2019'da göreve gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla AKP dönemine ilişkin başlatılan soruşturmada hazırlanan 40’a yakın yolsuzluk dosyasına geçen ocak ayında İçişleri Bakanlığı tarafından el konuldu.

Bu dosyalar arasında 2016’da Başakşehir Mahmutbey’de bulunan şahıs mülkiyetindeki 22 bin metrekarelik askeri alanın, İBB tarafından belediye çalışmalarında kullanılmak üzere 41 milyon 234 bin TL’ye satın alınması işlemi de vardı. El konulan raporda, satın alma işlemi sırasında İBB ile pazarlığı, arazi sahiplerinin vekili olan eski AKP’li İBB meclis üyesi ve eski Maltepe ilçe başkanı K.B’nin yaptığı belirlenmişti. Hazırlatılan arazi değerleme raporunda  41.2 milyona alınan arsanın güncel pazar değerinin 13.3 milyon lira olduğunu ortaya çıkmış, kamunun yaklaşık 27.8 milyon lira yani 11.5 milyon dolar zarara uğratıldığı görülmüştü.

"SÜLÜN OSMAN’A RAHMET OKUTUR"

İBB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, 27 Mayıs 2021 tarihli meclis oturumunda yaptığı konuşmada el konulan bu yolsuzluk dosyasını  anlattı. Özkan konuşmasında “Birtakım akçeli işler dönmüş. Belediyeyi 12 milyon dolar dolandırmışsınız. Bu yemin ediyorum Sülün Osman’ın aklına gelmez. Sülün Osman’a bu dolandırıcılık rahmet okutur” ifadelerini kullanmıştı.

[caption id="attachment_6650081" align="alignnone" width="1200"] BB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan[/caption]

ESKİ AKP’Lİ YÖNETİCİ ŞİKAYETÇİ OLDU

Eski AKP’li İBB meclis üyesi ve eski Maltepe ilçe başkanı K.B, doğrudan şahsının hedef alındığını gerekçesiyle Özkan hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayetçi oldu. Şikayet dilekçesinde, kamu görevlisine hakaret ve iftira suçu nedeniyle Özkan hakkında kamu davası açılması talep edildi. Şikayet başvurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı ve İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ifadeye çağrıldı. Savcılığa giden Özkan’ın önümüzdeki günlerde ifadesini yazılı olarak sunacağı öğrenildi. İBB yönetiminin yolsuzluk dosyalarıyla ilgili bugüne dek yaptığı suç duyurularıyla ilgili ise bir gelişme yaşanmadı.

ŞİKAYET DİLEKÇESİ: SİYASİ ŞOV VE ALGI

Şikayetçi K.B., geçmiş dönemde AKP ilçe başkanlığı ve meclis üyeliği yapmış olmasının avukatlık görevine engel olmadığını belirterek bahse konu olayın, hakkında dava açılmış bir gayrimenkulün resmi iki kurum arasındaki protokoller çerçevesinde kamulaştırmasız el atma tazminatının ödenmesinden ibaret olduğunu kaydetti. 2014’te partiden istifa ettiğini, olayın gerçekleştiği 2016 yılında siyasi bir görevinin olmadığını söyledi. Suç duyurusunda “Şüpheli şahıs tamamen yalan ifadelerde şahsım üzerinden AK Parti’yi hedef alarak siyasi şov ve algı oluşturmak maksadıyla görevini yapan bir avukata ve kamu görevlilerine karşı alenen hakaret ve iftira suçlarını işlemiştir” denildi.

İMAMOĞLU DA DAHİL EDİLSİN

K.B., Özkan’ın konuşmasını yaparken mecliste İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğunu ve konuyla ilgili bir düzeltme yapmadığını, görevini yapan bir avukatın ve  kendi kamu personelinin dolandırıcılıkla suçlanmasına seyirci kaldığını kaydetti. İmamoğlu’nun katıldığı programları izlemediği için kendisine hakaret ve iftirada bulunup bulunmadığını bilmediğini belirten K.B, savcılık makamı tarafından yapılacak gizli tahkikat sonrasında İBB Başkanı tarafından da aynı iddialarla suçlandığı ortaya çıkarsa İmamoğlu ve tespit edilecek diğer şahıslardan da şikayetçi olduğunu kaydetti.

[old_news_related_template title="İşte İçişleri’nin el koyduğu İBB'deki yolsuzluk dosyaları" desc="İBB Başkanı İmamoğlu’nun talimatı ile AKP dönemine ilişkin başlatılan soruşturmada hazırlanan yolsuzluk dosyaları İçişleri Bakanlığı’nın iddiaları araştırmak üzere görevlendirdiği müfettişlere dün teslim edildi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/13/iecrop/ibb-usulsuzluk_16_9_1610496715.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ibbnin-dosyalari-icislerine-verildi-6208784/"]

[old_news_related_template title="İmamoğlu, yolsuzluk dosyalarını canlı yayında açtı: 13 milyar liralık kamu zararı tespit ettik" desc="İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermediği geçmiş dönem yolsuzluk dosyalarını açan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, '13 milyar liralık kamu zararı tespit ettik' dedi. İmamoğlu, Başakşehir'de Kiptaş'a 4 günde 81 milyon lira bedel artışıyla satılan arsa ve Fatih'te İBB'nin 10 milyon dolar bedelli arsayı 116 milyon dolara satın almasını örnek verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/31/iecrop/imamoglu-foto-sozcu_16_9_1617173872.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/imamoglu-yolsuzluk-dosyalarini-canli-yayinda-acti-13-milyar-liralik-kamu-zarari-tespit-ettik-6344601/"]