Hazine ve Maliye Bakanlığı, küresel vergi konusunda bir duyuru paylaşarak 'Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Sorunlarının Giderilmesine Yönelik İki Sütunlu Çözüm Beyanı' üzerindeki siyasi uzlaşıya katıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada 'Dijital Hizmet Vergisi' konusunda ABD ile anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Türkiye ve ABD'nin ortak beyanı olan açıklamada 8 Ekim 2021 tarihinde çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunda 136 ülke tarafından varılan mutabakatta, geçiş sürecinin nasıl belirleneceği konusunda bilgilendirme yapıldı.

UZLAŞMA SAĞLANDI


Duyuruda şu ifadelere yer verildi:

"8 Ekim 2021 tarihinde Türkiye ve ABD, OECD / G20 Kapsayıcı Çerçevesi üyesi olan diğer 134 ülke (Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık dahil) ile birlikte, Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Sorunlarının Giderilmesine Yönelik İki Sütunlu Çözüm Beyanı üzerindeki siyasi uzlaşıya katılmıştır.

21 Ekim 2021’de ABD, Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık, 1. Sütun’u uygularken mevcut Tek Taraflı Önlemlere ilişkin geçiş yaklaşımını (“Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması”) benimseme konusunda siyasi bir uzlaşıya varmıştır. Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, bahsi geçen altı ülke tarafından bu tarihte yayımlanan ortak beyanda (”21 Ekim Ortak Beyanı”) yer almaktadır.

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Dijital Hizmet Vergisi ve ABD’nin Dijital Hizmet Vergisine ilişkin ticari tedbirleri bakımından, Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması kapsamında geçerli olan şartların aynısının Türkiye ile ABD arasında da geçerli olacağı konusunda anlaşmışlardır. Buna göre, 21 Ekim Ortak Beyanında yer verilen Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, Türkiye ile ABD arasındaki bu ortak beyana, atıf yoluyla dâhil edilmiştir.

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, bu uzlaşı kapsamındaki taahhütler konusunda ortak bir anlayışa sahip olunması için yakın temasta kalacak ve bu konuda görüş farklılıkları olması halinde bu durumu yapıcı diyalog yoluyla çözmeye çalışacaklardır."

ABD EK GÜMRÜK VERGİLERİNİ KALDIRACAK


ABD, Ocak 2021'de Türkiye, Hindistan, İngiltere, İtalya, İspanya ve Avusturya’ya dijital hizmet vergisi nedeniyle ek gümrük vergisi koyma kararı aldığı ve haziranda, Türkiye'nin ABD'ye ihraç ettiği halı, cam, seramik ve mücevherat endüstrilerindeki 32 ürün yüzde 25 oranında ilave gümrük vergisi uygulanması kararı açıklamıştı.

Varılan anlaşmaya göre, kurumlar vergisine ilişkin son varılan anlaşmayı içeren çok taraflı sözleşme imzalanıp yürürlüğe girene kadar dijital hizmet vergileri uygulanmaya devam edecek. Geçiş döneminde yeni kurallar geçerliymiş gibi kurumlar vergisi hesaplanılacak.

Ancak Ocak 2022'den sonra alınan vergiler yeni düzenleme kapsamında şirketlerin ödemesi gereken tutarı aşarsa bu miktar vergi alınan ülkelerde şirketin gelecekteki vergi yükümlülüklerinden düşürülecek.

'YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ'


Konuyu sozcu.com.tr'ye değerlendiren vergi uzmanı Nedim Türkmen, "Bu anlaşmayı bekliyorduk. Bizim uyguladığımız vergi oranı yüksekti. ABD bizim yaptığımız gibi vergilendirme yaptığı anda bizim zararımıza olacaktı. Doğru yolun bulunduğunu düşünüyorum" dedi.

Türkmen, "Türkiye bu konuda inat etti ama bu inat uzun sürmedi. Bizim uyguladığımız vergi diğer ülkelerin üç katıydı. En kötü kanun bizdeydi. Hasılatın 7,5'i çok yüksek bir rakam. Yanlıştan dönüldüğünü düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?


1 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 07 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 Sayılı Kanun kapsamında konan vergiye göre, Türkiye'de dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, içerik satışları (oyun, müzik, video, uygulama içi satışlar vb.) sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetler, mal ve hizmet satışında aracılık yapan “web” sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi alınması kararlaştırıldı.

ABD ise bu yılın haziran ayında dijital hizmet vergisi getiren ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 6 ülkeye ek vergiler koydu. Sonrasında 136 ülkenin küresel vergi üzerinde anlaşması neticesinde bu ülkelerin dijital hizmet vergilerini kaldırması için çalışma başlanmıştı.

EN YÜKSEK ORAN TÜRKİYE'DEYDİ


Verginin diğer ülkelere göre yüksek olması da eleştirilere neden olmuştu. Fransa ve İtalya’da uygulanan vergi oranı yüzde 3, İngiltere’de vergi oranı yüzde 2 olarak belirlenmiş, diğer ülkelerde vergi oranlarının yüzde 1 ile yüzde 3 arasında kalmıştı. En geniş kapsamlı vergi İSE Türkiye’de uygulandı. Türkiye'de dijital hizmet vergisi oranı yüzde 7,5 olarak belirlenmişti.

Türkiye 2020'de dijital hizmet vergisinden 1 milyar TL'ye yakın gelir elde ederken 2021'in ilk on ayında 2 milyar 138 milyon TL'lik tahsilat yaptı.

[old_news_related_template title="ABD'den Türkiye'de operasyon yürüten isme yaptırım kararı" desc="ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye üzerinden IŞİD-Horasan'a para aktaran İsmatullah Halozai'ye yaptırım kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/23/iecrop/isis-reuters_16_9_1637644652.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdden-turkiyede-operasyon-yuruten-isme-yaptirim-karari-6784441/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan konuştu, dolarda yeni rekor geldi" desc="Geçen hafta 11,32 seviyesine kadar yükselen dolar/TL bu sabah güne 11,2’nin hemen altında başladı. Gün içinde 11 liranın da altına inen dolar kuru Erdoğan’ın akşam yaptığı açıklamalarla 11.47’i aştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/22/iecrop/dolar-ne-kadar-shu_16_9_1637148969-1_16_9_1637598873.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/erdogan-konustu-dolarda-yeni-rekor-geldi-6784002/"]