Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat denetimleri sürerken halcilerden fiyat artışlarına yönelik yeni bir açıklama geldi.

Erzurum Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Türkiye Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Genel Başkan Yardımcısı Selami Bağaçlı, zincir marketlerdeki fahiş fiyatların hallerden kaynaklanmadığını; marketlerin sattıkları ürünleri halden değil, direkt üretim merkezlerinden alıp kendi depolarına sevk edip şubelerinde sattığını belirtti.

Bağaçlı, "Zincir marketler kendi fiyat artışlarını yapınca günah keçisi sebze hallerindeki işletmeler oluyor. Biz günah keçisi değiliz. Halkın gerçekleri bilmesini istiyoruz" dedi.

ÇİFTÇİDEN BEDAVAYA ALINAN YOLDA 1.5 TL OLUYOR


Fiyat artışında birçok etkenin söz konusu olduğuna dikkat çeken Bağaçlı, sebze hallerinin arz talep ile çalıştığını, fiyatın üretime göre belirlendiğini aktardı.

Artan girdilerden dolayı tarladaki maliyetin artmasının fiyat artışının ilk unsurlarından olduğunu kaydeden Bağaçlı, Antalya’dan herhangi bir ürün bedava olarak alınsa bile o ürünün Erzurum sebze haline gelinceye kadar 1 lira 50 kuruş maliyeti oluştuğuna vurgu yaptı.

Bağaçlı, “Doğal olarak o bölgelerden 2 liraya alınan bir ürün burada 3 lira 50 kuruşa maliyeti olacak. Hallerin zaten kâr marjı yüzde 8 ila yüzde 10 civarında, bu da o işletmenin emeğinin hakkıdır" diye konuştu.

Ulusal marketler konusunda ise dikkat çeken bir ayrıntıyı vurgulayan Bağaçlı, “Zincir marketlerin sebze hallerine girdi çıktıları çok olmuyor" dedi.

'FİYAT ARTINCA CANI SIKILAN HALLERE GELİYOR'


"Bu marketler kendi fiyat artışlarını yukarıya çektiği zaman ister istemez günah keçisi biz sebze hallerindeki işletmeler seçiliyor" diyen Bağaçlı, şöyle devam etti:

"Ulusal marketlerin genel olarak kendi toplama alanları bulunuyor, bunlar üreticiden direkt olarak kendileri alıyor, kendi depolarında paketlemeleri yapılıyor, şubelerine gönderiliyor. Fiyat artışı olunca her aklına gelen halciler bu işi yapıp diyerek işin içinden çıkıyorlar. Halciler ise bu işin köprüsü konumunda. Fiyatlar yükselince canı sıkılan sebze hallerinin yolunu tutuyor, bizleri eleştiriyorlar." (İHA)


[old_news_related_template title="Halciler denetimle ucuzluk arayışına tepkili: Suçlu aramak alışkanlık haline geldi" desc="Ticaret Bakanlığı 9 ildeki 10 hale başlattığı 'fahiş fiyat denetimleriyle' ucuzluk arıyor. Halciler ise tepkili: 'Üretim varsa fiyat düşer, yoksa ürün pahalanır. Suçlu aramak alışkanlık haline geldi.' Peki fahiş fiyat nedir? Hale gelen ürün nasıl faturalandırılır? Bu yıl hangi ürünler neden zamlandı? Ucuzluk için ne yapılmalı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/14/iecrop/resimid_187303071_18730307_16_9_1631618478.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/halciler-denetimle-ucuzluk-arayisina-tepkili-suclu-aramak-aliskanlik-haline-geldi-6648752/"]

[old_news_related_template title="Üsküdar'daki marketlere 'fahiş fiyat' denetimi" desc="Ticaret Bakanlığı ekipleri Üsküdar'da market ve işletmelerde denetim yaptı. Ürünlerin alış, satış ve tedarikçi fiyatları araştırılıp, elde edilen sonuçlar Haksız Fiyat Kurulu'na gönderiliyor. Market yönetiminden ise savunma isteneceği belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/21/iecrop/resimid_187728801_18772880_16_9_1632218426.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/uskudardaki-marketlere-fahis-fiyat-denetimi-6661520/"]

[old_news_related_template title="Ticaret Bakanı Muş'tan fahiş fiyat çıkışı: Yaptırımları çok ağır olacak" desc="Hallere yapılan fahiş fiyat denetimlerinden sonra yeni bir açıklama yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 'Değer zincirini kayıt altına almak istiyoruz. Denetimleri artırdık, amaç kurallı ticaret. Yaptırımları çok ağır olacak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/17/iecrop/depophotos_17246264_16_9_1631868627.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ticaret-bakani-mustan-fahis-fiyat-cikisi-yaptirimlari-cok-agir-olacak-6654353/"]