ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bankanın istihdam piyasasının "geniş ve kapsayıcı" şekilde toparlanmasını sağlamayı hedeflediğini tekrar ifade etti ve faizlerin sadece enflasyonun yükseleceği endişelerine bağlı olarak yükseltmeyeceğini ifade etti.

ABD Temsilciler Meclisi komitesine hitaben konuşan Powell, "Enflasyonda meydana gelebilecek olası bir artıştan endişe ettiğimiz için faiz oranlarını önleyici bir adım olarak artırmayacağız. Gerçek enflasyon ve diğer dengesizliklerin kanıtlarını görene kadar bekleyeceğiz" dedi.

CUMHURİYETÇİ ÜYELERDEN ELEŞTİRİ


ABD'de tüketici enflasyonu fiyatlarda yaşanan son artışlarla birlikte 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Enflasyonun kontrolden çıktığını savunan komitenin Cumhuriyetçi üyeleri, buna kanıt olarak ek ve ikinci el arabalardaki fiyat artışlarını grafiklerle detaylandırdılar.

Cumhuriyetçi Parti Ohio temsilcilerinden Jim Jordan "Hem düzensiz bir istihdam hem de yüksek enflasyona sahibiz, bu bir yerde soruna yol açacak" dedi.

Cumhuriyetçilerin sorularına cevap veren Powell, enflasyonda son aylarda görüşen yükselişin "sıkı ekonomik koşulların bir sonucu" olmadığını ve faiz artırımı gerektirmediğini ifade etti. Powell, ekonominin salgının etkilerinden çıkmasıyla ürün ve hizmetlere yönelik talebin artması ve bu talebin karşılanması esnasında yaşanan darboğazın "kusursuz bir fırtına" yarattığına dikkat çekti.

Powell fiyatlar üzerindeki baskının zamanla, kendi kendine azalacağını söyledi. (REUTERS)


[old_news_related_template title="Riskleri azaltmak için dövize yattılar" desc="Fitch, TL’deki şiddetli değer kaybının yarattığı riskleri Türk şirketlerinin daha fazla nakit döviz tutarak azaltmaya çabaladığına dikkat çekti. Yükselen dolar şirketleri risklerle yüz yüze bırakıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/22/iecrop/doviz-shutterstock_82839109_16_9_1624394962.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/riskleri-azaltmak-icin-dovize-yattilar-6500692/"]

[old_news_related_template title="Merkez Bankası Başkanı'ndan sıkı para politikası mesajı" desc="Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği üyeleriyle bir araya geldi. Görüşmede, Kavcıoğlu'nun, swap anlaşmaları için iki ülke merkez bankası ile görüşmelerin 'çok iyi' noktaya geldiğini söylediği aktarıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/22/iecrop/merkez-depo-1_16_9_1624386321.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkez-bankasi-baskanindan-siki-para-politikasi-mesaji-6500527/"]