Pandeminin yarattığı kaosun etkisi ile büyük bir toplumsal ve ekonomik çöküş yaşayan dünyanın, yeni normali yeni bir parasal sistem ve yeni ticaret savaşları döngüsü içinde karşılaması bekleniyor. Özellikle devletlerin aşı politikasındaki sorunlara dikkat çeken ekonomistlere göre 2021 yılının ikinci yarısında oluşacak aşı fazlalığı yeni ticaret savaşlarının fitilini ateşleyebilir. Hem ölçek hem neden olduğu ekonomik çöküş anlamında benzersiz bir kriz yaşandığını ve aşı dağıtımının burada kritik bir noktayı oluşturduğunu anlatan Ekonomist Lord Jim O’Neill, “Bu yılın ikinci yarısında belki de elimizde aşı fazlası olacak. Bunun sağlıklı bir şekilde ele alınması gerekiyor. Bu durum yeni ticaret savaşlarına sebebiyet verebilir” değerlendirmesini yaptı.



YENİ PARA BİRİMİ

Uludağ Zirvesi’nde pandemi sonrası küresel ekonomiye dair beklentilerini paylaşan O’Neill “Dünyanın karşılaştığı yapısal güçlüklerin büyük bir bölümü ABD Doları’na dayalı finansal sisteme çok bağlı olmamızdan kaynaklanıyor” ifadelerini kullanarak pandemi sonrası dönemde yepyeni bir para sistemi olan dünyaya geçiş yapılabileceğini dile getirdi.

[custom_content title="Fed çok kararsız ancak panik düğmesine basacak" desc="JOHN Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Profesörü Prof. Steve Hanke, pek çok ülkede merkez bankalarının tutarlı bir politika ortaya koyamadan türbülansa sebep olduklarına işaret ederek, “ABD Merkez Bankası (Fed) sürekli fikir değiştirip duruyor. Şu anda enflasyonu ufukta görmüyorlar. 2.4’te zirve yapacağını düşünüyorlar ama ben eğer haklıysam enflasyon yüzde 4’lerin üzerine çıkacak. Ve Fed panik düğmesine basmış olacak. Hepimiz gerçekten de büyük bir karmaşa ve kargaşa göreceğiz” dedi. "]