paketin nasıl geçirileceği henüz belirsiz. (REUTERS)

[old_news_related_template title="ABD Başkanı Biden'dan Çin'i kızdıran Hong Kong adımı: İzin sürelerini uzattı" desc="ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in demokrasi karşıtı baskıları nedeniyle ABD'deki Hong Kong vatandaşlarının ülkedeki kalış izni sürelerini uzatarak onlara geçici 'güvenli liman' sundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/06/iecrop/biden-reuters-18_16_9_1628241202.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-baskani-bidendan-cini-kizdiran-hong-kong-adimi-izin-surelerini-uzatti-6578185/"]

[old_news_related_template title="ABD'den 11 Eylül hamlesi" desc="11 Eylül saldırılarının 20'inci yılında Joe Biden hükümeti 'şeffaflık' konusunda harekete geçti. Washington hükümeti bugüne kadar açıklanmayan belgeleri yayınlayacaklarını duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/10/iecrop/11-eylul_16_9_1628582280.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdden-11-eylul-hamlesi-6585129/"]