İddiaya göre, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi "Eğitim ve tanıtım faaliyetleri kapsamında dağıtılmak ve belediye kütüphanelerinde bulundurulmak üzere 71 bin 720 adet kitap alınmasına karar verdi.

Bu amaçla EKAP üzerinden 12 Nisan 2021 tarih ve 01314406 ilan numarasıyla duyuru yapıldı.

İhaleyi, Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen şartnamedeki özellikleri taşıyan ve yine bir Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan Gazikültür Sanat Ürünleri Ticaret ve Turizm Anonim Şirketi, 1 milyon 62 bin 299 lira bedelle kazandı.



SADECE 1 ADET NUTUK ALINDI

Şirket ile belediye arasında kitapların 2021 yılı sonuna kadar teslimi öngörülen sözleşme imzalandı. Ancak, ihalenin teknik şartnamesinde yer alan kitap listesinin içeriği dikkat ve tepki çekti.

Alınması kararlaştırılan 71 bin 720 kitap arasında; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’undan sadece bir tane yer alırken, Atatürk’e hakaret etmekten hapis cezası alan Mustafa Armağan’ın 84 adet, Atatürk karşıt ve düşmanlığıyla bilinen Yavuz Bahardıroğlu’nun kitaplarından ise toplam 1000 adet bulunması tepki topladı.

"HEPİNİZE YAZIKLAR OLSUN"

Listenin dini ağırlıklı kitaplardan oluştuğuna işaret eden Gaziantep Şahinbey İlçe Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin CHP’li Meclis Üyesi Uğur Kalkan, "İhale, çok masum görünen bir kitap ihalesi gibi görünüyor olsa da, kitap içeriklerini inceleyince Atatürk’e hakaret edenlerin ödüllendirildiği bir kitap ihalesinin olduğu ortaya çıkacaktır. Listede Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ayrılan sayı sadece iki adet. Bu iki kitabın bir adedi Nutuk, bir adedi de ‘Zabit ve Kumandan ile Hasbihal. Bu eksikliği gidermek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne 10 adet Nutuk hediye edeceğim. Eğer siz her vatandaşımızın başucu kitaplarından birisi olması gereken Nutuk’a 71.720 kitap içinde bir adet yer veriyorsanız, bu listeyi yazanınızdan, ihaleyi onaylayana kadar hepinize yazıklar olsun” dedi.

Bu arada 31 Aralık 2021'e kadar şartnamede belirtilen kitapları temin ihalesini kazanan Gaziantep Kültür Anonim Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını AKP'den milletvekili adayı olan, 2017'den buyana da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda çeşitli kademelerde görevini sürdüren Hakan Tanrıöver, genel müdürlük görevini ise Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı olan Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar'ın yaptığı belirtildi.

FATMA ŞAHİN’DEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'den de açıklama geldi.

Şahin “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben sporcunun zeki, çalışkan ve ahlaklı olanını severim’ sözü en değer verdiğim sözler arasında yer alıyor. Ben de siyasetçinin ahlaklı olanını severim. Lütfen siyasetinizi yaparken Atatürk’ü ve Atatürkçülüğü kullanarak Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu kadar çalışmayı yok saymayın. Gelin şu anı müzesini dolaşın. 400 bin kişinin gezdiği bu müzeden haberiniz yok. Atatürk’le ilgili yaptığımız belgesellerden haberiniz yok” açıklamasında bulundu.

MÜZEYİ ŞİMDİYE KADAR 400 BİN KİŞİ GEZDİ

Gaziantep Anı Müzesi’nde açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şu ifadeleri kullandı;

*Böylesine güzel hatıraları içerisinde barındıran Atatürk Anı Müzesi’ni hayata geçiren, her kütüphanesine mutlaka Nutuk’u baş eser olarak koyan bir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Mustafa Kemal’in bize bıraktığın en güzel manevi miras ilim ve akıldır. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben sporcunun zeki, çalışkan ve ahlaklı olanını severim’ sözü en değer verdiğim sözler arasında yer alıyor. Ben de siyasetçinin ahlaklı olanını severim.

*Lütfen siyasetinizi yaparken Atatürk’ü ve Atatürkçülüğü kullanarak Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu kadar çalışmayı yok saymayın. Gelin şu anı müzesini dolaşın. 400 bin kişinin gezdiği bu müzeden haberiniz yok. Atatürk’le ilgili yaptığımız belgesellerden haberiniz yok.

*Bu haberi gerçekleştiren Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesini Atatürk Anı Müzemize davet ediyorum. Gelsin müzemizi hep birlikte gezelim. Bu iddiaları haberleştiren yayın organlarını da halkın vicdanına havale ediyorum. Bu yasakçı zihniyetten bu ülke çok çekti. Bu zihniyetler nedeniyle bu topraklardan Nazım Hikmetler sürüldü. Ahmet Kayalar sürüldü. Özgürlükçü ortamda yeni Türkiye’yi hep birlikte inşa ediyoruz.

"ATATÜRK’E DAİR 2 BİNİN ÜZERİNDE KİTAP BULUNUYOR"

*İki binin üzerinde Atatürk kitaplığımız bulunuyor. Baktığımız zaman Kamil Ocak’tan Ali İhsan Göğüş’e, Cemil Cahit Güzelbey’den Cemil Alevli’ye, Ömer Asım Aksoy’dan Hamdi Kutlar’a, Atatürk’ün sevdiği kitaplar, Atatürk’e dair olan bütün yazıları burada müzemizde yer verdik, kitaplaştırdık ve koleksiyon haline getirdik. Atatürk’ün okuduğu kitapların hepsini bir araya topladık.

*Baktığınız zaman Atatürk’le ilgili şu ana kadar Türkiye’de uluslararası boyutta yayınlanan bütün yayınları burada görebilirsiniz. Atatürk ve Cumhuriyet dönemi ile ilgili kadın şehitlerin yer aldığı bölümlerin olduğu büyük bir araştırma merkezindeyiz. Bu merkezdeki en önemli eser Osmanlıca kaleme alınan ilk Nutuk’umuzdur. Bütün Nutuk’larımız burada bulunuyor. Merkezimizi şimdiye kadar yaklaşık 400 bin kişi ziyaret etti.

“MÜZEDE YAŞATIYORUZ”

*Müzemiz Bey Mahalle’mizde bulunuyor. Bey Mahallesi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 yılında geldiği ve kaldığı mahalledir. Burada 36 saatini geçiriyor. Şehirde geçirdiği çok güzel bir zaman dilimi nedeniyle Gaziantepliler Mustafa Kemal Atatürk’ü fahri hemşeri yapmak istiyor.

*Atatürk de gelen bu isteği kabul ediyor. Onun üzerine ise bir nüfus cüzdanı çıkartılıyor. Nüfus cüzdanına baktığınız zaman Gaziantep ili Merkez ilçesi Bey Mahallesi olarak yazılıyor. Atatürk bizim fahri hemşerimizdir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bu güzel anıyı müzeleştirdik, halkımızın hizmetine sunduk. O gün Mustafa Kemal Atatürk’ün gelerek kullandığı bütün eşyaları müzemizde sergileyerek vatandaşımıza sunduk.

“ATATÜRK’ÜN HATIRALARI MÜZEDE GELECEK KUŞAKLARA AKTARILIYOR”

Müzeyi inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, geleneksel Gaziantep evinin mimarisinden bahsederek, “1933 yılında iki Gazi’nin buluşması sürecinde büyük bir heyecan vardı. Herkes elinde ne varsa bir araya getirerek Atatürk’ü iyi ağırlamanın gayreti içerisine giriyordu. Havanından kalemine, sefer tasından örtüsüne ortak bilinçle çalışma yapılıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün yattığı yatak, Barlas Ailesi tarafından temin ediliyor.

Ardından bu yatak müzemize hediye ediliyor. Ayrıca müzemizde çok özel bir fincan bulunuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde kahve içtiği fincan. Antika bir fincan özel olarak getiriliyor. Bunun yanı sıra iki Gazi’nin buluşmasının 36 saatini belediyemiz bünyesinde belgeselleştiren bir kurum niteliği taşıyoruz. Dolayısıyla bu anının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak hatıralaştırılması bizler için mutluluk verici bir durumdur” diye konuştu.

[old_news_related_template title="AKP'li belediyeden tepki çeken proje: Bu nasıl bir plaj?" desc="AKP Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar ilçesine bağlı Yalıncak Mahallesi’nde yapımına başlanan ve toplam 7 milyon 880 bin liralık plaj projesi tepki çekti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/03/iecrop/detay-kopya-1_16_9_1620020285.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-belediyeden-tepki-ceken-proje-bu-nasil-bir-plaj-6409988/"]