Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Büyük Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştirdi.

Enflasyondaki yükselişin geçici olduğu tezini tekrarlayan Kavcıoğlu, emtia fiyatlarındaki yüksek seyrin sürdüğünü ve enflasyondaki yükselişte gıda ve enerji fiyatlarının etkili olduğunu belirtti.

SIKILAŞTIRMANIN ETKİLERİ DEVAM EDİYOR


Sıkı para politikasının iç talep ve krediler üzerinde yavaşlatıcı etki yaptığını belirten Kavcıoğlu, "Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir" dedi.

Kavcıoğlu, enflasyonun oynak bir seyir izlediğini belirterek, para politikasında bundan sonra da riskleri gözeten bir yaklaşımı sürdüreceklerini söyledi.

Kavcıoğlu, "Para politikası duruşunda güncellemeye giderek 100 baz puan indirdik politika faizini. PPK'da para politikasının etkileyebildiği talep unsurları çekirdek gelişmelerin ayrıştırılmasına ilişkin analizleri değerlendirdik" dedi.

DIŞ BORÇ YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ AÇIKLADI


Kavcıoğlu, önümüzdeki 10 ayda toplam dış borç ödemesinin banka ağırlıklı 67,6 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti.

Parasal duruşun sıkılığının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlatığını belirten Kavcıoğlu, "Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir" dedi. Kavcıoğlu, bireysel kredilerin yıllık büyüme oranının firma kredilerinin üzerinde olduğunu belirtti.

Kavcıoğlu, Kur etkisinden arındırılmış kredi büyümesi yıl sonuna göre yüzde 6,9 seviyesinde. Eğilim yıl sonu için yüzde 9,4'lük bir seviyeyi ima ediyor" dedi.

REZERVLERİ AÇIKLADI


Kavcıoğlu, rezerv gelişimine ilişkin de "TCMB rezervleri son dönemde istikrar kazanmış olup güçlü bir artış eğilimi göstermektedir. Rezervler 123,5 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. Son dönemde rezervlerde gözlenen artışta zorunlu karşılıklar, reeskont kredileri, SDR tahsisatı ve diğer ülke merkez bankaları ile yapılan swap anlaşmaları belirleyici olmuştur" diye konuştu.

KAVCIOĞLU'NUN SUNUMU TL'NİN GÜN İÇİ KAZANCINI SİLDİ


Geçen hafta tarihi seviyesine çıkan ve haftayı 8,97'nin üzerine taşıyarak kapatan dolar/TL, yeni haftanın başlangıcında 8,91 seviyelerine kadar düşmüştü. Ancak Kavcıoğlu'nun TBMM'deki sunumuyla birlikte TL, gün içi kazançlarını geri aldı ve yeniden 8,96 seviyelerine yükseldi.

Konuşmanın ardından Dolar/TL, yeniden 8,96'nın üzerini görürken euro/TL ise 10,37'yi aştı.

[old_news_related_template title="Kavcıoğlu yerine Tümen mi gelecek? FT'den TCMB analizi" desc="İngiliz Financial Times gazetesi, TCMB'de mevcut başkan yardımcısı Semih Tümen'in Şahap Kavcıoğlu'nun yerini alabileceği yönünde piyasada spekülasyonlar olduğunu aktardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/09/iecrop/merkez-ic_16_9_1633759781.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/kavcioglu-yerine-tumen-mi-gelecek-ftden-tcmb-analizi-6696346/"]

[old_news_related_template title="Reuters: Erdoğan son TCMB başkanından da soğuyor" desc="Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na güvenini kaybetme aşamasına geldiğini, son haftalarda ikili arasındaki iletişimin de azaldığını yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/08/iecrop/kapak-tcmb_16_9_1631101578-1_16_9_1632829200_16_9_1633680919.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/reuters-erdogan-son-tcmb-baskanindan-da-soguyor-6694443/"]