DERLEYEN: MERTHAN SÜMBELLİ Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, geçtiğimiz günlerde başkent Riyad’da düzenlenen Future Investment Initiative konferansındaki bir panelde “Yenilenebilir enerji konusunda başka bir Almanya olacağız. Hedefimiz bu konuda öncü olmak” dedi. Almanya çok fazla güneş alan bir ülke olarak bilinmemesine rağmen devlet sübvansiyonlarıyla dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticilerinden biri haline geldi.

Doğaya duyarlı yeşil hidrojen üretimi, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanabiliyor. Mavi tür hidrojen ise doğal gazdan üretiliyor ve sera gazı emisyonlarının atmosfere karışmaması için önlem alınması gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynakları ile yeşil hidrojen üretimi ise mavi türe göre daha maliyetli olmasıyla biliniyor.

10 Ocak'ta Prens Salman, Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında NEOM adı verilen bölgede kurulan ve net sıfır karbondioksit emisyonu prensibiyle inşa edilen "The Line" isimli şehri dünyaya tanıtmıştı. (Fotoğraf: Reuters)

NEOM’DA DÜNYANIN EN BÜYÜK TESİSİ İNŞA EDİLİYOR


Suudi Arabistan’ın enerji devi Saudi Aramco, mavi hidrojen konusunda ülkede başı çekiyor. Diğer yandan yeşil hidrojen üretimi söz konusu olduğunda, Pennsylvania merkezli Air Products & Chemicals Inc. Ve yerel ACRA Power International firması, Kızıldeniz kıyısındaki NEOM’da dünyanın en büyük yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretim tesisini kuruyor. Proje ilk olarak Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından duyurulmuştu.