29 Temmuz’da Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlayıp bir gün sonrasıyla neredeyse hemen her ilçede boy gösteren orman yangınlarıyla mücadele sürüyor.



Özellikle Köyceğiz’den başlayıp Ağla Mahallesi üzerinden 2 bin 265 metre yükseklikteki Sandras Dağına ulaşana kadar çok sayıda kanyon, dağlar, tepeler ve ovaların olduğu, karadan ulaşımın neredeyse mümkün olmadığı Köyceğiz’deki orman yangınını henüz kontrol altına alınamadı. Buna en büyük etken ise bölgedeki rüzgarın sürekli yön değiştirmesi gösteriliyor.

Foto: İHA


EVLER TAHLİYE EDİLDİ

Köyceğiz'deki yangının 11'nci gününde alevler, Çövenli Yaylası yakınındaki ormanlık araziye ulaşınca burada yaşayanlar evlerinden tahliye edildi.



DENİZLİ SINIRINA DAYANDI

Öte yandan Köyceğiz’de yangın Denizli sınırına dayandı. Muğla-Denizli sınırına yakın Çiçekbaba mezarı zirvesi arasındaki hatta yoğun dumanlar gökyüzünü kapladı. Bu bölgeye uçak ve helikopterler tarafından yoğun su müdahalesi yapılıyor.

 

DALAMAN’DA YANGIN

Köyceğiz’deki yangın ile Muğla’nın çeşitli bölgelerindeki soğutma çalışmaları sürerken saat 15.00 civarında Dalaman İlçesi Havalimanı karşısındaki Kuzmuar mevkiinden de bir orman yangını haberi geldi. Yangın kısa sürede müdahale edilerek kontrol altına alındı.



OGM'DEN UYARI

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) sosyal medya hesabından, Muğla'nın Dalaman ilçesindeki orman yangınıyla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Muğla Dalaman'da çıkan orman yangınına hava gücümüz ilk müdahaleyi gerçekleştirmiştir. Yangın riski geçmiş değil. Bu nedenle milletimiz ormanlık alanlarda ve orman yakınlarında dikkatli ve tedbirli olmalı, yangına sebebiyet verecek davranışlardan kaçınmalıdırlar."

DATÇA'DA DA YANGIN ÇIKTI

Muğla’nın Datça ilçesindeki makilik alanda yangın çıktı. Edinilen bilgiye göre, eski Datça mevkii Kargılık Deresi bölgesinde yerleşim yerlerine yakın makilik alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın ihbarı üzerine itfaiye ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri olay yerine sevk edildi. ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

YANGINLARDA SON DURUM

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden an itibariyle alınan yangın bilgilerine göre durum şu şekilde:

*Milas'taki yangında Yeniköy hattında gün boyu havadan çalışmalar devam ederek uçak ve helikopter ile karada ulaşımın olmadığı noktalara su atıldı.
* Kavaklıdere Muğla yangınının sadece kuzeydoğu istikametinde bulunan Yılanlı bölgesinde çalışmalar yoğunlaştırılarak gün boyu hava araçları bölgeye su attı.
* Yatağan Hacıveliler de başlayıp Aydın’ın Çine ilçesine geçen ve 2 ilçe sınırında devam eden yangında bugün bölgeye hava araçları ara ara rüzgarla tüten noktalara müdahale etti ve anlık olarak durumun sakin olduğu belirtildi.
* Köyceğiz'deki yangında gün boyu havadan müdahale devam etti. Daha çok uçakların müdahale ettiği yangında Çövenli Yaylası ve Çiçekbaba Dağı zirvesi arasında çalışıldı. İl genelinde en sıkıntılı durum burada yaşanıyor. Henüz kontrol altında denilemiyor.
* Bugün öğleden sonra Dalaman Havaalanının karşısında çıkan yangın hemen hava araçları ve uçaklar tarafından müdahale edilerek kontrol altına alındı.
* Yine akşam saatlerinde Datça kent merkezine yakın Eski Datça bölgesindeki makilik alanda çıkan yangında yine vatandaşların karadan ve havadan çalışmalarına uçakların da müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı.
* Milas'ta devam eden yangına Akçakaya Mahallesi yakınlarında soğutma çalışmaları sürüyor.

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI: YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise saat 19.18 itibarıyla, "Milas yangını etkin uçak ve helikopter müdahalesi ile kontrol altına alınmış durumda. İş makinalarının açtığı yoldan giren arazözler de soğutma çalışmasıyla katkı veriyor. Rüzgar etkisi ile canlanma olursa, gece de uzak görüş sistemli helikopterler devreye girecek" açıklamasında bulundu.