Türkiye'deki büyük beyaz eşya üreticilerinin üyesi olduğu TÜRKBESD, ağustos ayı beyaz eşya satış verilerini açıkladı.

Verilere göre satışlar geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8 azalırken TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer tarafından yapılan açıklamada ÖTV ve ek vergilerin gözden geçirilmesi talep edildi.

İLK SEKİZ AYDA YÜZDE 26 ARTTI


Verilere göre, 2021 yılı ilk 8 ayı itibariyle iç satış ve ihracat olmak üzere toplam satışlar bir önceki sene aynı dönemle kıyaslandığında yüzde 26 artarak 22 milyon 632 bin 513 adet olarak gerçekleşti.

Açıklamaya göre, ağustos ayında genel ekonomik koşullar ve yüksek baz etkisinin etkisiyle iç satışlarda önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8’lik bir daralma yaşanırken, ihracat geçen yıl aynı döneme göre yüzde 16 arttı. Ağustos ayında iç satış ve yurt dışı satışların toplamında yüzde 9’luk bir artış sağladı.

VERGİLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ


TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada ÖTV'nin ve ek vergilerin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Dinçer şunları söyledi:

"Mevcut koşullar gereği önümüzdeki dönemde de hijyen önlemleri ve aşılamaya azami dikkat ederek çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu dönemde devletimizin her türlü desteği son derece kıymetlidir. Ar-Ge teşvikleri sağlanması, ek vergilerin ve ÖTV’nin tekrar gözden geçirilmesi uluslararası rekabet gücümüzü korumak adına önem taşımaktadır.

Çin önemli bir strateji değişikliği yaparak; nihai ürün üreticilerini desteklemek için çelikte ihracat teşviklerini kaldırıp, kapasitenin iç piyasada daha çok değerlendirilmesini hedeflemiştir. Benzer yaklaşımı Rusya da göstererek çelikte ihracat vergisi getirmiştir."

[old_news_related_template title="Bursalı sanayicilerden doğalgaz zammı tepkisi" desc="BARSİAD Başkanı Arif Demirören, sanayide kullanılan doğalgazın eylül itibarıyla yüzde 15 zamlanmasının üretim maliyetlerini ciddi bir şekilde artırarak sanayiciyi zorladığına dikkat çekti. Demirören, yüksek enflasyona kalıcı çözüm bulunmasını talep etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/04/iecrop/img_4529_16_9_1630748018.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bursali-sanayicilerden-dogalgaz-zammi-tepkisi-6630401/"]

[old_news_related_template title="'ÖTV indirimi fiyatları düşürmedi' şikayetleri üzerine bakanlık harekete geçti" desc="Ticaret Bakanlığı, sıfır araç satışında ÖTV matrah değişikliği sonrası ortaya çıkan indirimin bayilerce yansıtılmadığına yönelik 2 binin üzerinde şikayetin üzerine harekete geçti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/17/iecrop/shutterstock_1781480153_16_9_1631883139.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/otomotiv/otv-indirimi-fiyatlari-dusurmedi-sikayetleri-uzerine-bakanlik-harekete-gecti-6654838/"]