Dolarda son dönemde görülen sert değer kayıplarının sınırlı da olsa değer kazancına dönmesi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının ana belirleyicisi konumunda. TL'deki değer kaybı ise benzer para birimlerine göre daha belirgin.

Kur geçen hafta canlı risk iştahı ile 7.24 seviyesine kadar gerilese de, bu seviyeleri koruyamadı ve haftayı 7.35'in hemen üzerinde tamamladı.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

TL'deki kasım ayı başından beri neredeyse aralıksız süren değer kazancı küresel riskten kaçışla duraksadı. Ancak Merkez Bankası'nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortadoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL'deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler geçen hafta itibarıyla belirginleşerek devam ediyordu.

Yabancı yatırımcılardaki yüksek reel faiz kaynaklı olumlu beklentiler lokallerde mevcut değil. Döviz ve altın varlıkları 235.7 milyar dolar ile rekor seviyede bulunan lokaller mevduat getirilerindeki sert yükselişlere rağmen TL'ye dönme eğilimi göstermiyorlar.

[custom_content title="'TL'YE DÖNDÜRMEMİZ LAZIM'" desc="Ekonomi yönetimindeki değişiklikten itibaren yabancı girişlerine rağmen lokal altın ve döviz mevduatlarında 12 milyar dolarlık artış olduğuna dikkat çeken Ekonomist Cevdet Akçay cuma günü ekonomide ilk yapılması gerekenin dedolarizasyon olduğunu söyledi. Akçay, dövize yönelim konusunda 'Getiri ve güven ikileminde güveni seçen insanları getiri tarafında düşündürmeye başlamanız lazım... İnsanları 'dövizde kalırsam bir senede para kaybetmiş olacağım' saiki ile TL'ye döndürmeniz lazım. Bunu sadece faizle başaramazsınız. Cazip faiz vermeniz lazım ama yeterli olmayacak' dedi."]

TCMB verilerine göre 1 ay vadeye kadar TL mevduat getirileri yüzde 16.07'ye 3 ay vadeye kadar mevduat getirileri yüzde 18.08'e yükseldi.

Piyasalarda TL'de ve TL cinsi yatırım araçlarında son 5 yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021'de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim. Son olarak geçen hafta HSBC müşterilerine 7.1 hedefi ile TL'de yeni pozisyon önerdi.

 

Küresel piyasalarda dolar ABD tahvil getirilerindeki sert yükseliş ve corona virüsü yardım paketinin dünyanın en büyük ekonomisini canlandıracağı beklentileriyle bugün de değer artışını sürdürerek son yılların en düşük seviyesinden yükselişe geçti. Dolar endeksi son üç yılın zirvesini gördüğü Mart ayından beri yüzde 12 geriledi. Ancak şu anda geçen hafta gördüğü son üç yılın en düşük seviyesinden yüzde 1.3 yukarıda işlem görüyor.



Yatırımcılar ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden alınması için yapılan çağrıları da yakından takip ediyorlar.

ABD'de başkan seçilen Joe Biden'ın bu hafta içerisinde büyük bir kısmı artırılacak borçlanmayla karşılanacak olan "trilyon dolarlık" koronavirüs yardım paketini açıklaması bekleniyor. Yatırımcılar bu paketle birlikte enflasyonun dünya çapında yükseleceğini fiyatlıyorlar.

Bugün iç piyasada Ekim dönemi işgücü istatistikleri ve Kasım ayı ödemeler dengesi verileri takip edilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşecek kabine toplantısı da piyasada takip edilecek bir diğer konu.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bu sabah 307/315 seviyesinde.

Piyasadaki genel beklenti, Hazine'nin yılın ilk haftalarında CDS'lerde 300 baz puanın altına düşüş ile birlikte uluslararası piyasalarda bir eurobond ihracına çıkması yönünde.

BORSA


Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde şöyle denildi:

Cuma günkü yorumumuzda “Seans içi sıkışmaların ve hacimde daralmanın mevcut olduğunu görüyoruz. 1526 direncine doğru alışla açılıp gün içerisinde yeniden 1505 ve 1500 desteklerine geri çekilmeler olabilir.” demiştik.

Cuma günü işlem hacmi 37 milyar TL’ye ulaşarak kanal direncinin üzerine çıkıldı ve günü tamamladı. Bugün 1533.7 üzerinde kalıp, 1558.5’e doğru yönelmesini bekleyebiliriz. 1533.7 kısa vadede güçlenmenin teyit noktasıdır. Bu destek kırılması durumunda 1509’a geri çekilme görülür.

DOLAR


Ikon Menkul tarafından hazırlanan teknik analizde dolar/TL'nin 200 günlük ortalamasının üzerinde olduğu belirtilerek Kur geçtiğimiz hafta 200 günlük hareketli ortalama ve 6.02-8.58 yükselen hareketin %50.0 fibo bandı olan 7.3000 bölgesini test etti ancak kırmakta başarılı olamadı.

Yeni haftaya bu bölge üzerinde başlayan parite bu bölge altına kırması halinde TL lehine hareketler güç kazanabilir ve paritedeki düşüş yüzde 61.8 fibo bölgesine doğru sürebilir. Diğer yandan paritede 200 günlük ortalamadan yaşanabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise 7.5000 ve 7.6000 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak izlenebilir." ifadeleri kullanıldı.

ALTIN


İnfo Yatırım tarafından hazırlanan altın analizinde şöyle denildi:

Geçtiğimiz hafta çarşamba’dan itibaren kademeli olarak aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın fiyatları geçtiğimiz haftayı 1848 seviyelerinde kapattı. Böylelikle altın fiyatları 2021 yılının ilk haftasını yaklaşık olarak yüzde 2.90’lara varan değer kayıpları ile kapattı.

Geçtiğimiz hafta ABD’de sonuçlanan Georgia seçimlerinde Joe Biden’ın partisi Demokratlar’ın başarılı çıkması ve Senato’da çoğunluğu ele geçirmeleri ‘mavi dalga’ yaşanmasına neden oldu. Bu olay ise piyasalarda olumlu karşılandı ve risk iştahını artırdı. Artan risk iştahı ile birlikte altından çıkışlar gerçekleşirken fiyatlarda aşağı yönlü sert hareketlenmeler gerçekleşti.

Diğer yandan seçilmiş Başkan Joe Biden Amerika’da teşvik paketine ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Biden 2 bin dolarlık destek çeklerini de içeren yeni teşvik paketi açıklanacağını, paketin büyüklüğünün ise trilyonlarca dolar olacağını belirtti.

Ons altın grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1855.69 – 1875.24 – 1900.08 seviyeleri direnç noktaları olarak 1817.80 –
1800.95 – 1774.67 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.