ABD, son aylarda İran'dan petrol ithalatını artıran Çin'i, sevkiyatlarla ilgili yaptırım uygulayacağı konusunda uyardı ama nükleer anlaşmasına dönüş için müzakerelerin başlaması durumunda yaptırımları gevşetme sinyali verdi.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin ABD’li üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Joe Biden yönetimi, İran’dan petrol alımlarına ilişkin Donald Trump döneminde yürürlüğe giren yaptırım kararlarının uygulanmaya devam edeceğini Pekin’e bildirdi.

ABD’de Donald Trump yönetimi, 2019 yılında Çin’de devlete ait bir enerji şirketi ile bazı tanker şirketlerine İran petrolüne dönük yaptırımları deldikleri gerekçesiyle yaptırım kararı almıştı.

NÜKLEER MESAJI


FT, bazı gözlemcilerin, “Biden yönetimi Çin’in artan petrol ithalatına İran’ı nükleer müzakerelerine katılmak üzere cesaretlendirmek üzere ses çıkarmıyor olabilir mi” sorusunu sorduğunu ancak ABD’li yetkilinin, bu olasılığı reddettiğini, örtük bir yeşil ışık yakmayacaklarını söylediğini aktardı.

Öte yandan, söz konusu ABD’li yetkili, Washington ile Tahran arasında nükleer anlaşmaya geri dönüş için umut veren görüşmelerin başladığı durumda yaptırımlardan feragat olabileceğini de ekledi.

ABD’li yetkili, Tahran ile nükleer anlaşmaya dönüş konusunda karşılıklı mutabakata varmaları durumunda yaptırımları gevşetebileceklerini, nihai amaçlarının yaptırımları uygulamak değil İran’ın nükleer adımlarını geri çevirmek ve yaptırımları kaldırmak olduğunu söyledi.


GÜNDE 1 MİLYON VARİLE ÇIKMASI BEKLENİYOR


FT’ye konuşan İranlı bir petrokimya ürünleri satış işlemcisi, “Biden’ın seçilmesinden bu yana birçok yabancı şirket yaptırımlardan çekinmemeye başladığını ve yeni sipariş sinyalleri aldıklarını” söyledi.

FT, enerji araştırma şirketi Kpler'i verilerine göre, Çin'in şubatta İran'dan günde ortalama 478 bin varil petrol ithal ettiğini, bu rakamın martta günde ortalama 1 milyon varile yükselmesinin beklendiğini yazdı.

Kpler’e göre, İran petrolünü Çin’e son dönemde ağırlıklı olarak Umman petrolü gibi göstererek satıyor.

Çin, İran’dan petrolü, yaptırımların etrafından dolaşmak üzere, büyük oranda dolaylı ve gizli yoldan ihraç ediyor. Mevcut piyasa seviyelerinin altında fiyatlarla Çin’in İran petrolünü satın aldığı belirtiliyor.

REUTERS GEÇEN HAFTA ORTAYA ÇIKARDI


Reuters, ABD'de Kasım 2020'de başkanlık seçimini Joe Biden'ın kazanması sonrasında İran'ın Çin'e dolaylı yollardan yaptığı petrol ihracatının rekor seviyelere yükseldiği yazmıştı. 8 Mart 2021 tarihli haberde ayrıca, yaptırımların kalkacağı beklentisiyle Asya ülkeleri ile İran arasında görüşmelerin başladığı belirtilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çinli mevkidaşlarıyla ilk görüşmelerini bugün ABD’nin Alaska eyaletinde yapacak.

Blinken, ABD Kongresinde yaptığı konuşmada, İran eski nükleer anlaşmanın şartlarına tamamen uyana kadar ya da tamamen uymak üzere müzakere edilmiş bir yola girene kadar, yaptırımları gevşetmeyeceklerini dile getirmişti.

TÜRKİYE DE İRAN'DAN PETROL İTHALATINI DURDURMUŞTU


ABD'de Donald Trump yönetimi, İran ile Barack Obama döneminde yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve 2018 yılında yürürlüğü koyduğu sert yaptırımlarla İran'ın petrol ihracatına ağır darbe indirmişti.

Nitekim, Türkiye de bu yaptırımlar nedeniyle Kasım 2018'den itibaren komşu İran'dan petrol ithalatını resmi olarak durdurmuştu.

[old_news_related_template title="Biden seçildi, İran'ın Çin'e gizli petrol ihracatı rekor seviyeye yükseldi" desc="ABD'de Kasım 2020'de başkanlık seçimini Joe Biden'ın kazanması sonrasında İran'ın Çin'e dolaylı yollardan yaptığı petrol ihracatının rekor seviyelere yükseldiği ortaya çıktı. Yaptırımların kalkacağı beklentisiyle Asya ülkeleri ile İran arasında görüşmeler başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/08/iecrop/shutterstock_420977095_16_9_1615208606.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/biden-secildi-iranin-cine-gizli-petrol-ihracati-rekor-seviyeye-yukseldi-6302609/"]

[old_news_related_template title="ABD'den İran'a nükleer anlaşma çağrısı: Görüşmeye hazırız" desc="ABD Başkanı Joe Biden, Trump dönemindeki politikaları tersine çevirmeye devam ediyor. Biden'ın rotasında bu kez İran var. Dışişleri Bakanı Blinken, İran'la nükleer anlaşma için görüşmeye hazır olduklarını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/19/iecrop/antony-blinken-reuters_16_9_1613718389.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdden-irana-nukleer-anlasma-cagrisi-gorusmeye-haziriz-6268831/"]

[old_news_related_template title="ABD Türkiye'nin enerji kaynaklarına kafayı taktı" desc="Corona virüsü ve Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi gündemdeki yerini korurken Rus gazını Türkiye'ye taşıyan TürkAkım projesinde gaz akışı başladı ancak ABD'nin yaptırım tehditleri devam ediyor. 2015'te yüzde 55,31 olan Rusya'nın Türkiye'nin gaz ithalatındaki payı, 2020'nin ilk dört ayında yüzde 23,56'ya geriledi. Uzmanlar Sovyetler Birliği ile imzalanan gaz anlaşmasında da, Mavi Akım'da da ABD'den benzer tehditlerin geldiğini ancak projelerin tamamlandığını hatırlattı. Öte yandan, son yıllarda ABD'nin tehditlerinin doğrudan etkilediği alan İran'dan petrol ithalatı oldu. Haziran 2019'dan bugüne İran'dan ham petrol ithal edilmedi. Türkiye'nin ABD'den ithal ettiği sıvı doğalgaz ithalatı ise ilk dört ayda yüzde 4,48 iken, bu yıl ilk dört ayda yüzde 10'a yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/22/iecrop/turk-akim-depo_16_9_1595420902.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/abd-turkiyenin-enerji-kaynaklarina-kafayi-takti-5946204/"]