Odunpazarı ilçesine bağlı 71 Evler Mahallesinde, mahalleli, semt pazarı kurulması için muhtarlık aracılığıyla Odunpazarı Belediyesine başvurdu. Belediye meclisinde mahallelinin talebi onaylanıp, cumartesi günleri Hızırer Sokakta Pazar kurulmasına karar verildi. Pazara gelecek olan esnaf içinde yer kurası çekildi. Ancak diğer semt pazarlarına da tezgah açan bazı pazarcıların, yeni kurulacak pazara gelen esnafı tehdit ederek pazar kurulmasına izin vermedikleri iddia edildi.

SOKAKTA TARTIŞMA ÇIKTI

Bu sabah pazar kurulmasını istemedikleri belirtilen pazarcılar ile sokağa tezgah açmaya çalışanlar arasında tartışma çıktı. İhbar üzerine caddeye çok sayıda polisin yanı sıra Çevik Kuvvet ekipleri sevk edildi. Polis kavgaya müdahale ederek, tarafları ayırdı. Yeni kurulan pazar yerinde polis ekiplerinin tedbir aldığı sokakta sadece 5 esnaf tezgah açabildi.

Bu durumun 2 haftadır sürdüğünü ifade eden 71 Evler Mahallesi Muhtarı Veysel Gaznepoğlu, bazı pazarcı esnafın pazarın kurulmaması için ellerinden geleni yaptığını iddia etti. Muhtar Gaznepoğlu, Mahalle sakinlerimiz bir pazar kurulmasını istedi. Biz de muhtarlık olarak taleplerini belediyeye bildirdik. Belediye de meclisten karar alarak onayladı. Pazarcılar için esnaf için kuralar çekildi. Bu sokak üzerinde esnaf için numaralama çalışması yapıldı. Pazarcı esnafı tuvalet sıkıntısı olacağını söyledi. Bunun üzerine seyyar tuvaletler yapıldı. Bazı pazarcılar hem gelmiyor hem de gelenlere mani oluyorlar. Burada pazar kurulmaması için ellerinden geleni yapıyorlar dedi.

Mahallede oturan Ahmet Yavuz da 15 yıldır yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Emek Mahallesi pazarına yürüyerek gidip geldiklerini söyledi. Yeni pazarın kurulmasını bazı pazarcıların esnafı tehdit ederek engellediklerini iddia eden Yavuz, Ellerimizde pazar arabasıyla tehlikeli yollardan geçerek gidiyoruz. Çok mağduruz, buraya pazar kurulmasını istiyoruz. Bazı pazarcılar buraya pazar kurdurmuyor. Emek pazarında yer değeri 5 bin liraymış, buraya açıldığı zaman 2 bin liraya düşüyormuş. Yani yer değeri düşecekmiş, diye açtırmıyorlar. Kimse cesaret edip de açamıyor. Açacak olan esnafı da tehdit ediyorlar diye konuştu.x



MAHALLELİ TOPLANIP YÜRÜYÜŞ YAPTI

Pazarın kurulduğu sokakta bir araya gelen çoğunluğu kadınlardan oluşan mahalleli yürüyüş yaparak durumu protesto etti. Pazar istiyoruz diye slogan atan kalabalık sorunlarına en kısa sürede çözüm bulunmasını istedi. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ekipleri pazarın olduğu sokakta tedbir aldı.

ODA BAŞKANLARI KONUŞTU

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Yaş Sebze Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç ile Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Eskişehir Yaş Sebze Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, pazar yerinin açılmasına karşı olmadıklarını, kapalı pazar yapılmasını istediklerini belirterek, "71 Evler halkının bir pazar talebi var. Biz pazarcılar ve üreticiler olarak pazar yerinin açılmasına kesinlikle karşı değiliz ama özellikle yeni kurulacak pazarların, 2012den sonra çıkarılan yönetmeliğe göre kapalı pazar olmasına ısrar ediyoruz. Belediye de pazar kurmada ısrarcı. O yönden biraz sıkıntımız var. Yapılacak pazar yerlerinin kapalı, daha insani şartlarda, kışın malımızın donmayacağı, yazın da malımızın yanmayacağı yerler olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Herkesin kendi mahallesine pazar kurulmasını istediğini söyleyen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan ise, "Yasalar çerçevesinde hem açık pazarın yasak olması hem de bu üreticinin, bu esnafın iş yapıp, yapamayacağı gündeme alınması lazım. Eskişehir pazarına çıkan üreticimizden buraya talep olmadı. Emek pazarı ve o alan arası çok yakın. Buraya çıkan pazarcının iş yapamayacağı bellidir. Biz yıllardır kapalı pazar sistemini bekliyoruz. Bizim tepkimiz sokak pazarlarının açılmaması yönünde. Herkes mahallesine pazar ister ama kimse kapısının önüne istemez. 2 haftadır onların sağlıklı bir şekilde bu pazarı açıp, bizim esnafımızın gitmeme sebebi budur. Kimse tepki veya yönlendirme yapmadı. Biz üreticilerin başkanları olarak onların iyiliğini ve çıkarını düşünüyoruz. Yoksa kimsenin kimseyi tehdit etme ya da baskı uygulama şansı yoktur" dedi.

Açık pazarlarda pazarcıların çok fazla sıkıntı çektiklerini ifade eden Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek ise, "Kesinlikle, 'pazar istemiyoruz' diye hiç demedik. Biz sadece sokak pazarlarına karşıyız. Kapalı pazar yeri istiyoruz. Açık pazarların kapatılmasını istiyoruz. 71 Evlerde yaşayanlar bizim vatandaşımız. Biz neden karşı olalım? Herkes mahallesine pazar istiyor ama sokağına istemiyor. Biz açık pazarlarda çok sıkıntı çekiyoruz. Vatandaş arabasını bırakıp gidiyor ve esnafımız tezgah açmakta zorlanıyor" ifadesini kullandı.