ABD tahvil faizleri kaynaklı dolara yönelim ve riskli varlıklardan kaçış geçen haftadan beri piyasalarda baskı yaratmayı sürdürürken dolar/TL haftaya 7 civarında başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve TCMB rezervleri hakkındaki açıklamalarıyla kur, 7,08'in üzerine çıktı.

Euro/TL kuru ise, 8,48'den 8,59 seviyesine yükseldi.

Gram altın fiyatları da güne 399 TL seviyesinde başladıktan sonra, doların yükselişine paralel 408 TL'nin üzerine çıktı.

Sozcu.com.tr'ye konuşan uzmanlar, dolar/TL'de 7'nin altından 7,05'e yükselişte Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarının etkili olduğunu belirtti.

Öte yandan, ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve Brezilya'da ulusal petrol şirketi CEO'sunun görevden alınışı da, TL dahil gelişen ülke para birimleri üzerinde bugün baskı yaratan faktörler oldu.

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan 'Berat Albayrak' açıklaması: Kuduruyorlar" desc="Son günlerde Cumhuriyet Halk Partisi ile görevinden istifa eden eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında yaşanan tartışmaya Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da dahil oldu. Erdoğan aynı zamanda damadı olan Berat Albayrak için dikkat çeken açıklamalar yaptı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/22/iecrop/detay-kopya-10_16_9_1613994142.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-berat-albayrak-aciklamasi-6274838/"]

[old_news_related_template title="Türkiye rezerv azalışında dünya birincisi oldu" desc="TCMB'nin yurt dışı ve yurt içindeki bankalardan swap (takas) ile ödünç aldığı döviz ve altınlar düşüldüğünde brüt rezervi 2020 yılında 55,7 milyar dolar azaldı. IMF verilerine göre, rezerv kaybında Türkiye 2020 yılında birinci oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/22/iecrop/shutterstock_393692620_16_9_1613983408.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/turkiye-rezerv-azalisinda-dunya-birincisi-oldu-6274463/"]

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü yeni ekonomi ekibi tarafından daha tutarlı politikalar yürütülmesi ve sıkı para politikası izlenmesini gerekçe göstererek 'negatif'ten 'durağan'a çevirdi.

Bankacılar hali hazırda Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyelerin birkaç kademe altında derecelendiren kredi kuruluşlarından önümüzdeki dönemde görünüm ve not artışlarının devam edeceğini düşünüyor.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

HAZİNE ALTIN CİNSİ BORÇLANACAK


Hazine bugün TLREF endeksli 5 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek, 3 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı sukuk ihraç edecek. Hazine 45 milyar TL borçlanma öngördüğü Şubat ayında bugüne kadarki ihalelerde 27 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Hazine'nin Şubat borçlanmasını bugün ve yarın düzenleyeceği borçlanmalar ile tamamlayacak.

Piyasada veri gündemi de takip edilirken TL'ye doğrudan etkisi olması beklenen bir veri bulunmuyor.

ABD TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELİŞTE


ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvili getirileri, Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 1,3940'a yükseldi. Enflasyonda yükseliş beklentileri tahvil getirilerini artırmasına yol açarken ve emtia fiyatları da yükseldi.

Deniz Yatırım'dan Orkun Gödek, ABD tahvillerindeki yükselişin küresel piyasalara etkisi için, "Kırılma anının ne zaman ve ne noktada olacağı belirsiz... Haftalık kapanış seviyesi açısından yüzde 1.32 seviyesini önemsiyorduk ki geride kalan 5 iş günü içerisinde birçok kez bu nokta etrafında zorlanma olduğunu, kısmen sakinleme eğilimi içerisine girdiğini düşünmüştük. Yanılmışız" dedi ve ekledi:

"Cuma günü gözlenen hareket ve haftalık kapanış bir kez daha kendimizi sorgulama zarureti doğuruyor. Genel yaklaşım bir kenara tercih ettiğimiz teknik analiz de gösteriyor ki yüzde 1,50-56 aralığına doğru hareketlenme isteği sürpriz olmamalı."

Piyasa dolar/TL'ye yansıması açısından ABD tahvillerindeki yükselişin hali hazırda 90 seviyesinin üzerinde seyreden dolar endeksine etkisini izliyor. Öte yandan petrol başta olmak üzere emtiya fiyatlarındaki yükseliş de piyasada takip ediliyor.

Dolar/TL geçen hafta Ağustos 2020'den beri ilk kez 6.9'a kadar geriledikten sonra ABD faizlerine ilişkin endişelerle 7.0680'e kadar yükselmişti. Kurdaki yükseliş kalıcı olmadı ve kur 7 seviyesinin altında haftayı tamamladı.

REZERV TARTIŞMASI İZLENİYOR


Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut'un geçen haftaki açıklamaları ile başlayan Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemi kapsayan TCMB rezerv satışlarına ilişkin tartışma piyasada takip edilmeye devam ediyor.

Yiğit Bulut "Türkiye'nin rezerv sattığı yalanı malesef son dönemde pompalanıyor" derken hafta sonunda Albayrak'ın avukatı CHP'ye yönelik tazminat davası açtığını açıkladı.

Albayrak'ın görevden ayrıldığı Kasım 2020 öncesinde uygulanan alışılagelmişin dışındaki politikalarla TCMB kendine ait rezervlerinin büyük bölümünü kaybetti. Bankacıların hesaplamasına göre TCMB ilgili iki yılda yaklaşık 128 milyar dolar rezerv kaybı yaşadı. TCMB'nin rezervlerindeki kayıp lokal bankalarla gerçekleştirilen swaplar nedeniyle brüt rezervlere aynı ölçüde yansımadı.

TCMB verilerine göre bankanın brüt döviz rezervi 2019 sonunda yaklaşık 80 milyar dolar, son güncel veri olan 12 Şubat 2021'de 53.7 milyar dolar. Lokal bankalarla yapılan swap miktarı ise aynı dönemde yaklaşık 40 milyar dolar.

Söylemlere hafta sonu itibarıyla Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik de katıldı.

Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS'ler 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başladı. CDS saat 0852'de 282/287 seviyesinde. (REUTERS)

[old_news_related_template title="TCMB Başkanı Ağbal'dan rezerv ve faiz açıklaması" desc="Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Ağbal swap ile değil döviz alım ihaleleri yaparak rezervleri artıracaklarını belirtti. Faiz indirimi ile ilgili ise bu yıl uzun bir süre gündeme alınmasının mümkün olmadığını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/05/iecrop/depophotos_15545355_16_9_1612509532.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tcmb-baskani-agbaldan-rezerv-ve-faiz-aciklamasi-6244764/"]