Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısında yapılan faiz indirimine rağmen para politikasının yeterince sıkı olduğunu, çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğilimlerinde yavaşlama görüldüğü mesajı verdi.

Kavcıoğlu, üç toplantı katılımcısının verdiği bilgiye göre çekirdek enflasyonun önemli olduğunu ancak sadece buna bakıp karar vermediklerini de belirtti.

Kavcıoğlu, enflasyondaki yükselişte geçici unsurların etkisinin önemine dikkat çekerken bunların ortadan kalkmasıyla enflasyonda düşüş görüleceğini belirtti.

'FAİZ İNDİRİMLERİNİN DEVAMI MÜMKÜN' MESAJI


Toplam üç katılımcı da eylül ayı toplantısında söylem değişiklikleriyle faiz indirimi konusunda net bir mesaj veren TCMB'nin bu kez aynı netlikte politika mesajı vermediğini ancak yine de söylemlerinden faiz indiriminin önümüzdeki toplantılarda da mümkün olduğu mesajını aldıklarını söylediler.

Reuters'a bilgi veren bir kaynağa göre Kavcıoğlu toplantıda, "Manşet enflasyonda gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar, tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmelerine bağlı olarak yükseliş devam ediyor. Diğer taraftan, çekirdek göstergeler manşet enflasyondan daha düşük seyrini sürdürdü" dedi ve ekledi:

"Çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğilimlerine baktığımızda yavaşlama görülüyor... En son karar metninde de belirttiğimiz gibi, bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklandığını, dolayısıyla, bunlar ortadan kalktıkça enflasyonda düşüş eğilimi olacaktır."

Kavcıoğlu ayrıca katılımcılara göre enflasyon kısa dönemde, başta emtia fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisiyle oynak bir seyir izleyebileceğini mesajını da verdi.

Katılımcıların verdiği bilgiye göre Kavcıoğlu, çekirdek enflasyonun TCMB karar mekanizmasındaki yerine ilişkin ise sadece çekirdek enflasyona bakarak para politikası belirleyeceklerini söylemediklerini çekirdek enflasyonun dikkate alınacak noktalardan bir tanesi olduğunu tanesi olduğu yanıtını verdi.

'İNDİRİM EĞİLİMİNİN SÜRDÜĞÜNÜ DÜŞÜNDÜRÜYOR'


İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, "TCMB Başkanı yatırımcı toplantısında yaptığı değerlendirmelerde, enflasyonda etkili olan dinamikleri para politikasının etki alanındaki talep unsurları ve bunun karşısında arz unsurları olarak ayrıştırdıklarını, bu analize göre hareket ettiklerini vurguladı. Bir yandan bu mesajı vermesi, bir yandan da çekirdek enflasyonun ana eğilimindeki gerilemenin ve enflasyonda arızi unsurların yaptığı etkinin altını çizmesi faiz indirim eğiliminin devam ettiğini düşündürüyor" dedi.

"Çekirdek C enflasyonunun yüzde 17 civarında olması, gıda dışı enflasyonun bunun da altında kalması indirimin devam etme olasılığını kuvvetlendiriyor" diyen Sezgin, "Diğer yandan, TCMB başkanı enflasyon beklentilerini de dikkate aldıklarını ifade etti. Piyasanın enflasyon beklentilerinde yükseliş yaşanma ihtimali kısa vadede para politikasını zorlayabilecek bir konu olabilir." ifadelerini kullandı.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan da, "Merkez Bankası'nın faiz indirme isteğini sürdüreceğini öngörüyoruz" dedi.

KREDİ BÜYÜMESİ REEL OLARAK DÜŞÜŞTE


Kaynakların verdiği bilgiye göre Kavcıoğlu sunumunda para politikasındaki sıkı duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin devam ettiğini de söyledi. Yıllık kredi büyümesinin "Yüzde 8 seviyelerine" gerilediğini, bunun da reel olarak "kayda değer bir düşüşe" işaret ettiğini belirten Kavcıoğlu, parasal duruşun sıkılığının da etkisiyle ticari kredilerin yüzde 6.1 kur etkisinden arındırılmış büyüme ile geçmiş yıllar ortalamasının oldukça altında seyrettiğini ifade etti.

TCMB rezervlerinin artış eğilimine dikkat çeken Kavcıoğlu, üç katılımcının verdiği bilgiye göre rezervlerin kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edileceği mesajını verdi.

İki katılımcı, Kavcıoğlu'nun önümüzdeki dönem para politikasının belirlenmesine ilişkin "temkinli bir yaklaşımla enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi ve fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında" belirleyeceklerini ifade ettiğini söyledi.

Yine üç katılımcının verdiği bilgiye göre, Kavcıoğlu politika duruşunun "dezenflasyon sürecini en kısa sürede tesis edecek ve orta vadeli hedeflere ulaşıncaya kadar bunun sürekliliğini sağlayacak bir sıkılık düzeyinde" belirlediklerini ve bu şekilde belirlemeye devam edeceklerini de belirtti.

TCMB yatırımcı toplantısındaki açıklamalara ilişkin yorum yapmadı.

[old_news_related_template title="Faizde Türkiye dünyadan yine ayrıştı" desc="2020'de dünya genelinde faiz artıran 3 ülkeden biri olan Türkiye, bu yıl da faiz indiren 6 ülkeden biri oldu. Enflasyon artışı nedeniyle dünyada bu yıl birçok ülke faiz artışına gitti. Türkiye, 2021'de faiz indirip, sene başındaki seviyenin üstünde kalan tek ülke." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/07/iecrop/sahap-kavcioglu-depo_16_9_1616221416-880x495-1_16_9_1633603258.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/faizde-turkiye-dunyadan-yine-ayristi-6692551/"]

[old_news_related_template title="Küresel gıda fiyatlarında artış sürüyor" desc="Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün her ay açıkladığı verilere göre küresel gıda fiyatlarındaki artış eylülde de devam etti. Gıda fiyatları dünyada bir önceki aya göre yüzde 1,2 ve önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,8 arttı. Buğday ve palm yağı, en çok artan ürünler arasında yer aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/07/iecrop/shutterstock_1523541563_16_9_1633596201.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/kuresel-gida-fiyatlarinda-artis-suruyor-6692241/"]