Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Toplantısı’nda bugün bir konuşma yaptı.

Kavcıoğlu, faizlere ilişkin mesajında “Krediye erişimde belirgin bir sorun görülmemekle birlikte, kredi faiz oranlarında yükseklik krediye ulaşımı sınırlamaktadır” dedi.

Enflasyon konusunda söylem değişikliğine giden Kavcıoğlu, manşet tüketici enflasyonunun ağustosta yüzde 19,25’e yükseldiğini ancak gıda ve enerji dışı kalemleri içeren çekirdek enflasyonun daha düşük olduğuna dikkat çekti.

Enflasyondaki artışın kuraklıkla ve salgınla ilişkili olduğuna işaret eden Kavcıoğlu, “Olağanüstü koşullar çekirdek enflasyon göstergesinin önemini artırıyor. Son çeyrekte enflasyonun düşüşe geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

"Bizim parasal duruşumuzun enflasyonun yılın kalan döneminde düşmesi noktasında etkili olacağını düşünüyorum" diyen TCMB Başkanı, son dönemde artan swap (para takası) anlaşmalarına ilişkin “yerel para birimi üzerinden ticareti kolaylaştırmak için yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, geçen hafta 8,26'ya kadar gerileyen ve bugün güne 8,34 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru, bugün 8,48'i gördü.

ÖNCEKİ SÖYLEM NASILDI?


Ağustosta manşet tüketici enflasyonunun yüzde 19,25 ile TCMB’nin yüzde 19’luk politika faizinin üzerine çıkması, piyasada TCBM’nin bundan sonra ne yapacağına ilişkin soru işaretlerini artırmıştı.

Kavcıoğlu’nun daha önceki açıklamalarında “beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz” ifadelerini kullanması nedeniyle ağustos enflasyonu sonrasında “TCMB verdiği sözü tutacak mı” soruları ortaya çıkmıştı.

Öte yandan, Kavcıoğlu, TCMB’nin geçen haftaki yatırımcı toplantısında gerçekleşen manşet tüketici enflasyonu yerine daha düşük olan beklenen enflasyon ve çekirdek enflasyon göstergelerine dikkat çekmişti.

[old_news_related_template title="Merkez Bankası ‘enflasyonun üzerinde faiz’ sözünü tutacak mı?" desc="Enflasyon yüzde 19,25 ile yüzde 19'luk politika faizinin üzerine çıkarken gözler 'Gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz' diyen TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na çevrildi. Ekonomistler Emrah Lafçı ve Tuğberk Çitilci, TCMB politikasındaki olası değişikleri anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/03/iecrop/enf-merkez_16_9_1630665233.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkez-bankasi-enflasyonun-uzerinde-faiz-sozunu-tutacak-mi-6628670/"]

[old_news_related_template title="Dünya tersine döndü: Bankalar hükümetin ‘bireysel kredileri kısın’ talebine karşı çıktı" desc="Son yıllarda kredileri istendiği kadar artırmadıkları için hükümetin hedefinde olan bankalar, bu defa 'bireysel kredileri kısın' talebiyle karşılaştı. Bloomberg'in aktardığına göre, bankacılardan BDDK Başkanı Akben'in sözlerine itiraz geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/07/iecrop/akben_16_9_1631010087.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/dunya-tersine-dondu-bankalar-hukumetin-bireysel-kredileri-kisin-talebine-karsi-cikti-6635596/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan 'tüm dünyanın sorunu' demişti: Dünyada ortalama enflasyon yüzde 3,5" desc="Cumhurbaşkanı, “Enflasyon sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunu. Euro bölgesi, son 10 yılın en yüksek enflasyonuyla baş etmeye çalışıyor' dedi. Dünyada ortalama enflasyon yüzde 3,5, euro bölgesinde yüzde 3. Türkiye, enflasyonda OECD birincisi, dünya 12. sırada." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/04/iecrop/rte_16_9_1630752197.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/erdogan-tum-dunyanin-sorunu-demisti-dunyada-ortalama-enflasyon-yuzde-35-6630554/"]