Ülkemizde altın geleneksel hediyeleşme aracı olarak da kullanıldığı için sıklıkla yatırımda da tercih ediliyor. Vatandaşlar yatırım amaçlı olarak almak için yarım, gram ve çeyrek altın fiyatlarını araştırıyor. İşte, altın fiyatları…

ALTIN FİYATLARI 14 OCAK

Çeyrek altın: 726 Lira

Yarım altın: bin 453 Lira

Gram altın: 438 Lira

Cumhuriyet altını: 2 bin 889 Lira

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ



280 MİLYON EUROLUK ALTIN YASTIK ALTINDA

2020 yılında 26.6 milyar dolar değerinde altın ithalatı yapıldı. Bir önceki yıla göre altın ithalatı 13.2 milyar dolar arttı. Yastık altındaki altın miktarının da, 250-280 milyar Euro'ya ulaştığı hesaplanıyor.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, tarafından hazırlanarak MYK'ya sunulan raporda, bir kısmı işlenerek ihraç edilen ithal altının büyük bölümünün, TL'den kaçan vatandaşlar tarafından birikim amaçlı satın alındığı vurgulandı. Raporda yaz ayları boyunca devam eden düşük faizli kredi kampanyaları döneminde çekilen kredilerin de altın ve dövize yatırıldığı belirlendi.

KORUMA KALKANI OLDU

Rapora ilişkin bilgi veren CHP'li Erdoğan Toprak şunları söyledi: “Yıllık ihracat gerilerken, ithalatın artmış olması yaklaşık 25 milyar dolara ulaşan ve üretken olmayan altın ithalatından kaynaklanmaktadır. 2019 yılında toplam 13.4 milyar dolar olan kıymetli metal ithalatı, 2020 yılında toplam 26.6 milyar dolara ulaştı. Kıt döviz kaynaklarının servet biriktirme amaçlı ithalat için kullanılması, ekonomiye ve ekonomi yönetimine güvensizlikten kaynaklı korunma kalkanıdır.”

YÜZDE 100 ARTTI

Toprak'ın hazırladığı raporda 2020'de toplam 26.6 milyar dolara ulaşan kıymetli metal diğer deyişle altın ithalatında neredeyse yüzde 100'e varan (13.2 milyar dolarlık) bir artış yaşandığına da işaret edildi. Raporda “Bir önceki yıla göre 2020'nin toplam ithalatındaki artışın 9.1 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde altın ithalatındaki 13.2 milyar dolarlık artış olmasaydı, toplam ithalat azalacak, dış ticaret açığı da daha düşük olacaktı” ifadelerine yer verildi.

VATANDAŞ LİRADAN KAÇTI

Tasarruf sahiplerinin yatırımlarında, enflasyona karşı korunma amacıyla büyük ölçüde TL'den kaçıp döviz ve altına yöneldiğine işaret edilen raporda “Döviz ve altına olağanüstü yüksek talep oluştu. Düşük faizle dağıtılan kredilerle sağlanan kredi genişlemesinde de pek çok bireysel ve kurumsal yatırımcı kamu bankalarından aldıkları düşük faizli kredilerle altın ve döviz alımına gitti. İktidar adeta krediye erişebilen dar bir kesime altın ve döviz alıp istiflemesi için para dağıtmış oldu” denildi.

[old_news_related_template title="Sahte altınları ev hanımları aracılığıyla piyasaya sürdüler" desc="Ankara'da ürettikleri sahte altınlara güvenilir firmaların markasını basarak ev hanımları aracılığıyla piyasaya sürdüğü tespit edilen şebeke, polisin düzenlediği operasyonla çökertildi. Operasyonda gözaltına alınan 6 kişiden 3'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/13/iecrop/sahte-altin-dha_16_9_1610533758.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/sahte-altinlari-ev-hanimlari-araciligiyla-piyasaya-surduler-6209735/"]