Alman Deutsche Bank, küresel enflasyon artışı için “saatli bomba” benzetmesini kullanarak uyarılarda bulundu.

Deutsche Bank ekonomistleri, enflasyonun gelip geçecek bir sorun olarak görülebileceğini ancak devamlılık gösterip önümüzdeki yıllarda bir krize neden olmasının daha olası olduğunu öne sürdü.

FED VE WALL STREET TAHMİNLERİNDEN FARKLI


ABD Merkez Bankası (Fed) ve Wall Street'in önde gelenlerinin oldukça dışında olan tahminde Deutsche, enflasyon korkularını önemsemeyip teşviklere odaklanmanın yakın vadede olmasa da 2023 ve sonrasında bir hata olacağının ortaya çıkacağına dair korkutucu bir uyarıda bulundu.

Fed'İN ekonomide tam ve kapsayıcı toparlanma için daha yüksek enflasyonu tolere edeceği yönündeki yeni çerçevesine işaret eden banka, Fed’in enflasyon uzun süreli bir artış gösterene kadar sıkılaştırmaya gitmeme niyetinin ciddi sonuçları olacağını öne sürdü.

'ERTELEMENİN SONUCU KRİZ OLABİLİR'


"Ertelemenin sonucu, ekonomik ve finansal faaliyette, Fed'in nihayet harekete geçtiği durumda olacağından daha fazla bozulma olacaktır” diyen Deutsche Bank Baş Ekonomisti David Folkerts-Landau, “Dolayısıyla bu da ciddi bir kriz yaratabilir ve gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya genelinde bir finansal sıkıntı zincirini tetikleyebilir” ifadelerini kullandı.

Tüketici enflasyonu Fed’in yüzde 2’lik hedefinin oldukça üzerine çıkarken, Fed üyeleri enflasyonun geçici olduğunu ve arz sorunları ile baz etkisinin sonucu olduğunu öne sürüyor. Deutsche Bank ekonomistleri ise bu görüşlere katılmıyor.

'EKONOMİ SAATLİ BOMBA ÜZERİNE OTURUYOR'


Banka, agresif teşviklerin ve köklü ekonomik değişikliklerin, Fed'in ele almaya hazır olmayacağı bir enflasyon sunacağını iddia ediyor.

Folkerts-Landau, Fed’in toplumsal hedeflere odaklanıp enflasyonu ihmal etmesinin, küresel ekonominin bir saatli bomba üzerinde oturmasına neden olduğunu ve bu durumun etkilerinin, özellikle toplumun en kırılgan kesimleri için yıkıcı olabileceğini belirtti.

70'LERE BENZETTİLER


Daha önce hiç bu denli koordineli genişleyici maliye ve para politikası görülmediğini ve bunun ekonomi potansiyelin üzerine çıkana kadar devam edeceğini belirten Folkers-Landau, “Enflasyon için bu defa farklı olmasının nedeni bu” dedi.

Gelmekte olan enflasyon artışının enflasyonun ortalama yüzde 7 olduğu ve çeşitli zamanlarda çift hanelere çıktığı 1970’lerdeki deneyime benzeyebileceğine işaret eden banka, o dönem enflasyonu düşürmek üzere sert faiz artışlarına gidildiğini, bu adımın da durgunluğa neden olduğunu, bu senaryonun tekrarlanabileceğini öne sürdü.
Banka, faiz artışlarının, yüksek borçlu olan dünyada yıkıma neden olabileceğini, özellikle gelişmekte olan ülkelerde finansal krizlerin olabileceğini vurguladı.

[old_news_related_template title="Çin'de üretici enflasyonu 13 yılın zirvesine yükseldi" desc="Çin'de üretici enflasyonu mayısta yıllık yüzde 9 ile son 13 yılın zirvesine yükseldi. Üretici fiyatlarındaki artış tüketici enflasyonuna güçlü biçimde henüz yansımadı ve tüketici enflasyonu mayısta yüzde 1,3'te kaldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/09/iecrop/cin_16_9_1623218041.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/cinde-uretici-enflasyonu-13-yilin-zirvesine-yukseldi-6476567/"]

[old_news_related_template title="ABD'den Çin'e karşı teknoloji hamlesi: Bu riski alamayız" desc="ABD Senatosu, 'Çin'in teknoloji tehdidine karşı ABD teknolojisini teşvik etmek için' yasa tasarısı geçirdi. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, 'Eğer bir şeyler yapmazsak, baskın süper güç olarak günlerimiz bitiyor olabilir' derken, ABD Başkanı Biden, 'Geride kalma riskini alamayız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/09/iecrop/abd-1_16_9_1623221883.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/abdden-cine-karsi-teknoloji-hamlesi-bu-riski-alamayiz-6476637/"]