Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret tespit komisyonuna emekli temsilcilerinin de katılması, zam oranlarının emeklilere de uygulanması ve en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi önerilerinde bulundu.

Komisyonda işçiye destek verme adına çağrı gelmesi halinde Türk-İş ile işbirliğine hazır olduklarını da belirten Arslan, işverenlere, “Bu yıl şartlar ne olursa olsun zam konusunda cömert olun” çağrısı yaptı.

Başkan Arslan, asgari ücret tespit komisyonuna işçi adına sadece Türk-İş’in katıldığını, Hak-İş ve diğer işçi temsilcilerinin dışarıda kaldığını ifade ederken, “Komisyonda Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesi yapılıyor. Ancak ne yazık ki demokratik bir temsil yapısı yok. İşçilerin daha geniş bir katılımla temsil edilmesi, işçiler dışında örneğin emeklilerin de bu komisyonda temsilcisinin olması gerekir. Memur emeklilerine nasıl ki toplu sözleşme zammı yansıtılıyorsa aynı şekilde komisyondaki asgari ücret zammı da diğer emeklilerin aylıklarına yansıtılmalı. En düşük emekli aylığı asgari ücret kadar olmalı” dedi.

CÖMERTLİK BEKLİYORUM


Başkan Arslan, bu yılki görüşmelerde enflasyonun üzerinde bir zam verilerek asgari ücretli kesime kaynak aktarmanın daha kolay olacağını düşündüğünü söyledi.

Komisyonda işveren temsilcisi TİSK’in tavrının çok önemli olduğuna işaret eden Arslan, “Büyük şirketler pandemi döneminde ihracatlarını artırarak büyük kazanç sağladılar. Sanayi tam gaz çalıştı. Bu kazançlar işçiler sayesinde oldu. Onun için işverenlerden bu yıl zam konusunda daha cömert olmalarını bekliyoruz. Hükümetten de işverenin üzerindeki istihdam yükünü vergi yoluyla hafifletmesi konusunda daha cömert olmasını istiyoruz” dedi.

İSTİHDAMSIZ BÜYÜYORUZ


Mahmut Arslan, Türkiye’nin üretim ve ihracatının arttığını, ancak istihdamsız bir büyüme yaşandığını söyledi.

İhracattaki artışın iç piyasada fiyatların yükselmesini de beraberinde getirdiğini belirten Arslan, “Gerekirse ihracatı biraz yavaşlatıp iç piyasa fiyatlarını kontrol altına almak gerekir. Salt ihracattan elde edeceğimiz gelire odaklanamayız” dedi.

ASGARİ ÜCRETE İTİRAZ TOBB’DAN GELİYOR


Başkan Arslan, asgari ücret artışlarını büyük işletmelerin kolay göğüslediğini, küçük ve orta boy işletmelerle esnaf kesiminin ise doğrudan etkilendiğini, bu nedenle asgari ücret zamlarına en büyük itirazın her dönem TOBB’dan geldiğini söyledi.

Kırılgan bir yapıda borçlanmayla işlerin yürüdüğü bir ülkede sorunları çözmenin zor olduğunu, işverenlerin daha fazla üzerine gidilmesi halinde işsizlik riskinin arttığını anlatan Arslan, “Ücretlilerin vergi oranları yüksek, işletmelere yükü de yüksek. İstihdam maliyeti gelişmiş ülkelerden daha fazla. Ancak bu durum bizim zam taleplerini aşağıda tutacağımız anlamına gelmiyor” dedi.

[old_news_related_template title="Gerekçe faiz mi 128 milyar dolar endişesi mi?" desc="Merkez Bankası'ndaki son görev değişiminin olası gerekçesi olarak dış basında 'faiz indirimine muhalif olanlar gönderildi' iddiası yer alırken, Dr. Murat Kubilay 'iktidar değişiminin ardından bir yargılanma sürecinin hızlıca gündeme gelebilme endişesi' ihtimaline işaret etti. FT'nin görevden alınan isimlerden birinin, rezerv satışına karşı olduğunu öne sürmesi dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/14/iecrop/kavcioglu-1_16_9_1634200602.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/gerekce-faiz-mi-128-milyar-dolar-endisesi-mi-6705995/"]

[old_news_related_template title="Tarımdaki kopuş sürüyor: Sigortalı çiftçi sayısı 552 binin altına indi" desc="TEPAV verilerine göre, 2020-2021 Temmuz aralığında sigortalı çiftçi sayısı 30 bin 858 kişi azalarak 551 bin 610 kişiye geriledi. Üretim politikasının olmaması ve tarımsal desteklerin yetersiz kalması gibi nedenlerle çiftçiliği bırakanların sayısı artmaya devam ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/14/iecrop/shutterstock_1465871264_16_9_1634202237.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tarimdaki-kopus-suruyor-sigortali-ciftci-sayisi-552-binin-altina-indi-6705644/"]

[old_news_related_template title="Bunun neresi yerli ve milli?" desc="Çiftçilerin ürünleri tarlada alıcı bulamazken, yanlış tarım politikaları ile market rafları ithal ürünlerle doldu. Vatandaş marketlerde artık yerli ve milli ürün bulmakta zorlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/14/iecrop/2_16_9_1634172357.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bunun-neresi-yerli-ve-milli-6705389/"]