Çin'in emlak piyasası, corona virüsünün sebep olduğu krizin ardından hızlı bir şekilde toparlandı ve aşırı ısınan piyasa finansal risklere ilişkin endişeleri tetikledi. Bu nedenle yetkililer, artan konut fiyatlarını dizginlemek için sektördeki kısıtlamaları artırdı.

Yapılan duyurulara göre Qingdao, Tianjin, Shenzhen ve Huizhou gibi şehirlerde merkezi arazi satışlarını askıya alındı.

Son olarak özel sermaye fonlarının  gayrimenkul yatırımı yapmak için para toplamasını durduran Çinli düzenleyiciler merkezi arazi satışlarını da askıya aldı.

Bloomberg'e konuşan Şanghay merkezli E-house Çin Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü araştırma direktörü Yan Yuejin, "Hükümet, tıpkı ev satın alma kurallarında yaptığı gibi, arazi piyasasındaki boşlukları kapatıyor" dedi.

1,3 TRİLYON KAZANMIŞLARDI


Geçtiğimiz yıl yerel yönetimler, arazi satışlarından 1,3 trilyon dolardan fazla gelir sağlamıştı. Bu hamle, Çin'in yüksek konut fiyatları ile mücadele uğruna ciddi bir gelirden vazgeçmesi gerektiği anlamına gelecek.

1995 yılında ekonominin yüzde 5'ini oluşturan emlak sektörünün bugün ekonomideki payı yüzde 13'ü bulmuş durumda. Bu nedenle emlak fiyatlarını soğutmaya çalışan Çin hükümetinin oldukça dikkatli davranması gerekiyor.

Nomura Holdings analisti Stella Guo da, "Hükümet politikasının amacı, piyasa katılımcılarının ek kâr elde etmesine izin vermek yerine arazi ve konut fiyatlarını istikrara kavuşturmak" dedi.

"EMLAK SEKTÖRÜNÜ KULLANMAKTAN KAÇINACAĞIZ"


Çin Başbakan Yardımcısı Han Zheng de, hükümetin ekonomiyi canlandırmak için kısa vadeli bir araç olarak emlak sektörünü kullanmaktan kaçınacağını söyledi.

Çin, artan konut fiyatlarının önüne geçmek için Temmuz ayı başında hızlı konut fiyat artışlarının yaşandığı şehirlerde valilerin konut satışlarından sorumlu tutulacağını açıklamıştı.

Bu sırada, Çin'in konut fiyatlarının yükselmesini önlemek için aldığı önlemler etkisini göstermeye başladı.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun Pazartesi günü açıkladığı verilere göre göre, büyük şehirlerde ev fiyatları Temmuz ayında altı ayın en düşük artışı gerçekleşti. Konut satışları Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 0.3 arttı.

[old_news_related_template title="Çin'in piyasa düzenlemelerinin şifreleri: Milyarderler Çin'in ekonomik büyümesinden daha az pay alabilir" desc="Çin'in dijital teknoloji piyasasına dönük müdahaleleri, ülkenin kalkınma planında yer alan ulusal güvenlik ve yoksullukla mücadele planlarının bir parçası olarak görülüyor. Piyasaya dönük sert yaptırımlar ve tekel iddiasıyla büyük şirketlere sert cezalar verilmesinin sebepleri ise Çin'in veri güvenliğini sağlama çabası ve zenginlerin ekonomik büyümeden aldığı payın azaltılması olarak yorumlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/15/iecrop/shutterstock_1716781834_16_9_1629032629.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/cinin-piyasa-duzenlemelerinin-sifreleri-milyarderler-cinin-ekonomik-buyumesinden-daha-az-pay-alabilir-6594660/"]

[old_news_related_template title="Yükselen konut fiyatları krizi tetikleyebilir" desc="Hızla tırmanan konut fiyatları, 2008’de yaşanan mortgage depreminin ardından dünyayı sarsan finansal krizin bir benzerinin yaşanabileceği yönündeki korkuları artırdı. Salgınla boğuşan merkez bankaları yeni stratejiler belirlemeye çalışıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/21/iecrop/06-konut1_16_9_1626901102.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/yukselen-konut-fiyatlari-krizi-tetikleyebilir-6550286/"]