Corona virüsü pandemisi nedeniyle ABD'de yaşayan şoför eksiği sorununu çözmek için kadın sürücü istihdamının artırılmasına dönük çalışmalar yürütülüyor. Nakliyeye dönük talebi karşılamakta zorlanan şirketler artık daha fazla kadını direksiyon başına geçirmek istiyor.

ABD’de pandemiden önce de kronikleşmiş bir sorun halinde olan sürücü eksikliği salgın nedeniyle kriz seviyesine ulaştı.

ŞOFÖR BULUNAMIYOR


Talebin artması ve pandemi nedeniyle nakliye sektöründe emekliliği gelen çalışanların emekliliklerini öne alması bu krize sebep olan başlıca etkenler olarak görülüyor. Bunlara ek olarak, geçen yılki sokağa çıkma yasakları nedeniyle yeni sürücü adaylarının ağır vasıta kurslarına erişememesi ve ehliyet alamaması da piyasaya yeni şoför girmemesine neden oldu.

Kamyon taşımacılığı endüstrisinin uzun süredir devam eden personel sorunu pandeminin artması ile zirve yaptı. 2019’da ABD’nin tam çalışma kapasitesinin sağlaması için 60 bin olan sürücü ihtiyacının  2023 yılına kadar 100 bin olacağı belirtiliyor.

SEKTÖRDE KADIN SAYISI AZ


ABD kamyon endüstrisinin en büyük ulusal ticaret örgütü olan American Trucking Association'a göre, 2019'da uzun yol sürücülerinin sadece yüzde 6,7'si kadındı. Bu oran neredeyse 20 yıldır aynı. Ancak son gelişmeler nedeniyle kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, devlet kuruluşları ve ticaret grupları, kadın sürücüler için ücretsiz kurslar finanse etmeye başladı.

Geçtiğimiz haftalarda kongreden geçen 550 milyon dolarlık altyapı paketi de kadın sürücü istihdamını artırmayı amaçlayan çeşitli hükümler içeriyor.

Kadınların uzun yol şoförü olarak çalışmasının bazı dezavantajlı yönleri olduğu da ifade ediliyor. Bloomberg'in haberine göre, sektördeki uzun çalışma saatlerinin çocuklu aileler için dezavantajlı olmasının yanı sıra yollarda kadınların başına gelebilecek olası tehlikeler için şoförlük kursları da çeşitli eğitimler veriyor.

KANADA, GÜNEY AFRİKA VE MEKSİKA’DAN ŞOFÖR ARANIYOR


Şirketler kadın şoför aramanın yanında aynı zamanda yurtdışı alternatiflerine de yönelmeye çalışıyor. Ancak corona virüsü salgını nedeniyle çalışma izinleri ve vize gibi sorunlar bu konuda şirketlerin serbest hareket etmesine engel oluyor.

Şirketler, Kanada, Güney Afrika, Meksika gibi ülkelerden kamyon şoförü bulmaya çalışsa da çalışma izni gibi konulardaki zorlukları hala aşabilmiş değiller.

Yabancı işçi çalıştırma sınırı, vize sınırlamaları ve karmaşık göçmenlik kuralları da dahil olmak üzere bir dizi engelle karşılaşan kamyon taşımacılığı şirketleri, Biden yönetiminin tedarik zinciri sorunlarını ele almak için bir görev gücü oluşturmasını bu engellerin üstesinden gelmek için fırsat görüyor.

Ülkede yaşanan nakliye krizi tedarik zincirinin de zorlanmasına sebep oluyor. Kamyon şoförü eksikliğinden kaynaklanan kriz nedeniyle geçtiğimiz haftalarda bazı akaryakıt istasyonlarında benzin kesintileri yaşandığı ve bazı havaalanlarında jet yakıtının tükendiği belirtildi. Ayrıca ülkede kereste fiyatları, bazı tedarikçilerin teslimatları geciktirmesi nedeniyle rekor kırdı.

 

[old_news_related_template title="ABD'de kamyoncu krizi: Ülke yurtdışından kamyon şoförü arıyor" desc="ABD genelinde kamyon şoförü eksikliği yaşanıyor. Kamyon şoförü bulunamadığı için şirketler tedarik zincirinde aksama yaşamamak adına yurtdışından şoför aramaya başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/03/iecrop/shutterstock_1040943541_16_9_1627978912.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/abdde-kamyoncu-krizi-ulke-yurtdisindan-kamyoncu-ariyor-6571858/"]

[old_news_related_template title="Brexit gıda tedarik zincirini kırdı, İngiltere gıda sorunu ile karşı karşıya" desc="Brexit yüzünden İngiltere'de çalıştıracak kamyon şoförü bulunamaması nedeniyle gıda tedarik zinciri kırıldı. Bu yaz market rafları boşalabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/26/iecrop/shutterstock_1309923868_16_9_1624709454.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/brexit-gida-tedarik-zincirini-kirdi-ingiltere-gida-sorunu-ile-karsi-karsiya-6507155/"]