Devlet Demiryolları tarafından temeli 2008 yılında atılmasına rağmen 13 yıldır bir türlü bitmeyen Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının açılışı yedinci kez ertelendi. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, açılışın ertelenmesinin nedeninin zamanında yapılmayan zemin etüdleri nedeniyle hattaki çökmeler olduğunu öne sürdü.

Sivas-Ankara YHT hattının Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül’de açılış töreni yapılacaktı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı tören için Sivas Valisi Salih Ayhan ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin Çarşamba günü Sivas Garı'nı ziyaret ederek son hazırlıkları kontrol etmişti. Ancak beklenmedik bir şekilde açılış ertelendi.



"GENEL MÜDÜRLERİ GÖREVDEN ALARAK İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAZSINIZ"

Ankara-Sivas YHT hattının temeli 9 milyar TL bütçe ile 2008 yılında atılmıştı. Şu ana kadar yaklaşık 20 milyar TL harcanan hattın Yıldızeli ilçesine 25 kilometre mesafedeki Yaraşbeli - Karakaya mevkisindeki köprüde çökmeler yaşandığı iddia edildi. YHT köprüleri ve hattında incelemelerde bulunan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, önceki gün TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun'un Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla görevden alındığını hatırlatarak şöyle konuştu:

* Güzergahta yaptığımız incelemelerde gördük ki zemin iyileştirmesi çalışmaları yapılıyor. Şimdi bu hat yapılırken güzergah boyunca zemin etüdleri yapılmamış mıdır? Bu zemin iyileştirmelerinin yapılması gereken dönem inşaatın başladığı dönemdir. Bunun hesabını vebalini kim ödeyecek? Genel Müdürleri görevden alarak bu işin içinden çıkamazsınız. Burada hesap vermesi gerekenler iktidardır, iktidarın yetkilileridir. Sürekli Sivas'a gelip nutuk atan sayın Cumhurbaşkanıdır.



"YANDAŞ MÜTEAHHİT ANLAYIŞI İFLAS ETMİŞTİR, BUNUN HESABINI KİM VERECEK?"

CHP'li Karasu, SÖZCÜ'ye şu açıklamalarda bulundu:

* Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nın, 4 Eylül tarihinde açılacağı duyuruldu. Fakat hat, belirtilen tarihe yetiştirilemedi ve Devlet Demiryolları Genel Müdürü görevinden alındı. Sivas-Ankara Hızlı Tren güzargahının Sivas'a yaklaşık 55 kilo metre mesafesinde Hızlı Tren Hattı'nın köprü geçişi bulunuyor. Ne yazık ki köprüde oturma olduğu ve zemin iyileştirme çalışması başlatıldığını tespit ettik. Bu köprü yapılalı 8 yıl oldu.

Köprünün gerekli testlerinin yapılmadığı, zemin iyileştirmelerinin yapılmadığını görüyoruz. Şimdi bunun hesabını kim verecek? Sürekli liyakatten, hizmetten bahseden, sürekli 'biz biliriz' diyen anlayış iflas etmiştir. 13 yıldır yapımı devam eden 5 yılda bitirileceği öngörülen 9 milyar TL'ye ihalesi yapıldığı halde şu anda maliyetinin 20 milyar TL'yi geçtiği söylenen Ankara-Sivas Hızlı Tren güzergahında yandaş müteahhit anlayışı iflas etmiştir.



ANKARA-SİVAS YHT HATTI AKP HÜKÜMETİ İÇİNDE DE KRİZE NEDEN OLMUŞTU

Ankara-Sivas YHT hattı yıllardır bitirilemediği için AKP Hükümeti içerisinde de krize neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yapılan yerel seçimler öncesi Sivas'ta düzenlediği mitingte "Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse eyvallah, güle güle" sözleriyle Bakan Cahit Turhan'ı halkını önünde ikaz etmişti. Seçimlerden yaklaşık 7 ay sonra yine Sivas'ta katıldığı bir programda Ulaştırma Bakanı Turhan'a seslenen Erdoğan, "Senden aldığım sözü buraya aktardım ona göre. İşi sıkı tutacağız. Artık top benden çıktı. Herhalde verdiği sözü yerine getirmezse biz ipi farklı çekeriz, ona göre" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Mart 2020 tarihinde görevden aldığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin görevden alınan ilk bakanı olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak 4 Eylül günü Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Uygun'u görevden aldı.

[old_news_related_template title="AKP'li belediyeler Erdoğan'ın kararını yok saydı" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Haziran ayı sonunda yayımladığı 'tasarruf tedbirleri' genelgesine yönetimi AKP’den olan belediyelerin uymadığı ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/04/iecrop/gazete-2_16_9_1630771867.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-belediyeler-erdoganin-kararini-yok-saydi-6631149/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan Bayraktar'dan imalı paylaşım: Yaktın yandırdın beni" desc=" 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası istifa eden eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'Dosyamda ne varsa hepsi doğrudur' çıkışının ardından sosyal medyadan imalı bir paylaşımda bulundu. Bayraktar'ın paylaştığı şarkıda 'Yaktın yandırdın beni, çapkın aldattın beni' sözlerinin olması dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/05/iecrop/erdogan-bayraktar-depophotos_15847927-kisa_16_9_1630618155-880x495-1_16_9_1630850620.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/erdogan-bayraktardan-imali-paylasim-yaktin-yandirdin-beni-6632424/"]