Tesla'nın pazartesi günü Bitcoin aldığını ve yakında kripto para birimini ödeme yöntemi olarak kabul edeceğini açıklamasının ardından Bitcoin fiyatları dün 48,000 doların üzerine çıkarak rekor seviyeyi gördü.

Bitcoin ile ilişkisi bulunan ve ABD borsalarında yer alan şirketler de Tesla'nın bu açıklamasından ciddi şekilde kârlı çıktılar.

ENFLASYONA KARŞI KORUMA OLARAK GÖRÜYORLAR


Tesla gibi 800 milyar dolar piyasa değeri olan bir şirket için 1.5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı büyük bir meblağ değil. Ancak şirketin finansal varlıkları arasında Bitcoin'i göstermesi Bitcoin açısından çok şey ifade ediyor.

Kısmen kurumsal yatırımcılardan bulduğu destek ile Bitcoin fiyatı son dört ay içerisinde dört katına çıkarken, 2017'deki rekor artışını geride bırakmayı başardı. Bazı yatırımcılar Bitcoin'i enflasyona karşı bir koruma olarak görüyor.

Tesla hisseleri Bitcoin açıklamasının ardından pazartesi günü yükseldikten sonra salı günü yüzde 1.6 gerilese de şirket hisselerinin 2021'deki artışı yüzde 20 seviyesine ulaştı. Aynı dönemde S&P 500 endeksi yüzde 4 artış kaydetti.

Uzay aracı ve roket üreticisi Space X'in kurucusu ve Tesla otomotiv şirketinin sahibi Elon Musk, ses temelli bir sosyal ağ olan Clubhouse platformundaki konuşmasında, “Bitcoin'in geleneksel finans tarafından geniş kabul görmenin eğşiğinde olduğunu düşünüyorum” demiş ve diğer kripto para birimlerine ilişkin güçlü bir fikir sahibi olmadığını vurgulamıştı.

DİĞER ŞİRKETLERE DE YARADI


Bitcoin ile Tesla'ya kıyasla şirket değerlerinin daha düşük olması nedeniyle çok daha içli dışlı olan şirketler de Tesla'nın açıklamalarının ardından kâr ettiler ve zaten güçlü olan hisse senedi kazançlarını daha da artırdılar.

CEO'su Michael Saylor'un ciddi bir Bitcoin sever olduğu bilinen MicroStrategy hisseleri dün yüzde 22 yükseldi. Bu yükselişin ardından haftalık artış yüzde 50 seviyesini aşarken şirket hisseleri 2021'de yüzde 200 yükseldi. Şirketin şu anda 3 milyar doların üzerinde değeri olan 71,079 Bitcoin'i bulunurken, bu rakam şirketin piyasa değeri olan 11.8 milyar doların neredeyse 4'te birine denk geliyor.