Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) kurucu üyelerinden Venezuela'nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro, corona virüsü aşısı karşılığında, ödeme aracı olarak ham petrolü kullanabileceklerini açıkladı.

Maduro, virüse karşı aşılara küresel erişim sağlamayı amaçlayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) liderliğindeki Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (Covax) aracılığıyla Covid-19 aşısı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Ülkenin aşı için petrol ticaretine "hazır ve hazırlıklı" olduğunu ve ticareti yürütebilecek petrol gemileri ve müşterileri olduğunu da sözlerine ekledi.

[old_news_related_template title="Rusya'nın geliştirdiği corona aşısının ilk sevkiyatı Venezuela’ya ulaştı" desc="Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Rusya’nın geliştirdiği Sputnik-V isimli Covid-19 aşısının ilk sevkiyatının Venezuela’ya ulaştığını aktardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/02/iecrop/asi-corona-reuters_16_9_1601674515.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/rusyanin-gelistirdigi-corona-asisinin-ilk-sevkiyati-venezuelaya-ulasti-6065114/"]

PETROL İHRACATI ÇOK AZALDI


Güney Amerika ülkesinin petrol ihracatı, ABD'nin Maduro'ya istifa etmesi için baskı yapmak amacıyla, 2019 yılından bu yana Venezüella'nın devlet petrol şirketine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle önemli ölçüde azaldı.

Covax projesiyle yılın sonuna kadar düşük gelirli ülkelere toplam iki milyar doz aşı gönderilmesi hedefleniyor. Covax projesi; WHO, GAVI aşı ittifakı ve Salgın Hastalıklara Hazırlık Buluşları Koalisyonu (CEP) tarafından yoksul ülkelerin aşı alımındaki dezavantajlı konumuna çare üretmek için hayata geçirildi.

Projeyle, corona virüsüyle mücadele için üretilen aşıların bütün dünya ülkeleri arasında adil bir şekilde paylaşılması amaçlanıyor. Şu ana kadar dünyanın zengin ülkeleri, yoksul ülkelere kıyasla çok daha fazla Covid aşısı temin etti. (DHA)


[old_news_related_template title="IMF'den Venezuela'nın corona için yardım talebine ret" desc="Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında ekonomik zorluk yaşayan gelişmekte olan ülkelere 50 milyar dolara kadar destek vereceğini açıklayan IMF, Venezuela'nın destek talebini reddetti. Gerekçe ise Venezuela'daki iktidarın tanınması konusunda netlik olmaması." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/19/iecrop/shutterstock_1208403487_16_9_1584621127.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/imfden-venezuelanin-corona-icin-yardim-talebine-ret-5689246/"]