Adalar’da yıllardır yüzlerce atın ölümüne neden olan atlı fayton taşımacılığı İBB Meclisi’nin 16 Ocak 2020 tarihli meclis oturumunda alınan karar ile tamamen sona ermişti.

İBB, Adalar’da 277 adet tescilli fayton plakasını 300’er bin TL bedelle, fayton başına 6 atı da 4’er bin liradan satın almaya karar vermişti.

İBB satın aldığı bin 177 atı sahiplendirmeye başlamıştı. Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyelere teslim edilen atlardan MHP’li Hatay Dörtyol Belediyesi’ne gönderilen 100 atın akıbeti tartışma konusu oldu.

100 at Dörtyol Belediyesi’ne 13 Ağustos 2020 ve 18 Ağustos 2020 tarihinde hibe edildi. İBB’nin kaybolmasınlar diye üzerlerine çip taktığı atlardan biri taşınma esnasında telef oldu, kalan 99’u da çiplere rağmen kayboldu.

99 AT KAYIP

Yılda iki kez sağlık kontrollerinin yapılması ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne raporlanması şartıyla hibe edilen atların durumu Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilmeyince İBB harekete geçti.

50’si Belediye Başkanı Fadıl Keskin ve 50’sinin de belediye şirket çalışanı U.A.’ya imzaların ardından sahiplendirilen, birinin ölümüyle geriye kalan 99 atın durumu soruşturuluyor.

Adalar’ın Atları Platformu, İBB’nin Dörtyol’a gönderdiği 50 değil 100 atın kayıp olduğunu savunarak “İBB tarafından 17 ile gönderilen 860 at nerede?” diye sordu. Platform tarafından yapılan açıklamada, “Dörtyol’a gönderilen 100 attan 10’unun, gönderildikten sonraki ilk günlerde öldüğünü biliyoruz. Bu ölümler hastalıktan değil, yalnızca stresten oldu. Alıştığı yerden ayrılmanın ve atlara hiç uygun olmayan şekilde TIR’la taşınmanın sonucu budur. İBB’yi atları ‘sahiplendirme’ adı altında bu şekilde dağıtmanın sakıncaları konusunda uyarmıştık” denildi.

“860 AT YERİNDE DENETLENSİN”

Açıklamada Kastamonu Daday Belediyesi ‘ne 109, Ardahan Hanak Belediyesi ‘ne 140, Aydın İncirliova Belediyesi’ne  100 at olmak üzere İBB’nin Türkiye’nin 17 iline 860 at gönderdiği belirtilerek “İBB’den 860 atın hepsini  yerinde denetlemesini istiyoruz. Atların çip numaraları bellidir ve Türkiye’nin bütün illerinde bütün atların 31 Aralık 2020 itibarıyla ilçe tarım müdürlüklerine kaydedilmiş olması zorunludur. Bu atları kaydetmeyen, başkalarına devreden bütün belediyeler ve diğer alıcılar hakkında yasal işlem yapılması gerekir. Daha önemlisi, sağ kalan atların bulunması ve güvenli bir şekilde Adalar ilçesine geri getirilmesi gerekir” talebinde bulunuldu.

İBB: SORUMLULUK TESLİM ALAN KURUMLARDA

İBB İlçe Belediyeler Koordinatörü Tonguç Çoban, konuyla ilgili SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Meclisin oy birliğiyle sahiplendirilen atlar, protokol ve tutanakla alan kurumlara verildi. Artık sorumluluk teslim edilen belediyede ve ilgili ilçe tarım müdürlüğünde.  Sahiplenilen atlara iyi bakılacağına dair taahhütname de imzaladılar. Dolayısıyla buna uymak da onların yükümlüğü. Tabii aradan uzun süre geçti; şimdi böyle bir haber bizi de şaşırttı. Dörtyol Belediyesi’nin kendi içindeki bir konu anladığımız kadarıyla. Atların akıbetini biz de merak ediyoruz; kamuoyuna bir açıklama yapmaları iyi olur” dedi.

Çoban, söylendiği gibi İBB olarak suç duyurusunda bulunmadıklarını çünkü artık atların sorumluluğunun İBB’de olmadığını da söyledi.

[old_news_related_template title="Adalar’daki atlı faytonlar tarih oldu! Simgesel atlı faytonlardan da vazgeçildi" desc="Adalar’da yıllardır tartışma yaratan yüzlerce atın ölümüne neden olan atlı fayton taşımacılığı İBB Meclisi’nin aldığı karar ile tamamen sona erdi. İBB yetkilileri, artık ulaşımın atlı faytonlarla yapılmayacağını, simgesel olarak 35 faytonun turistik amaçlı çalıştırılması planından da vazgeçildiğini açıkladı. İBB’nin satın alacağı atlar, veteriner kontrolünde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği doğal yaşam alanlarına bırakılacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/17/iecrop/fayton-adalar-foto-dha-1_16_9_1579254025.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/adalarda-ki-atli-faytonlar-tarih-oldu-simgesel-atli-faytonlardan-da-vazgecildi-5573276/"]