Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararı sonrası aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'inde bulunduğu yedi general tutuklanarak cezevinde gönderilmişti.
Ceza alan generallerin rütbeleri sökülmüştü. Rütbeleri sökülen eski generaller sağlık durumlarını gerekçe göstererek cezalarını cezaevi dışında çekmek için Adli Tıp Kurumu'na başvuruda bulunmuştu.

KUMPASDER'DEN AÇIKLAMA

Kumpasder (Kumpas Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Her aşaması ile, kurgulayan (ve tek tek aşina olduğumuz) her bir aktörü ile tam bir FETÖ kumpası olan "28 Şubat Davası" ndan mahkûm edilen emekli komutanların ölüme yatırılışlarının "Kırkını" geçtik. Yakın bir gelecekte, yaşanan bu hukuksuzluk için yapılacak tek şeyin "helva yemek" olacağından korkuyoruz. Zira eski askerlerin 80 'in üzerindeki yaşları bu kaçınılmaz durumu sürpriz olmaktan çıkarıyor.

* Bu davanın bir kumpas olduğunu, sürecin hukuksuzlukla, tamamen siyasi amaçlarla sürdürülüp sonuçlandırıldığını anlatmak için ne yapmamız gerekiyor? Davanın ihbarcısının FETÖ üyeliğinden ihraç edilmiş eski bir "yüzbaşı" olduğunu mu hatırlatalım?

* Soruşturmayı yürüten ve davanın iddianamesini hazırlayan savcı ile, tutuklamaları yapan yargıçların sicillerini sayıp, döküp, çoğunun cezaevinde olduğunu, ama tamamının meslekten atıldıklarını mi hatırlatalım?

* Davaya delil olarak gösterilen kanıtların tıpkı diğer kumpas davalarda olduğu gibi birileri tarafından özel olarak üretildiğini mi; sanıklar lehine olduğu için göz ardı edilen, hatta saklanan belgeleri hatırlatalım?

* Dönemin siyasetteki baş aktörlerinin mahkeme ifadelerini mi hatırlatalım? Nihayet, bizzat dönemin Başbakanına karşı yapıldığı iddia edilen bir "darbe" davasının Necmettin Erbakan'ın vefatı beklenerek açılmasını mı hatırlatalım? Hangisini?

* Bu dava ile emekli komutanları "günah keçisi" ilan edenlerin, neyi murat ettiklerini, daha nereye kadar bu davayı kullanmak istediklerini, siyasetle, insanlık ve gerçekler arasında nasıl bir seçim yapacaklarını merek ediyoruz.

* Ve yaşadığımız acılardan edindiğimiz deneyimle, bir kez daha gecikmiş adaletin adalet olmadığını, bir gün adaletsizlik yapanların da adalete ihtiyaç duyacaklarını, insan hayatının geri dönüşünün olmadığını ve hiçbir şeyle telafi edilemeyeceğini;

* Sanıklar için Anayasa Mahkemesine yapılan "Hak İhlali" başvurusunun ele alınıp değerlendirilmesini saygıyla, bütün kamuoyu ile paylaşıyoruz.

NE OLMUŞTU

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında darbeye teşebbüs suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını 9 Temmuz 2021 tarihinde onamıştı. Ardından da yakalama kararı çıkarılan 14 isim gözaltına alınarak cezaevine konulmuştu.

Cezası onan isimler şöyle:

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç ile emekli generaller Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker.

[old_news_related_template title="Çevik Bir Adli Tıp'a getirildi" desc="Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararları sonrası 19 Ağustos'ta cezaevine giren, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, İstanbul adli Tıp Kurumu'na getirildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/29/iecrop/detay-kopya_16_9_1632900085.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cevik-bir-adli-tipa-getirildi-6676360/"]