80 kente ihracat yaptıklarını açıklayan Özpek kardeşler şunları söyledi: “Kendi ülkemize balık yediremiyoruz ama 80 ülkeye balık ihraç ediyoruz. Özellikle Danimarka, Hollanda, Almanya, Belçika ve Çekya’da Türk balıklarına olan ilgi giderek artıyor. Füme ve donmuş balık ihracatı gerçekleştiriyoruz. Çok fazla ilgi ve dikkat gerektiren bir sektör. Fedakarlıklar yapmadan ayakta kalmak mümkün wolmaz. Özellikle son dönemde yaşanan kuraklık kaynaklı su sıkıntısı bizi endişelendiriyor. Su kaynakları süratle kirleniyor. Maliyetler artıyor. Yatırımlarımızın önü açılmalı. Bürokratik engeller bazen bizleri de yıldırıyor.”
“ÜRETİM AZALDI, YENİ HASTALIKLAR TÜREDİ”
Tüm çiftliklerinin Denizli’de olduğunu söyleyen ayrıca Çameli’deki yerel üreticilerin de balıklarını satın alan Horata ise; “İhracatçının önü açılmalı. İstihdam üzerindeki yük kaldırılmalı. Özellikle salgın döneminde ciddi kayıplarımız oldu. Kuraklık çok önemli bir soruna dönüşüyor. Artık üretim azaldı. Yeni hastalıklar türedi. Kaynaklarımızın korunması lazım” diye konuştu.
Maliyetler üreticiyi zorluyor
Donmuş ürün satan üretici, kuraklıktan, kirlilikten ve artan maliyetlerden şikayetçi.