ABD'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylülde yıllık yüzde 5,4 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 5,3 artış yönündeydi.

TÜFE'de aylık bazda artış yüzde 0,4 olarak kaydedildi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,3 idi.

Çekirdek göstergeler ise beklentilere paralel gerçekleşti.

Buna göre gıda ve enerji hariç enflasyon aylık olarak yüzde 0,2; yıllık olarak ise yüzde 4 oldu.

Verinin açıklanmasının ardından dolar/TL'de de 9,10 seviyesi aşıldı.

FED ÜYESİNDEN 'GEÇİCİ DEĞİL' ÇIKIŞI


Bugüne kadar enflasyon yükselişinde geçici faktörlere dikkat çeken ve orta vadede enflasyonun geri çekileceğini öngören Fed üyelerinden farklı sesler geliyor.

Arz zinciri kaynaklı sorunlar ve hizmet sektöründeki yeniden açılmanın yarattığı etkilerin uzun süreli olabileceğini belirten Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic “bu etkiler geçici değil” dedi.

Bostic, Financial Times’a yaptığı açıklamada ABD istihdamındaki yavaşlanın varlık alım azaltımı takvimini geciktirmemesi gerektiğini söyledi. Bostic ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard varlık alımını azaltmaya başlanması için kasım ayını öneriyor.

Eski Fed Başkanı ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise yüksek enflasyon için “geçici” tabirini kullanmaya devam etse de fiyat artışlarının normale dönmesinin uzun bir süre alabileceğini kabul etti.

[old_news_related_template title="ABD'de enflasyon beklentisi rekor kırdı: Geçici enflasyon tezi çöküyor" desc="ABD'de tüketicilerin enflasyon beklentisi yükselmeye devam ederken, fiyat artışlarının kalıcı olacağı endişesi Fed'in düşük enflasyon hedefi ile çelişiyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/13/iecrop/shutterstock_703848340_16_9_1634104437.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/abdde-enflasyon-beklentisi-rekor-kirdi-6703551/"]