Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine Yeni Şafak yazarı Şahap Kavcıoğlu’nun atanması dünyada yankılanmaya devam ediyor.

İngiliz Financial Times gazetesinde Ayla Jean Yackley imzasıyla yayımlanan ‘Erdoğan’ın adamı Merkez Bankası’nda dümenin başına geçti’ başlıklı analizde dikkat çeken bir yoruma yer verildi.

New York merkezli danışmanlık firması Teneo Intelligence’ın eş başkanı Wolfango Piccoli, Kavcıoğlu’nun atanmasını “Albayrak’ın ipleri hâlâ elinde tuttuğunun kanıtı” olarak değerlendirdi.

'UCUZ KREDİLERE DAYANAN MODELE DÖNÜŞ'


FT, Kavcıoğlu ve Albayrak’ın doktora tezi danışmanlarının aynı olduğunu, bu ismin de kısa süre önce Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Varlık Fonu Başkanvekilliği’ne atandığını hatırlatırken, Piccoli, “Albayrak’ın resmi ya da gayriresmi olarak dönüşü, ucuz kredilere dayalı ve sürdürülebilir olmayan büyüme modeline dönüş anlamına gelecek” dedi.

“Kurumların özerkliklerini ve bağımsızlıklarını kaybedip içleri boşaltıldığında, bir sonraki merkez bankası başkanının kim olacağının da önemi kalmadığını” söyleyen Piccoli, sadece devlet başkanının geçici heveslerinin söz konusu olduğunu vurguladı.


'ALBAYRAK DÖNEMİNDE REZERVLERİN HARCANMASINI SAVUNDU'


FT, geçen ay muhalefetin, Albayrak döneminde TCMB rezervlerinin harcanmasıyla ilgili soruşturma talep ettiğini ve Erdoğan’ın bu talebe karşı “damat kadar başınıza taş düşsün” ifadesini kullandığını hatırlattı.

Kavcıoğlu için “Erdoğan’ın geleneksel olmayan para politikalarını yansıtıyor” ifadelerini kullanan FT, yeni TCMB Başkanı’nın Erdoğan gibi “yüksek faizler enflasyona neden olur” tezini savunduğunu aktardı.

Yazıda ayrıca Kavcıoğlu’nun 2 Mart tarihli bir köşe yazısındaki “Eğer rezervler gerektiği zaman kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak” ifadeleri aktarılarak, kendisinin Albayrak’a atfedilen “TL’deki değer kaybını yavaşlatmak için TCMB rezervlerinin harcanması” politikasını savunduğu hatırlatıldı.

[old_news_related_template title="Dev finans kuruluşlarından Ağbal ve döviz yorumu" desc="JP Morgan, Morgan Stanley, Moody's, Unicredit gibi dev kuruluşlar Merkez Bankası'nda yaşanan başkan değişikliğini değerlendirirken kısa vadede belirsizliğin arttığına vurgu yaptı, şeffaflık ve öngörülebilirliğin önemine dikkat çekti. Morgan Stanley kurda yukarı hareketin yavaşlatılması için döviz piyasasına müdahale beklenebileceğini, ancak TCMB'nin bu konuda hareket alanının sınırlı rezervler nedeniyle dar olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/22/iecrop/07-dolar_16_9_1608338045_16_9_1616404594.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/dev-ekonomi-kuruluslari-agbalin-gidisini-degerlendi-6328303/"]

[old_news_related_template title="'Türkiye geri dönüşü olmayan bir noktaya geldi'" desc="Merkez Bankası'nda başkan değişikliği ardından başlayan güven endişesini azaltmaya ekonomi yönetiminin ilk mesajları yetmedi, Türk Lirası ve borsa sert kayıp yaşarken, Societe Generale 'Türkiye geri dönüşü olmayan bir noktaya geldi' değerlendirmesini yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/22/iecrop/shutterstock_1080008408_16_9_1616423812.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/turkiye-geri-donusu-olmayan-bir-noktaya-geldi-6329082/"]

[old_news_related_template title="Tahvil faizlerinde ve CDS'te sert yükseliş" desc="Naci Ağbal'ın 200 baz puanlık faiz artışı sonrasında görevden alınmasının ardından Türkiye'nin 10 yıllık tahvil faizi 500 baz puanın üzerinde artışla yüzde 19'lara geldi. CDS'te de 480 seviyesi görüldü. Türkiye'nin iç ve dış borçlanma faizleri arttı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/22/iecrop/shutterstock_1811895832_16_9_1616414419.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tahvil-faizlerinde-ve-cdste-sert-yukselis-6328774/"]