Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nda (TCMB) iki başkan yardımcısı ve bir Para Politikası Kurulu üyesini görevden alma kararını “Ya ben ya o operasyonu” şeklinde değerlendiren yazarımız Ege Cansen, tüm bunların gerisindeki teorik tartışmalara değinerek, “Ben yıllardır Türkiye’deki ana akım iktisatçıların savunduğunun tersini söylüyorum. Kavcıoğlu da bunu söylüyor: ‘Türkiye’de cari açık azalmadan enflasyon kalıcı olarak düşmez. Bunun için de döviz fiyatlarını baskılamak yanlıştır’ diyor. Diğer taraf ne diyor; ‘Faizleri artıralım sıcak para gelsin, dolar arzı artsın.’ Bunların ikisi de doğru ancak ikincisi kısa vade için doğru” dedi. Kavcıoğlu’nun temelde söylediğine katıldığını ifade eden Cansen, “Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için cari açığı kapatmak lazımdır. Bu da Türkiye’ye sıcak para çekimini durdurarak, hatta caydırarak sağlanabilir” dedi ve bu arada artan enflasyonu yönetmenin de ayrıca zor bir iş olduğuna dikkat çekti.



“Kavcıoğlu teorik olarak doğrudur ancak TCMB’nin bu politikasının Hazine ve Maliye tarafında da desteklenmesi lazım” diyen Cansen, “Kanaldı, suydu, savunma sistemiydi, saraydı” derken gayri iktisadi, akıl dışı ve çılgın olarak tanımlanabilecek kararların alındığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Kavcıoğlu’na ‘Sen kal , senin yolunu onayladım’ dedikten sonra bu israf devam etmemeli. Devam ederse Kavcıoğlu’nun poltikası da hiçbir işe yaramaz, bir çalkantıdan diğer bir çalkantıya savruluruz” dedi.


“Ya Semih Bey ve arkadaşları ya ben”


Mayıs 2021’de TCMB’ye başkan yardımcısı olarak atanan, önceki gün ise görevden alınan Prof. Dr. Semih Tümen’in başkan olacağına dair gündeme gelen söylentileri hatırlatan Ege Cansen, “Herhalde Şahap Kavcıoğlu bundan rahatsız oldu. Baktı ki bunun gerisinde bir şeyler pişiyor ‘Ya Semih Bey ve arkadaşları ya ben’ dedi. Cumhurbaşkanı da hikayeyi dinledi ve Kavcıoğlu’nu seçti. Bu konuşma yüzde yüz böyle cereyan etmiştir” yorumunu yaptı.

[old_news_related_template title="Merkez Bankası’nda gece yarısı operasyonu: 3 kişi görevden alındı" desc="Merkez Bankası’nda dikkat çeken değişiklik… Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararıyla iki başkan yardımcısı ve bir Para Politikası Kurulu Üyesi görevden alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/13/iecrop/mb_16_9_1564154687_16_9_1634161492.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkez-bankasinda-gece-yarisi-operasyonu-3-kisi-gorevden-alindi-6705390/"]

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu: Merkez Bankası Başkanı’nın bu ihanette sorumluluğu gitgide artıyor" desc="İkisi Merkez Bankası Başkan Yardımcısı üç ismin görevden alınması piyasaları sarstı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MB Başkanı Kavcıoğlu'na sert eleştirilerde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/14/iecrop/depophotos_17287578_16_9_1634209318.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kilicdaroglu-merkez-bankasi-baskaninin-bu-ihanette-sorumlulugu-gitgide-artiyor-6706530/"]