1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, geçen sene olduğu gibi bu yıl da Covid-19 salgınının gölgesinde yaşanıyor. Salgın önlemleri gerekçe gösterilerek alanlarda 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. 1 Mayıs nedeniyle Taksim Meydanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Taksim Meydanı'nda bulunan Cumhuriyet Anıtı ile Gezi Parkı günler öncesinden polis barikatlarıyla çevrelendi ve anıtın bulunduğu alan yaya trafiğine kapatıldı. Yüzlerce çevik kuvvet polisi meydan ve bağlı yolların çıkışında konuşlandırıldı.

Sendikalar çok kısıtlı sayıda üyesiyle Taksim Meydanı'na alındı. DİSK, Türkiş, Hak-İş Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu. "İşte 1 Mayıs alanlardayız", "Baskılar bizi yıldıramaz", "1 Mayıs da 1 Mayıs alanındayız" sloganları atan DİSK grubu marşlar okudu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sınırlı sayıdaki üyeleriyle Taksim Meydanı’na yürüdü, DİSK üyeleri, 1 Mayıs çelenegini Taksim Cumhuriyet Anıtı'na bıraktı.


DİSK: "TAKSİM'DE BAYRAM HAKKIMIZDIR"

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu meydanda yaptığı basın açıklamasında, "Bütün işçilerin emekçilerin bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenlerin 1 Mays'ı başta Taksim Meydanı olmak üzere her yerde kutlaması haktır. Buna tahammülsüzlük kabul edilemez. Sabahtan bu yana 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen onlarca arkadaşımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz ve hepsinin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

“BU BARİKATLAR ÇOK ŞEY ANLATIYOR”

Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“365 gün çalışan işçi sınıfının yılın bir günü kendi talepleri için alanlarda, meydanlarda taleplerini ifade etmek için buluşmasına tahammül edemeyenler, bugün Taksim 1 Mayıs Meydanı başta olmak üzere barikatlarla çevirdiler.

Bu barikatlar, ücretsiz izin dayatmasıyla 3 milyona yakın işçinin ve ailesinin günde 50 TL ile yaşamaya mahkum edilmesini anlatıyor.

Bu barikatlar, bu pandemi sürecinde bile hepimizin çalışarak ürettiği milli gelirin sadece yüzde 1’inin yurttaşlara pandemi desteği olarak ayrılmasını anlatıyor. Bu barikatlar, yüzde 50’lere varan kadın işsizliğini, yüzde 40’ları aşan genç işsizliğini anlatıyor.

Bu barikatlar, daha hayatının başında, 20’li yaşlarında yaşamını kurmak isteyen gençlerimizin iş bulma ümidini bile kaybetmesini anlatıyor.

Bu barikatlar, bu pandemide bir yandan ev içindeki iş yükü artarken, kadına yönelik şiddet artarken, istihdamdan çekilmek, evde kapanmak zorunda bırakılan kadınları anlatıyor.”



1 MAYIS MEYDANI DEĞİL OTOPARK
Demirören Haber Ajansı'nın servis ettiği hava fotoğraflarında 1 Mayıs'ın simge meydanı Taksim'in otoparka dönüştüğü gözlendi. Servis edilen fotoğrafta büyük çoğunluğu polise ait 223 araç, yüzlerce polis ve sadece 53 sendikacı vardı



KİMSE YAKLAŞTIRILMADI
Özellikle Taksim, Beşiktaş ve Şişli çevresinde sokağa çıkıp 1 Mayıs'ı kutlamak isteyenler salgın önlemleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Polisin sert müdahalesi tepki çekti.



VALİLİK: 212 ŞAHIS GÖZALTINA ALINDI, HIFZISIHHA KANUNUNA GÖRE İDARİ İŞLEM UYGULANDI

İstanbul Valiliği gözaltılarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"İl ve ilçe Hıfzıssıhha Meclislerince alınan sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma tedbirlerini ihlal ederek izin verilen Sendikalar dışında ve Taksim Meydanı’na çıkmak için toplanan şahıslar hakkında Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem yapılmıştır. Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak toplantı ve
gösteri yapmak amacıyla toplanan, güvenlik güçlerimizce yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 212 şahıs gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır."

Açıklamada, " 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunma, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakma ve basın açıklaması talebinde bulunan HAK-İŞ, TÜRKİŞ, Birleşik Kamu İş, Vatan Partisi ve TGB, Hak Sen, DİSK, TEÇ-Sen, SİME-Sen, SAHİMSen, DİSK(TMMOB-TTB-KESK) sendikalarının başvuruları, salgınla mücadele ve tam kapanma tedbirlerine uygun olmak kaydıyla Valiliğimizce değerlendirilerek belirli saat aralıklarıyla bu faaliyetlere izin verilmiştir" denildi.

GÖZALTI SAYISI 245'E YÜKSELDİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 1 Mayıs kutlamasına katılmak için Taksim Meydanı'na gitmeye çalışan gruplara yönelik polis müdahalelerinde gözaltına alınanların sayısı 245'e yükseldi.













SES VERME EYLEMİ
İşçiler pandemi kısıtlamalarına rağmen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı'nı gün boyu bulundukları yerlerde kutluyor. Akşam 21.00’de ‘ses verme’ eylemi gerçekleştirilecek.