TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı'nın bütçesi ele alınıyor. Komisyonda sunum yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklamalarından satır başları şöyle:

YARGI EMİR ALMAZ: Yargı hiçbir kişi ve yerden emir almaz. Milletimizin yargıdan beklentisi, tarafsızlık ve bağımsızlık vasıflarını özenle koruyarak, kapılarına ‘adalet’ için gelen herkese ayrımsız adalet hizmeti sunmasıdır. Yargının yegâne ideolojisi adalettir. Emir alacağı tek yer anayasadır, kanunlardır.

TRAFİK MAGANDALARI: Trafik magandalığı diye tabir edilen fiillere ceza artırımı gündemimizde bulunmaktadır. Kimsenin başkalarının hayatını tehlikeye sokma veya onları huzursuz etme gibi bir hakkı yoktur.

ISRARLI TAKİP SUÇU: Özellikle kadınlara yönelik huzur ve sükun bozucu ısrarlı takip fiillerinin cezalandırılmasına ilişkin yeni bir suç ihdası da çalışma başlıklarımız arasındadır. Düzenlemeyle toplumumuzu rahatsız eden bu tarz fiilleri açık bir yaptırıma bağlamış olacağız. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tutuklamaya itiraza asliye ceza mahkemesi hakimleri bakacak.

BOŞANMADA SÜRE KISALACAK: Boşanma davaları, tazminat ve velayet gibi taleplerden dolayı uzuyor. Hukuki prosedürleri kısaltacak bir model üzerinde duruyoruz. Mukayeseli hukuk örneklerini inceledik; akademisyenlerin ve uygulamacıların görüşlerini de aldık.

VERGİ SUÇLARINDA YENİ DÖNEM: Vergi suçlarına ilişkin de ceza adaletinin orantılılık ve ölçülülük ilkeleri doğrultusunda bir düzenleme ihtiyacı var. Vergi ceza adaleti konusunu ele alacağız. Bunun için; vergi suçunun her takvim yılı ayrı ayrı cezalandırılması yerine, zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını sağlayacağız. Yine bu suçlarda etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilme imkânını da getireceğiz.

TAPU İŞLEMİ NOTERDE: Tapu işlemlerinin de noterlikler tarafından yapılmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı kısa süre içerisinde tamamlayacağız.

288 DARBE DOSYASI BİTTİ: 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra yargıda yeni bir inşa süreci başlamıştır. Bugün itibarıyla karara bağlanan dosya sayısı 288 olmuştur. Bu darbe teşebbüsünün içinde, ardında, yanında yöresinde kim varsa yargı önünde hesap vermiştir, verecektir.