30 Kasım 2021 tarihi Türk lirası için yeni bir kara gün olarak tarihe geçerken, gelişmeler yurt dışında da yakından takip ediliyor.

Dün gün içinde zaten para politikasına ilişkin endişeler ve Omicron varyantının etkileriyle değer kaybeden TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçime kadar faiz indirimlerine devam edecekleri mesajı vermesi ve ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell'ın para politikasında sıkılaşma takvimini öne çekebileceklerini ilan etmesiyle rekor düşük seviyelere geriledi.

Reuters verilerine göre dolar/TL'de dün 14 seviyesi görüldü.

Yurt dışında birçok basın kuruluşu, dün geceyi okurlarına aktardı.

BLOOMBERG: MERKEZ'İ ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜ


ABD merkezli ünlü finans ajansı Bloomberg, Erdoğan'ın "Seçim öncesine kadar ciddi manada faizin düştüğünü, kurda olumlu iyileşme olduğunu göreceğiz" sözünü başlığa taşıyarak dün geceyi aktardı.

Erdoğan'ın yeni ekonomi politikasından dönüş olmayacağı yönündeki sözleri de haberde yer bulurken, bu politikanın ağırlığını rekor düşük seviyelere düşen TL'nin çektiği belirtildi.

Bloomberg, Erdoğan'ın dün akşamki sözlerinin, aralıkta faiz indirimlerine son vermeyi değerlendireceğini ilan eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı da zor durumda bıraktığını vurguladı.

Haberde ayrıca, Erdoğan'ın konuşmasıyla TL'nin dolar karşısındaki kaybının yüzde 8,1'i bulduğu aktarıldı.

REUTERS: ERDOĞAN'IN TEHLİKELİ DENEYİ


İngiliz haber ajansı Reuters, dün geceyi "Erdoğan'ın tehlikeli deneyi karşısında dolar/TL 14'e vurdu" başlığıyla aktardı.

Erdoğan'ın yaygın eleştirilere ve artan enflasyona rağmen agresif faiz indirimlerine devam mesajıyla TL'nin dolar ve euro karşısında rekor düşük seviyelere gerilediğini aktaran ajansı, Fed Başkanı Jerome Powell'in şahin mesajlarının da doları güçlendirdiğini, mevcut politikanın Türkiye ekonomisi ve Erdoğan'ın kendi siyasi geleceği için riskli olduğunu vurguladı.

TL'de yıl başından bu yana değer kaybının yaklaşık yüzde 45 olduğunu aktaran ajans, liradaki değer kaybının Türklerin kazançlarını ve tasarruflarını aşındırdığını, hane bütçelerinin sarsıldığını, bazı ithal ilaçların zorlukla bulunabildiğini yazdı.

'ZEHİRLİ BİR KARIŞIM'


Varlık yönetim şirketi Allspring Global Investments'ın kıdemli yatırım stratejisti Brian Jacobsen, "Erdoğan'ın yapmaya çalıştığı tehlikeli bir deney ve piyasa onu deneyin sonuçlarıyla ilgili uyarmaya çalışıyor" dedi.

TL değer kaybederek ithalatın daha pahalı hale geldiğini ve bunun da enflasyonu daha da artırdığını belirten Jacobsen, yabancı yatırımcının mevcut durumdan korkup kaçabileceğini ve bunun da büyümeyi finanse etmeyi zorlaştıracağını dile getirdi.

Jacobsen ayrıca, risk primlerindeki (CDS) artışa işaret ederek temerrüt riskinin arttığını vurguladı ve "Yatırımcılar giderek daha fazla gerginleşiyor... Bu zehirli bir karışım" dedi.

[old_news_related_template title="Erdoğan konuştu, dolar rekor kırdı" desc="Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TRT'de yaptığı açıklamalar döviz kurunda yeni rekorlar getirdi. Dolar/TL uluslararası piyasalarda 13.95’i, Euro/TL ise 15.89’u görerek rekor kırdı. Erdoğan yayına başladığında dolar kuru 13.30 seviyesindeydi…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/30/iecrop/erdogan-reutrts_16_9_1638303040.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/erdogan-konustu-dolar-rekor-kirdi-6800425/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan’dan döviz kuru açıklaması: Müsaade etmeyeceğiz" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Biz kur faiz enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Yatırımı ve üretimi engellemelerine de müsaade etmeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu sarmaldan çıkmamızı istemeyenler kur oyunları ile bizi yeniden bu oyuna çekmeye çalışıyorlar. Bu kez bunu başaramayacaklar' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/30/iecrop/erdogann_16_9_1638302316.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-faiz-mesaji-6800332/"]

[old_news_related_template title="ABD Merkez Bankası 'geçici enflasyon' tezini terk ediyor" desc="ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonla ilgili 'geçici nitelemesini kullanmayı bırakmalıyız' dedi. Powell ayrıca tahvil alımlarını öngörülenden önce bitirip bitirmeyeceklerini bu ayki toplantıda değerlendireceklerini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/01/iecrop/powell-reuters_16_9_1535179534_16_9_1632036521_16_9_1634975823_16_9_1638335570.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/abd-merkez-bankasi-gecici-enflasyon-tezini-terk-ediyor-6800634/"]