Covid-19 salgını nedeniyle işleri zarar gören ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların, Halkbank tarafından Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamında olan kredi borçlarının ertelenmesine karar verildi.

Cumhurbaşkanlığının konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

[old_news_related_template title="Halkbank kredisi kafaları karıştırdı!" desc="Halkbank'ın corona'nın oluşturduğu zararlara karşı açıkladığı toplam 50 bin TL'lik Esnaf Destek Paketi'ne başvurmak için şubelere giden esnaf istenen belgeleri görünce şok oldu. Bazı şubeler vatandaşa KOSGEB'den kredi çekmenin krediyi kullanmaya engel olduğunu söyledi. Kredi kullanımında teminat olarak 10 yaşa kadar araç rehini maddesi de yer alması dikkat çekti. Halkbank'tan sozcu.com.tr'ye yapılan açıklamada daha önce KOSGEB kredisi kullanmış olmanın yeni krediyi kullanmaya engel olmadığı bildirildi. Açıklamaya göre esnaftan 'SGK veya Vergi Dairesi borcu yoktur' yazısının da istenmemesi gerekiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/27/iecrop/shutterstock_556484695-1_16_9_1585292014.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/halkbank-kredisi-kafalari-karistirdi-5706424/"]

KALAN TAKSİTLERE EŞİT OLARAK EKLENECEK


Buna göre, karar kapsamındaki esnaf ve sanatkârlardan yaşanan salgın nedeniyle işleri ve/veya işletmesi zarar görenlerin, TESKOMB’a bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK'lar kefaletiyle veya doğrudan bankadan, 31 Aralık 2020 ve öncesi tarihlerde kullandıkları düşük faizli kredilerden doğan borçlarından, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde tahsil edilemeyip henüz tasfiye olunacak alacaklar kapsamına alınmayanlar ile 1 Ocak 2021-30 Haziran 2021 tarihleri arasında vadesi dolacak olup, bu kararın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla itfa edilmeyenler başvuru şartı aranmaksızın vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilerek vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren kredi itfa tablosunda belirlenen taksit sayısı değiştirilmeksizin kalan vadeye yayılmak suretiyle ertelenecek.

Erteleme dönemi boyunca taksit/anapara borcu ve tahakkuk edecek faizin ilgili kararlar uyarınca esnaf ve sanatkârlara yansıyan kısmı ile bu tutara ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisi kalan taksitlere eşit olarak eklenecek.

[old_news_related_template title="Esnafa faiz bindiren erteleme" desc="Cumhurbaşkanı kararıyla, yaklaşık 1 milyon esnafın 30 Eylül’e kadar Halkbank’a ödemesi gereken kredi borçları faiz işletilerek 3 ay ertelendi. Ertelenen taksit ve faizin yükü bir sonraki taksitlere binecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/23/iecrop/06-esnaf2_16_9_1595540562.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/esnafa-faiz-bindiren-erteleme-5949079/"]

ÇALIŞAN SAYISINI AZALTMAK YASAK


Karar kapsamında kredisi ertelenen esnaf ve sanatkârlardan, erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhütname alınacak. Çalışan sayısında eksilme tespit edilen esnaf ve sanatkârlar erteleme kapsamından çıkarılacak.

Erteleme süresince esnaf ve sanatkârlara yansıyacak tutar belirlenirken kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde bankanın kooperatif kredilerine özgü kaynak maliyeti dikkate alınarak belirlediği cari faiz oranları ile ilgili kararlar kapsamında esnaf ve sanatkârlara uygulanan faiz indirim oranları esas alınacak.