Dolar/TL'de Merkez Bankası'nın (TCMB) 15 Nisan'daki faiz kararını öncesi 8.20 altında oldukça yatay bir seyir izliyor.

Asya borsaları haftaya gerileyerek başlarken, bilanço döneminin başlamasıyla birlikte yatırımcılar gözlerini kâr rakamlarına ve bilançoların yüksek hisse değerlemelerini haklı çıkarıp çıkarmayacağına çevirdi.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

ABD'de geçtiğimiz hafta 10 yıllık hazine tahvillerinin getirilerinin US10YT=TWEB son 14 ayın zirvesi 1.776 seviyesinden yüzde 1.66 seviyesine gerilemesiyle birlikte ekonomik büyümeye odaklı ve teknoloji şirketlerine olan yatırımcı ilgisi yeniden canlandı.

Bu hafta ABD enflasyonunun mart ayında sert yükseleceği, perakende satışların ise iki haneleri bulabilen bir artış kaydedeceği tahmin edildi. Yatırımcılar ayrıca ABD Hazinesi'nin bu hafta yapacağı 100 milyar dolar tutarındaki borçlanma ihalelerini takip ederek oluşan talebi izleyecek.



Geçen hafta yüzde 0.9 gerileyen dolar endeksi Asya piyasalarında erken saatlerde fazla değişim göstermeyerek 92.193 seviyesinden işlem gördü. Endeks geçen perşembe günü 23 Mart'tan bu yana ilk kez 92 seviyesinin altına indi.

Şubat ayında 300'ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla geçen hafta 500 baz puana yaklaşan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 440/446 seviyesinde.

FAİZ KARARI BEKLENİYOR


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın piyasaları kargaşaya sürükleyen ani bir kararla atadığı Şahap Kavcıoğlu'nun başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB'nin politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Kavcıoğlu atamasının hemen ardından vaktinden önce bir PPK toplantısı yapmayacağını belirterek bir başka endişeyi gidermişti.

Reuters anketindeki faiz indirimi sorusuna yanıt veren 9 ekonomistten 3'ü ilk faiz indirimini ikinci çeyrekte beklerken, 5'i ise bunun üçüncü çeyrekte olacağını, bir kişi ise son çeyrekte olacağını öngördü.

[custom_content title="'YATIRIMCI GÜVENİ OLDUKÇA ÖNEMLİ'" desc="Morgan Stanley ise hafta sonunda yayımladığı notta, 'Yatırımcı güvenini sağlamak oldukça önemli olacak. Mevcut para politikalarının devam ettirildiği bir senaryoda TL'de kısa vadede bir değerlenme ancak orta vadede reel faiz oranları pozitif olsa bile tarihsel olarak enflasyonun arttığı dönemlerde dövizin baskı altında kalması nedeniyle 8.60-8.90'a doğru bir değer kaybı bekliyoruz' görüşüne yer verildi. Morgan Stanley mevcut para politikalarının tersine çevrildiği bir senaryoda ise dolar/TL'nin 9.5-10 seviyesini test etmesini beklediğini belirtti. Raporda TCMB'nin bu hafta sıkılaştırma yanlısı bir yönlendirme yapması halinde ise dolar/TL'nin 7.75-8.00 bandına düşebileceğine dikkat çekildi."]

HAZİNE İHALELERİ


Hazine bugün nisan ayı iç borçlanma programına da başlıyor. Bugün 2 Yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ve 5 Yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvillerin yeniden ihraçları takip edilecek. Hazine bu hafta ayrıca doğrudan satış yöntemiyle 3 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları da gerçekleştirecek. Hazine yarın ise Temmuz 2021 vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil için Temmuz 2027 vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ile değişim ihalesi de gerçekleştirecek.

Nisan ayında toplam 37.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 33 milyar TL’lik iç borçlanma öngören Hazine bu aya ilişkin yabancıların en çok ilgi gösterdiği 10 yıllık gösterge tahvil ihalesini de programından çıkarmıştı.


CORONA VİRÜSü VAKALARINDAKİ ARTIŞ


Türkiye'de yeni tespit edilen corona virüsü vaka sayısı Pazar günü 50,678 ile art arda beşinci günde de 50,000 eşiğinin üzerinde kaldı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 11 Nisan Pazar günü 237 kişi daha hayatını kaybetti. Salgın sırasında görülen en yüksek günlük can kaybı 276 kişi ile Çarşamba günü kaydedildi.

Artan vakalar karşısında hükümetin nasıl bir önlem alacağı izleniyor. Bu kapsamda bugün yapılması beklenen Bilim Kurulu toplantısı ve yarınki Kabine toplantısı izlenecek.

BORSA


Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan analizde şöyle denildi:

Cuma günü satıcılı işlem gören BIST-100 endeksi en düşük 1.374’ü test ettikten sonra günü 1.393’ten tamamladı. Saatlik göstergeler aşırı satım bölgesinde dengelenmekte olup günlük bazlı göstergeler ise aşağı yönlü hareket etmeye başlamak üzere.

Bugün yükseliş hareketlerinde takip edilecek ilk direnç seviyesi 1.402’de olup bir sonraki direnç seviyesi 1.414’te bulunuyor. Satışlarda takip edilecek destek seviyeleri ise 1.380 ve 1.372.

DOLAR


Ikon Menkul tarafından hazırlanan analizde şu ifadelere yer verildi:

Dolar/TL paritesi 2 Nisan gününden bu yana 8.21 ile 8.11 seviyeleri arasında yatay bir şekilde dalgalanıyor. Dar bir bölgede sıkışan fiyatlamalar için gün içinde bölgenin alt ve üst bantları destek direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

ALTIN


Gedik Forex tarafından hazırlanan analizde ons altının geçen hafta ABD 10 yıllık tahvil faizindeki sakin seyir ve doların yatay görünümünün desteğiyle, 1758 dolar seviyesine doğru yükseldiği hatırlatılarak şöyle denildi:

Ancak bu direnç alanını yine aşmakta zorlandı ve kapanışı 1740$ çevresinde gerçekleştirmişti. Yeni haftaya başlarken, Fed Başkanı Powell'ın ekonomiye dair toparlanma sinyallerinin geldiğini ifade etmesi, ons altının yükselme iştahını bir miktar törpülemiş durumda.

Ancak, Powell ek olarak, ekonomiye tehdit, hastalığın yeniden yayılması olduğunu da ekledi. Dolayısıyla, piyasalarda bu sabah risk iştahı çok güçlü değil ve bundan sonraki dönem içinde salgının seyri bu açıdan önemli olabilir. Ons altın için 1728$ - 1716$ - 1704$ destek noktaları olurken, 1746$ - 1757$ ve 1769$ direnç noktaları olarak takip edilebilir.