Enflasyon artarken Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirmesi döviz kurlarının yükselişini hızlandırırken, iktidarın değersiz TL ısrarının ülkeye rekabet gücü kazandırmadığı belirtildi.  Berat Albayrak’ın bakanlık döneminde kurdaki yükselişi önlemek için 128 milyar dolarlık rezerv satışı yapıldı. Eriyen rezervlere rağmen yükseliş engellenemeyince rekabetçi kur söylemi ortaya atıldı. “Bir ülkenin para birimi yabancı paralara karşı değer kaybederse o ülkenin ihracatı artar” şeklinde özetlenen bu stratejiyi Prof. Dr. Burak Arzova, Doç. Dr. Ümit Akçay ve Dr. Murat Kubilay SÖZCÜ’ye değerlendirdi.

Türkiye’de ‘rekabetçi kur’ söyleminin TL’nin değer kaybı için üretilmiş bir kılıf olduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, “Geçmişte bunu devalüasyon olarak yaşıyorduk, fakat şu anda kurun gelmiş olduğu seviyeler uzun zamandan beri rekabetçi kur olarak adlandırılıyor. Fakat, rekabetçi kur belirli mal gruplarında ve belirli dönemler için geçerli olabilir. Ekonominin tamamı ve tüm ihraç ürünleri için rekabetçi kur diye bir kavram söz konusu olamaz” dedi.

[caption id="attachment_6713180" align="alignnone" width="1200"] Doç. Dr. Ümit Akçay[/caption]

PAHALILIK GETİRİR

İktidarın amacının iktidarda kalmaya devam edecek koşulları sağlamak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ümit Akçay da AKP’nin oy tabanı eridikçe etrafında oluşan sosyal bloğun çıkarları ve talepleri doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Akçay,  TL’nin kademeli değersizleştirilmesi bir strateji ise onun diğer parçalarının da bilinmesi gerektiğini söyleyerek, “Eğer varsa, bu stratejinin en önemli kısa dönemli sonucu, enflasyon ve artan hayat pahalılığı” diye konuştu.


Yatırımları zorlaştırıyor


Dr. Murat Kubilay TCMB rezervlerinden 128 milyar dolar satıldıktan sonra kurda istikrar sağlanamayınca bu söylemin zorunlu bir tercih olduğunu ifade ederek, iktidarın başarısızlıklarını bilinçli bir strateji gibi gösterme amacıyla bu söylemi ortaya attığını savundu. Kubilay, “Neden rekabetçi kur işlemiyor çünkü yalnızca enerji değil birçok hammade ve ara malı yurtdışından ithal ediliyor, haliyle onların da maliyeti artmış oluyor. Sürekli yükselen döviz kurları satın alma gücünü düşürüyor. Döviz borçlu şirketlerin bilançoları bozuluyor, ihracat odaklı sektörlerin önü açılırken büyüyen döviz borçları yatırımları zorlaştırıyor, istihdam yaratmayı zorlaştırıyor” diye devam etti.

OY TABANI ERİDİKÇE ZİKZAKLAR ÇİZİYOR


Türkiye ekonomisinde 2013 sonrasında brikim modelinin ne olacağı ile ilgili iki somut önerinin öne çıktığını anlatan Doç. Dr. Ümit Akçay, büyük sermaye kesimlerinin 2002-2013 yüksek faiz-düşük kur modelini, TL'nin değersizleşmesinden yararlan daha küçük ölçekli sermaye kesimlerinin ise 2013-2021 modelini savunduğuna işaret etti.

İktidarın oy tabanı eridikçe bu iki sermaye kesiminden gelen baskılara daha açık hale geldiğini söyleyen Akçay, "Ekonomi yönetimindeki zikzakları bu şekilde açıklamak mümkün. Esas önemli olan anketlerde oy oranı yükselen muhalefetin yönelimi olacak. Zira fark edileceği gibi mevcut iki stratejide eksik olan, çalışanların, işçi sınıfının çıkarları" diye konuştu.

TÜRKİYE UCUZ İŞ GÜCÜ PAZARI HALİNE GELDİ


TÜRKIYE gibi ihracat kalemlerinin içerisinde yoğunlukla ithal ürünlerin olduğu bir ülkede yüksek kurla devam edilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Burak Arzova, TL’nin değer kaybı ile ortaya çıkan en büyük dezavantajın Türkiye’nin çok ucuz bir işgücü haline gelmesi olduğunu kaydetti. Arzova, şöyle konuştu: “Doğrudan yabancı yatırımcıyı çekemiyorsunuz, çünkü örneğin bir otomobil fabrikası düşünün ülkenizde fabrika kuran yabancı yatırımcı iç pazarda da satmak isteyecek. Ancak alım gücü düştüğü için değil bir otomobil tekerleklerini alabilecek gelire sahip olunan yerde yabancı yatırımcı da ülkeye gelmek istemiyor.”

[old_news_related_template title="Doğalgaz fiyatı uçtu BOTAŞ'ı dolar vurdu..." desc="Bu yılki faaliyetlerini 38.5 milyar lira borç alarak sürdürebilen kamu teşebbüsleri önümüzdeki yıl ise ancak 67.1 milyar borçla ayakta duracak. Doğalgaz fiyatları nedeniyle BOTAŞ’ın borcu üçe katlanacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/16/iecrop/dep-ftuar_16_9_1548060541_16_9_1585894542_16_9_1634427242.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/dogalgaz-fiyati-uctu-botasi-dolar-vurdu-6711708/"]

[old_news_related_template title="Dolarda rekorlar devam ediyor" desc="Dolar/TL'de bu sabah 9,24'lük yeni zirve görüldü. Euro/TL'de de 10,73 seviyesi görülürken, gram altın da güne 530 TL'den başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/15/iecrop/shutterstock_1553068589_16_9_1603862201-880x495-1_16_9_1631086640_16_9_1634277502.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/dolarda-rekorlar-devam-ediyor-6707933/"]