Dünya'nın en büyük merkez bankalarının başkanları, küresel ekonomik büyümeyi tehdit eden arz sorunlarının daha da kötüleşebileceğini söyledi.

Yetkililer fiyatlarda şu anda yaşanan artışın büyük ihtimalle geçici olmaya devam edeceğini ancak arz sıkıntısı nedeniyle enflasyonun daha uzun süre yüksek kalabileceğini söyledi.

Pandemi süresince küresel ekonomide yaşanan bozulmalar dünyanın dört bir yanına uzanan tedarik zincirlerinde aksaklıklara yol açtı ve araba parçalarından, mikroçiplere ve lojistik gemilerine kadar çok sayıda ürün ve hizmette dar boğazlar yaşanmaya başladı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) düzenlediği Merkez Bankaları Forumu'nda dün akşam konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell "Darboğazlar ve tedarik zincirinde yaşanan sorunların düzelmediği gibi marjlarda daha da biraz daha kötüye gittiğini görmek can sıkıcı" dedi.

GELECEK SENE DE DEVAM EDECEK


Powell "Bu durumun önümüzdeki sene de süreceğini tahmin ediyoruz ve bundan dolayı enflasyon tahmin ettiğimizden daha uzun süre yüksek kalabilir" dedi.

ECB Başkanı Christine Lagarde aynı sorundan endişe ettiğini dile getirirken başlarda ekonomistlerin birkaç hafta süreceğini söylediği bu darboğazların ne zaman sona ereceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Lagarde "Birkaç aydır yaşadığımız arzda yaşanan darboğazlar ve tedarik zincirinde yaşanan sorunlar devam ediyor gibi gözüküyor ve bazı sektörlerde sorun büyüyor" dedi. (REUTERS)


[old_news_related_template title="Piyasalarda Fed ve TCMB fırtınası: Dolar, borsa ve altın ne olacak?" desc="Dünya genelinde fırlayan enerji fiyatlarının enflasyon endişelerini artırması ve ABD ile Türkiye'de merkez bankalarının attığı adımlar piyasaları sarsarken, uzmanlar dolar, borsa ve altın tahminlerini sozcu.com.tr'ye anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/29/iecrop/borsa-ic_16_9_1632940600.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/piyasalarda-fed-ve-tcmb-firtinasi-dolar-borsa-ve-altin-ne-olacak-6677635/"]

[old_news_related_template title="Bugün son gündü: Çinli Evergrande dolar cinsinden borcunu ödeyemedi" desc="Ağır borç yükü altındaki Çinli Evergrande Group'un dolar cinsi tahvil sahiplerinin bazıları Asya'da işlem saatinin bitmesinden önce faiz ödemesini almadıklarını ifade ederken, şirket bu ay gerçekleştirmesi gereken ikinci dolar cinsi tahvil kupon ödemesinin son tarihini de kaçırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/29/iecrop/everg_16_9_1632461503_16_9_1632920641.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bugun-son-gundu-cinli-evergrande-dolar-cinsinden-borcunu-odeyemedi-6677565/"]