Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün sübvanse teklifi İBB Meclis gündemine geldi.Teklifte, Metro İstanbul tarafından işletilen raylı sistemlerde pandemiye bağlı olarak yolcu gelirlerinde azalma nedeniyle 240 milyon liralık zararının karşılanmasının istendiği aktarıldı.

Teklifte, yolcu gelirlerindeki azalma nedeniyle aylık 40 milyon TL olmak üzere temmuz-aralık arasını kapsayan 6 aylık dönemin zararının İBB tarafından ödenmesi istendi.

İlgili komisyon yolcu azalmasından kaynaklanan gelir kaybının İBB bütçesinden karşılanmasını uygun buldu ancak sübvanse rakamını belirlemedi. Bu da tartışmaya neden oldu.

“YASAL DAYANAĞI YOK”

Hukuk Komisyonu Başkanı AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, teklifin yasal dayanağının olmadığını savunarak şunları söyledi:

* 0-4 yaş arası çocuk sahibi olan annelerin ücretsiz binmesi nedeniyle oluşan maliyetin İBB tarafından ödenmesine ilişkin karardaki gibi ödeme yapılsın dedik. Ücretsiz kullanan anne ile hiç binmeyen eksilen yolcu arasında ne fark var?

* Yolcu kayıplarından kaynaklanan tüm zararların karşılanmasına karar verdik. Herhangi bir şeyi reddetmiyoruz. Rakam yazmadık. Kendileri isterse tüm zararı versinler. Tıkır tıkır işleyen bir sistemi yürütememenin sorumluluğunu bize yüklemesinler.

“YÜZDE 10’UN ONAY VERİLDİ, KURUMA ZARAR VERMEK İSTİYORLAR”

CHP Meclis Üyesi Mithat Çelik “Sanki bu ülkede 2 yıldır salgın yok, ekonomik kriz yok, hiçbir şeye zam gelmiyormuş gibi konuşuyor. Kurumun  6 aylık 240 milyon lira talebinin yaklaşık yüzde 10’u kabul edildi. Bu siyaset değil doğrudan kurumun hizmetlerinin aksamasını istemektir. Kurum ödeme güçlüğü çeksin istiyorlar. AK Parti kuruma zarar verme amacı güdüyor, buradan bu anlaşılıyor” diye konuştu.

“ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ OLDU”

CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı da karara tepki göstererek şöyle konuştu:

* İSKİ’de zam talep ettik vermediniz. Bugün UKOME’de tüm toplu taşıma araçları için zam istedik vermediniz. Metro A.Ş, 6 ayda 60 milyon yolcu kaybetti. 6 ayda 107 milyon lira enerji maliyeti oldu. 1 yıldır 300 metrobüs için onay vermediniz. Ama siz yönettiğiniz her kurumda iğneden ipliğe tekrar tekrar zam yaptınız.

* Ülke batmış, ekonomi çökmüş, millet kuru ekmeğe muhtaç hale gelmiş ama AK Parti’nin tek derdi kendi iktidarını korumak. Biz AK Parti’nin İBB’yi yıpratma politikasının farkındayız ama kimse merak etmesin İBB’yi sizden kurtardık, ilk seçimde de Türkiye’yi sizden kurtaracağız. Erken seçim kaçınılmaz oldu, bütün yıpratma politikalarınızın sebebi de budur.

Karar tartışmalar arasında oyçokluğu ile kabul edildi.

YOLCU KAYIPLARI TABLOSU

Metro A.Ş’nin verdiği tabloda salgın öncesi dönemle yapılan karşılaştırmaya göre 2021 yılının temmuz ayında 15 milyon 8 bin 513, ağustos ayında 8 milyon 287 bin 188, eylül ayında 10 milyon 192 bin 471, ekim ayında 11 milyon 859 bin 805 yolcu kaybı oluştu.

[old_news_related_template title="İBB Meclisi’nde Türkan Saylan için skandal ifade: Türk milletini temsil etmiyor adını hiçbir yere vermeyeceğiz" desc="İBB Meclisi’nde Türkan Saylan’ın adının bir sokağa verilmesi için verilen teklifin bir yıldır bekletilmesi gerilim yarattı. AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, skandal bir açıklama yaparak “Türkan Saylan toplumun çoğunluğunu teşkil eden insanların ortak değerlerine saygı duymayan biridir. Türkan Saylan Türk milletini temsil eden biri değildir. Burada bulunduğumuz sürece bu kişinin ismini hiçbir yere vermeyeceğiz” dedi. CHP Sözcüsü Tarık Balyalı da “Aynen FETÖ’cülerin sözleri bunlar” karşılığını verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/16/iecrop/ekran-goruntusu-2021-12-16-195036_16_9_1639673456.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ibb-meclisinde-turkan-saylan-icin-skandal-ifade-turk-milletini-temsil-etmiyor-adini-hicbir-yere-vermeyecegiz-6831810/"]