Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin 2011'den bu yana Türkiye'nin gündeminde olduğunu anımsattı.

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'nda gemi geçiş sayılarının azaldığına ilişkin söylemler olduğunu hatırlatarak, "Azalıyor ama tehlike daha da büyüyor. Sayısı azalmasına rağmen geçen yük miktarı artıyor ve artmaya devam edecek. Burada gemi hacimleri büyüyor. Hacmi büyüyen gemiler tehlikeli madde taşıyorlar. O yüzden tehlike daha da büyüyor. İstanbul'da şehir içinde de boğazı kullanan şehir içi trafiği var.

Vatandaşlar seyahat ediyor. En son 500 bin üzerinde günlük şehir içi yolcu geçişi var deniz yolunu kullanan. Daha fazlaydı, Marmaray açıldıktan sonra azaldı. Boğaza paralel hatlar kurulduğunda şehir içindeki toplu taşıma artacak. Boğazdaki trafiği, karmaşayı artıracaktır. Şu anda bütün dünya ticaret hacminin yüzde 90'ı deniz yoluyla yapılıyor. Burada tedbir almak lazım" dedi.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu


Şu anda bile Karadeniz'de, Marmara denizinde onlarca geminin boğazdan geçmek için sırasını beklediğini ifade eden Karaismailoğlu, "Bu da ayrı bir kirlilik yaratıyor. Denizdeki hacmin, kuzey güney koridorlarındaki akışkanlığın daha çok artması bu yük hareketlerinin artması nedeniyle bizim bir tedbir almamız gerekiyor. Biz boğazı bu tehlikeli tankerler ve hareketlere kurban edemeyiz. Hem vatandaşımızı ülkemizi düşünüp hem de dünyadaki hareketlere yön vermek lazım" diye konuştu.