Kanada’ya uçan THY uçaklarının kabin ekiplerinden bazılarının, kimlik ve pasaportlarını otel odasında bırakarak bu ülkeye iltica başvurusunda bulundukları iddia ediliyor..

İlk olarak Airporthaber’de yayınlanan iltica iddiası ile ilgili havacılık camiasında da şaşkınlık yaşanıyor. Konu hakkında SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulunan Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN) Başkanı Seçim Seçkin Koçak, iltica hakkında duyumlar aldıklarını belirterek, “Milli havayolunun ekibi olarak gidip ekibi bırakmasını hoş karşılamıyorum. İstifa edip gitmelilerdi” dedi.

İlticanın maaştan çok yaşam koşullarının etkisiyle yapıldığını anlatan Koçak, Z kuşağının taşıdığı kaygıları bu insanların da taşıdığını aktardı.

BELİRSİZLİKLER ETKİLİ

Türkiye’nin kırılganlığının ve belirsizliklerinin fazla olduğunun düşünüldüğünü dile getiren Koçak, “Sosyal yaşam gibi pek çok etken var. Havacılık çalışanlarının bütün ülkeleri görmesi de bunu etkiliyor. Orada insanlarla tanışıyorlar. Sıkışmışlıktan kurtuluş olarak görüyor olabilirler” diye konuştu.

Yaşam standardı gerileyen gitti


THY personelinin iltica dışında ücretsiz izin alarak ABD’de şoförlük, kasiyerlik ve garsonluk gibi işler yaptığı da ifade ediliyor. HAVA-SEN Başkanı Seçim Seçkin Koçak, “Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği alan veya ücretsiz izne çıkan kaptanlar dahil birçok personel bunu yaptı. Vizeleri olan ülkelerde bunu değerlendirip gidip oralarda çalıştılar” dedi.

[old_news_related_template title="'Taksiciliğe başlayan THY pilotu ve kadın kabin memuru var'" desc="THY yönetimi, 5 aydır maaş ve çalışma koşullarını netleştiremedi. İştiraklerle birlikte 65 bin kişiyi bulan THY çalışanları bu ay ne kadar maaş alacağını, yarın başına ne geleceğini bilmiyor. Bu süreçte evini, arabasını satan, baba evine dönen çok sayıda personel var. Hatta taksiciliğe başlayan pilot ve kadın kabin memuru dahi olduğu belirtiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/07/iecrop/8-pilot-2_16_9_1596762998.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/thy-pilotu-taksici-oldu-5974393/"]

[old_news_related_template title="Bin yabancı pilota 100 milyon dolar" desc="Salgın nedeniyle yüzlerce yerli pilot ya işsiz kaldı ya da diken üstünde... HAVASEN Başkanı Seçkin Koçak, “İyi bir planlamayla kendi pilotlarımızla yürüyebileceğimiz, hatta Almanya, Yunanistan gibi yurtdışına pilot ihraç ederek milyonlarca dolar gelir sağlayacağımız bir havacılık sistemi kurabiliriz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/23/iecrop/pliot-shutterstock_380207380_16_9_1598144322.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bin-yabanci-pilota-100-milyon-dolar-6002001/"]