Çin'in elektrik kesintileri, pandemi sebebi ile yaşanan zorlukların ardından toparlanmakta zorlanan küresel tedarik zincirlerine yeni sorunlar ekledi. Ayrıca elektrik kesintileri bazı mallar için daha yüksek maliyetler ve fiyatlar ortaya çıkarabilir.

Pekin'in tepkisine bağlı olarak bu fiyat artışları kalıcı da olabilir.

Enerjideki sorunlara bağlı olarak perşembe günü yayınlanan resmi verilere göre, Şubat 2020'den bu yana ilk kez Çin'in imalat faaliyeti Eylül ayında daraldı.

TÜKETİCİ FİYATLARINA YANSIYABİLİR


Guangdong ve Zhejiang gibi üretim merkezleri de dahil olmak üzere pek çok Çin eyaletinde fabrikalar hâlâ sınırlı güç kullanımına sahip. Ayrıca yüksek kömür ve doğal gaz fiyatları elektrik arzı konusunda baskı yaratmaya devam ediyor.

Ekonomilerdeki toparlanma sonrasında birlikte talepteki ani artışlar nedeniyle birçok emtianın fiyatları bu yıl zaten yükselmişti. Talep artışına arz kısıtlarının da eklenmesi tüketici fiyatlarına daha fazla yansıyacak.


NE OLMUŞTU?


Çin’de büyüyen enerji krizi, geçtiğimiz günlerde büyük fabrikaların üretimi durdurmasına ve bazı hanelerde elektrik kesintileri yaşanmasına neden oldu. Enerji krizi nedeniyle ekonomik büyümenin yavaşlaması ve küresel tedarik zincirlerinde aksama yaşanması ihtimalleri nedeniyle küresel piyasalar tarafından da endişe ile izleniyor.

Elektrik kesintilerinin 100 milyona yakın kişinin hayatını olumsuz etkilediği bildirildi. Ayrıca Apple ve Tesla'ya gibi bazı küresel şirketlerin de aralarında bulunduğu pek çok fabrikada üretim durmuştu.

Yaşanan enerji kesintileri nedeniyle pek çok kuruluş Çin’in yıl sonu büyüme tahminlerini düşürürken geçtiğimiz günlerde Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organı Halkın Günlüğü'nde yayımlanan bir makalede, enerji kıtlığının Çinli tüketiciler için mal fiyatlarını yükseltebileceğini ve enflasyonu artırabileceği belirtildi.

[old_news_related_template title="Bazı ülkelerden yapılacak kahve ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı" desc="Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, kahve ithalatının gümrük vergisi AB için yüzde 19.5'ten yüzde 15'e indirilirken, Gürcistan, Bosna Hersek, Güney Kore, Malezya için sıfırlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/01/iecrop/thumbs_b_c_7c06b8fbaacea52d2b0ad419b5d68419_16_9_1569937688_16_9_1633067349.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bazi-ulkelerden-yapilacak-kahve-ithalatinda-gumruk-vergisi-sifirlandi-6680586/"]

[old_news_related_template title="Çin'de Evergrande depremi: Borçlar ödenmedi, milyonlarca kişi etkilenebilir" desc="Borç krizi içerisindeki Çinli gayrımekul devi Evergrande'nin ikinci ödemeyi kaçırmasının ardından yatırımcıların büyük kayıplarla karşı karşıya olduğu bildirilirken, ödemelerin aksaması piyasadaki endişeleri artırdı. Ayrıca şirketin batması halinde milyonlarca konut yatırımcısı olumsuz etkilenebilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/30/iecrop/shutterstock_2044868384_16_9_1632989979.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/cinde-evergrande-depremi-borclar-odenmedi-milyonlarca-kisi-etkilenebilir-6678758/"]