Koç Holding bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri'nin Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nı özelleştirme ihalesinde 2.53 milyar lira ile en yüksek teklifi verdiğini duyurdu.

Koç Holding'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süre işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesi kapsamındaki açık artırmada Tek-Art tarafından verilen 2.53 milyar TL tutarındaki teklifin en yüksek teklif olarak gerçekleştiği belirtildi.

Reuters'in aktardığına göre, ihale sonucunun kesinleşmesi Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun nihai onayına tabi olacak.

KAMUOYUNDA TARTIŞMA YARATMIŞTI


Öte yandan, Kalamış Yelken Kulübü'nün de içine alan marina için verilen özelleştirme kararı kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, kimsenin “çökmemesi” için bu alanlara Kadıköy Belediyesi olarak talip olduklarını açıklamıştı.

Bir kamu kurumu olarak marinanın işletmesinin kendilerine verilmesi için Özelleştirme İdaresi'ne yaptığı başvurudan sonuç alamayan Kadıköy Belediyesi, ihaleye girme kararı almış; ancak sonrasında belediyenin ihale dışı bırakıldığı öğrenilmişti.

Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması ve CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı da, alınan özelleştirme kararının iptal edilmesini talep etmişti.

Kadıköylüler çeşitli eylemler düzenleyerek "Kalamış halkındır, satılamaz" demişti.

KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANI'NDAN TEPKİ

İhaleyi takip etmek için Ankara’ya giden Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, sosyal medya hesabından açıklama yaparak tepki gösterdi.

Odabaşı, “Kalamış Yat Limanı ihalesi bitti. TEKART firması (Koç Holding) ihaleyi, önceden kendisinin verdiği teklifinin yarı fiyatına aldı. Bu sonuç; aceleye getirilen ihaleyle kamunun yeniden zarara uğratılmasından başka bir şey değil. Kadıköylüler adına hukuk mücadelesine devam edeceğiz” paylaşımında bulundu.

2011'DEN BERİ ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA


Öte yandan, SÖZCÜ'den  Özlem Güvenli'nin haberine göre, 2011'den beri özelleştirme kapsamında olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 103 bin metrekarelik alanda 1985 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından inşa edildi. 1988 yılında açılan marina özel bir şirket tarafından işletiliyordu.

1992'de Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi’ne 1985 yılında verdiği tahsisi kaldırdı. Marina  2011 yılında özelleştirme kapsamına alındı. Mahkemelik olan imar planı değişiklikleri ile yat limanının büyütülüp, otel ve yeni ticari alanlar yapılmasının önü açıldı.

Marinaya 40-50 bin metrekare yeni inşaat alanı içeren imar planlarına açılan davaların bir kısmı hala sürüyor. Son olarak da marina içinde Kalamış Yelken Kulübü'ne tahsis edilen 3 bin 100 metrekarelik alan özelleştirme kapsamına alınmıştı.

[old_news_related_template title="Kalamış Yat Limanı Özeleştirme ihalesinde Kadıköy Belediyesi, ihale dışı bırakıldı" desc="Kadıköy Belediyesi’nin, 7 Temmuz’da gerçekleştirilecek Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı özelleştirme ihalesine katılımı engellendi. İhale dışı bırakıldıklarını açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı “Kamu faydası gözeten bir projede kamu neden istenmez? Bu proje şimdiden niyetini gösterdi' dedi. Daha önce İBB de TCDD’nin Haydarpaşa ve Sirkeci garlarıyla ilgili ihalesinden hukuksuz şekilde elenmişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/29/iecrop/odabasi-3_16_9_1624992074.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kalamis-yat-limani-ozelestirme-ihalesinde-kadikoy-belediyesi-ihale-disi-birakildi-6512812/"]

[old_news_related_template title="'Kalamış’a 1 metrekare beton dökülmesine izin vermeyeceğiz'" desc="Kadıköy’deki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 7 Temmuz’da özelleştirme ihalesine çıkıyor. Marinanın 40 yıllık işletme hakkının verileceği ihaleye Kadıköy Belediyesi de katılacak. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Belediye olarak marinanın işletmesinin bize yani kamuya devredilmesini istedik ama yanıt alamadık. Şimdi ihaleye giriyoruz. Biz buraya 1 metrekare dahi beton dökülmesine izin vermeyeceğiz. İhaleye girecekler, belediye bürokrasisine takılırlar o kadar parayı verirken bunu da düşünsünler” dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/24/iecrop/depophotos_14997679_16_9_1621663899_16_9_1624523099.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kalamisa-1-metrekare-beton-dokulmesine-izin-vermeyecegiz/"]

[old_news_related_template title="'Kalamış Sahili ranta teslim olmasın'" desc="CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı, Kalamış Yat Limanı ve Yelken Kulübü arazisinin özelleştirmesine, Kalamış Parkı’nda yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Burada açıklamada bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Kalamış Sahili ranta teslim olmasın. Rant uğruna her yere çökmeye çalıştıklarını görüp, direniş ve dayanışmayla hep birlikte mücadelenin önüne geçmek için buradayız” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/05/iecrop/kalamis-sozcu-1_16_9_1622906398.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kalamis-sahili-ranta-teslim-olmasin-6470674/"]

[old_news_related_template title="'Kalamış’ı belediyeye verin'" desc="Fenerbahçe Adası'ndaki 3 dönümlük denize sıfır arazinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla özelleştirilmesine karar verildi. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı iktidara çağrıda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/01/iecrop/earth2_16_9_1622548228.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/kalamisi-belediyeye-verin-6462957/"]

[old_news_related_template title="Kalamış ihalesine tepki: Kamu zarara uğratıldı" desc="Kadıköy Belediyesi’nin girmesinin engellendiği Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın ihale süreci tamamlandı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, kamunun zarara uğratıldığını belirterek hukuk mücadelesine devam edeceklerini açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/07/iecrop/kalamiss_16_9_1633619455.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kalamis-ihalesine-tepki-kamu-zarara-ugratildi-6693222/"]