Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın piyasalarda saygınlık kazanmış olan Merkez Bankası (TCMB) başkanını görevden almasının ardından bankanın 2 yıl içerisindeki dördüncü başkanı yarın ilk politika kararını açıklayacak.

Erdoğan ani bir kararla Naci Ağbal'ın yerine kendisi gibi sıkı para politikasını açıkça eleştiren ve yüksek faiz oranlarının enflasyona neden olduğu görüşünü destekleyen Şahap Kavcıoğlu'nu atamıştı.

Ağbal'ın 20 Mart'ta görevden alınması piyasalarda şu anda yüzde 19 seviyesinde bulunan faizlerin kısa sürede düşürüleceği beklentisine yol açarken yatırımcıları ürkütmüş ve TL dolar karşısında yüzde 12 değer kaybetmişti. Birçok analist Erdoğan'ın TCMB'ye yaptığı bu müdahalenin bankanın kredibilitesini sarstığı görüşünde.



Perşembe günü TSİ 14.00'te açıklanacak karar öncesinde sorulacak beş soru bulunuyor:

1. GEÇTİĞİMİZ AY FAİZLERİN ARTIRILMASINDAN BU YANA NELER YAŞANDI?


18 Mart'ta Ağbal faizleri yüzde 16 seviyelerine ulaşan enflasyonu yavaşlatmak ve sıkı duruşunu güçlendirmek için beklentilerin üzerinde 200 baz puan faiz artırmış ve bu karardan iki gün sonra cumartesi günü görevine son verilmişti.

Takip eden pazartesi günü TL dolar karşısında yüzde 15 değer kaybetmiş ve dolar 8.485 seviyesini görerek Ağbal'ın göreve geldiği kasım ayındaki seviyesinin de üzerine çıkmıştı.

Piyasalarda 2008 finansal krizinden sonra yaşanan en büyük satış yaşanmış ve yabancı yatırımcılar bir hafta içerisinde 2 milyar dolara yakın varlık satışı gerçekleştirmişlerdi. Türkiye'nin CDS'leri 150 baz puan yükselerek 450 baz puan seviyesine yükselmişti.

Türkiye'nin CDS'lerini ağırlık azalt olarak pozisyonlayan Jupiter Asset Management'tan Reza Karim "TCMB başkanının değiştirilmesi piyasalarda ciddi bir şaşkınlık yarattığından dolayı çekimser bir hava mevcut" dedi.

Karim yarın yapılacak toplantıya ilişkin "Eğer değişiklik yapmaz ve sıkı para politikasını sürdürürlerse bu pozitif bir işaret olacaktır" dedi.