Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de Yeniköy Termik Santrali için kesilmek istenen 700 dönümlük orman arazisi için yaklaşık iki aydır 24 saat nöbet tutan köylüler ve çevreciler yarın saat 13.00’de mahkeme heyetinin yapacağı bilirkişi incelemesi için destek çağrısında bulundu.

AÇIK MADEN İŞLETME İZNİ İÇİN İPTAL DAVASI AÇTILAR

Açıklamayı yapan çevrecilerin ve köylülerin avukatı İsmail Hakkı Tanal “7 Eylül Salı günü saat 13.00’te, İkizköylülerin çok uzun süredir beklediği bilirkişi heyeti Akbelen Ormanı’na keşif için gelecek. Akbelen Ormanı’nda Açık Maden İşletme İzni’nin iptali için açtığımız davada bilirkişi keşfi sırasında hep birlikte Akbelen ormanlarını vermeyeceğiz, diyoruz. Buradaki çığlığı tüm Türkiye’nin duymasını istiyoruz” dedi.



"SANTRALLER HALKI ZEHİRLEMEYE DEVAM EDİYOR"

Tanal açıklamasının devamında ise, “Tam da 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü’nde yapılacak keşif için kömürün bir gelecek olmadığını, termik santrallerin halkı zehirlemeye devam ettiğini ve Akbelen Ormanı’nın bu bağlamda ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu anlatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Bilirkişi heyeti tarihi ilk olarak 30 Temmuz 2021 olarak belirlenmişti. İkizköylülerin daha geniş bir bilirkişi heyeti talebi doğrultusunda yaptığı itirazla birlikte Orman Genel Müdürlüğü ve davaya taraf olan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. de bazı itirazlarda bulunmuş, bu nedenle 30 Temmuz’da yapılacak bilirkişi keşfi iptal edilmişti. Yeni tarih ise yürütmeyi durdurma kararından çok kısa süre sonra 7 Eylül 2021 olarak belirlendi.

[old_news_related_template title="Akbelen ormanlarına mahkeme kararına rağmen iş makinaları soktular" desc="Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarında Muğla 1. ve 3. İdare Mahkemeleri’nin ağaç kesim ve ÇED gerekli değildir kararları hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından bölgeye iş makinası ve harfiyat kamyonlarının girdiği görüldü. Çevreciler ve köylüler karara rağmen kömür çıkarma işlemlerinin devam ettiğini belirterek sert tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/28/iecrop/akbelen-1_16_9_1630169767.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akbelen-ormanlarina-mahkeme-kararina-ragmen-is-makinalari-soktular-6619147/"]

[old_news_related_template title="Tarkan'dan Akbelen çağrısı: Kaybedecek hiç vaktimiz yok" desc="7 Eylül'de keşif ve bilirkişi incelemesi yapılacak olan Akbelen Ormanları için Tarkan'dan bir paylaşım geldi. Tarkan, mesajında 'Dilerim ki 7 Eylül’de bölgeye gidecek heyet, İkizköy’ün Akbelen Ormanlarını koruyacak olan doğru kararı verir. İklim krizi kapımıza dayanmışken zaten doğamız için aksi kararlar veremeyiz artık. Kaybedecek hiç vaktimiz yok' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/03/iecrop/tarkan-depo-1_16_9_1630697244.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/tarkandan-akbelen-cagrisi-kaybedecek-hic-vaktimiz-yok/"]