Büyük tecrit… Uluslararası Para Fonu (IMF), 2020 yılında pandemiyle birlikte ortaya çıkan küresel ekonomik krizi böyle adlandırıyor. İngilizcesiyle “the great lockdown”.

1929’de ABD’de başlayıp tüm dünyayı etkileyen ve “büyük buhran” (the great depression) olarak adlandırılan ekonomik krize gönderme yapan IMF, büyük buhran sonrasındaki en şiddetli küresel ekonomik krizin yaşandığına dikkat çekmişti.

Bu büyük krizin başlangıç noktası olan ve 2020 yılı başında tüm dünyanın derin kaygıyla izlediği Çin ise, yılı farklı bir noktada bitirdi.

YÜZDE 2,3 BÜYÜDÜ


Dünya Bankası tahminlerine göre küresel ekonominin yüzde 4,3 oranında küçüldüğü 2020'de Çin, yüzde 2,3 büyüdü. Çin'in dolar cinsinden ekonomik büyüklüğü, 2019’da 14,7 trilyon dolar iken 2020’de 15,4 trilyon dolara ulaştı.

Yüzde 2,3'lük oran, dünyanın ikinci büyük ekonomisi için 1976 yılı sonrasındaki dönemin en yavaş büyümesi olsa da, dünyanın geri kalanına kıyasla yüksek bir oran olarak kayıtlara geçti.


SON ÇEYREKTE SON İKİ YILIN EN GÜÇLÜ BÜYÜMESİ


Üstelik, yılın son çeyreğinde 2019’un son çeyreğine göre yakalanan yüzde 6,5’lik büyüme, son iki yılın da en güçlü çeyreklik büyümesi oldu.

Corona virüsü salgının etkili olduğu yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 6,8 küçülen Çin ekonomisi, salgının hızla kontrol altına alınmasının ardından diğer çeyreklerde yine yıllık bazda sırasıyla yüzde 3,2, yüzde 4,9 ve yüzde 6,5 büyüdü. İlk çeyrekteki küçülme, Çin’in son 40 yıldaki ilk çeyreklik küçülmesi olmuştu.

Dünyanın birçok ülkesinde insanlar yeni yıla karantina uygulamaları kapsamında evde girerken, salgının ortaya çıktığı Wuhan'da gece sokakta kitlesel yeni yıl kutlamaları yapıldı. Bazı uzmanlar ise bu tür kitlesel bir araya gelişlerin bulaş riskini artırdığını söyledi. Çin'de son dönemde vaka sayılarının tekrar yükselişe geçmesi dikkat çekiyor. / Fotoğraf: Reuters

SALGINA HIZLI YANIT VE İHRACAT ETKİLEDİ


İngiliz The Guardian gazetesi, Çin’in 2020’yi pozitif büyümeyle kapatan tek büyük ekonomi olduğuna dikkat çekti.

Gazete, uzmanların bu başarıyı, Wuhan’da ilk vaka tespit edildikten hemen sonra Çin’in salgına karşı hızlı yanıt yanıt vermesine, hükümetin teşvik politikalarına ve ülkenin sanayi ürünlerine karşı güçlü uluslararası talebe bağladığını aktardı.

Bloomberg ajansı, salgının kontrol altına alınmasının, parasal ve mali teşviklerin, dünyadan gelen yüksek tıbbi ekipman ve evden çalışma cihazı talepleriyle artan ihracatın, Çin’in V şeklinde hızlı toparlanmasını sağladığına dikkat çekti.