Nakit darboğazındaki Çinli dev gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group'ta iki tahvil kuponu sahibi, şirketin iç piyasadaki yükümlülüklerini yerine getirmek için çabalıyor olsa da, dün vadesi dolan tahvil faizi kuponunun son ödeme tarihini kaçırdığını ve bir hafta içinde ikinci kez offshore borçlarını ödeyemediğini belirtti.

ÖDEMELERİ YAPAMADI


Borcu 305 milyar dolar olan şirket, geçen hafta Perşembe günü 83.5 milyon dolarlık kupon ödemesininin son tarihini kaçırdıktan sonra, dün Mart 2024 vadeli 47.5 milyon dolar değerinde kupon ödemesini de yapamadı.

Konuya yakın ve konunun hassasiyeti nedeniyle kimliğini açıklamak istemeyen bazı offshore yatırımcılar, dün faiz ödemelerinin yapılmadığını ve şirket tarafından kendileriyle iletişime geçilmediğini belirtti.

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİNE SATMAYI PLANLIYOR


Evergrande dün Shengjing Bank Co Ltd'de sahip olduğu 9,99 milyar yuan (1,5 milyar dolar) değerinde hissesini devlete ait bir varlık yönetimi şirketine satmayı planladığını açıklamıştı.

Çin'in GSYİH'sının yüzde 2'sine eşdeğer yükümlülükleri bulunan Evergrande, mali sıkıntılarının sektör geneline yayılabileceği ve etkilerinin dünyaya yansıyabileceği endişelerini artmıştı. Ancak endişeler, Çin merkez bankasının (PBoC)internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada konut piyasasındaki krizden etkilenen tüketicileri koruma sözü vermesiyle biraz da olsa yatıştı.

MİLYONLARCA KİŞİ ETKİLENEBİLİR


Evergrande'nin batması durumunda Çinli veya yabancı borç verenlerin dışında  konutlarının tamamlanmasını bekleyen 1,5 milyon alıcı olumsuz etkilenebilir. (REUTERS)

[old_news_related_template title="Bugün son gündü: Çinli Evergrande dolar cinsinden borcunu ödeyemedi" desc="Ağır borç yükü altındaki Çinli Evergrande Group'un dolar cinsi tahvil sahiplerinin bazıları Asya'da işlem saatinin bitmesinden önce faiz ödemesini almadıklarını ifade ederken, şirket bu ay gerçekleştirmesi gereken ikinci dolar cinsi tahvil kupon ödemesinin son tarihini de kaçırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/29/iecrop/everg_16_9_1632461503_16_9_1632920641.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bugun-son-gundu-cinli-evergrande-dolar-cinsinden-borcunu-odeyemedi-6677565/"]

[old_news_related_template title="Evergrande nedir, ne demek?" desc="Evergrande, Çin'in en büyük gayrimenkul şirketleri arasında yer alan bir kuruluş olarak tanınıyor. Evergrande’nin borç krizi piyasalarda endişeye neden olurken tüm borsalarda satış dalgası getirdi. Piyasaya 300 milyar doların üzerinde borcu bulunan Evergrande’nin vadesi gelen borçları ödeyip ödemeyeceği noktasındaki belirsizlikler borsaları sarstı. İşte, Evergrande hakkında detaylı bilgiler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/21/iecrop/evergrande-ne-demek-shutte_16_9_1632225673.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/evergrande-nedir-ne-demek-6661868/"]